Sari direct la conținut

Akcenta isi anunta oficial intrarea pe piata din Romania, incercand sa atraga firmele mici cu activitate de import/export

HotNews.ro
Theodor Stefanovici - Director Comercial AKCENTA pentru Romania, Foto: Hotnews
Theodor Stefanovici - Director Comercial AKCENTA pentru Romania, Foto: Hotnews

Akcenta, institutie de plata nebancara specializata in plati externe si tranzactii de schimb valutar pentru firmele mici cu operatiuni de import si export, si-a anuntat oficial miercuri intrarea pe piata din Romania, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Ambasada Cehiei din Romania si la care a asistat si Excelenta Sa Ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti, Vladimir Valky. Desi in mod oficial compania tinteste micile companii care fac plati/incasari in valuta, Akcenta va lucra si cu firmele de productie care au nevoie de valuta pentru rambursarea unor credite consistente, a spus pentru HotNews Theodor Stefanovici, director comercial pentru Romania al firmei cehe.Compania ofera cursuri valutare individualizate si plati externe. „Primii pasi in Romania i-am facut in baza cererilor clientilor din Ungaria, care realizau tranzactii dese cu Romania. De venit in Romania am venit in septembrie 2014, iar acum avem deja 12 reprezentante in tara”, a spus Milan Cerman, presedintele CA al Akcenta.

Practic, compania calculeaza pentru clientii sai cursuri valutare individualizate care nu au ca ancora cursul oficial al BNR ci se formeaza direct pe piata valutara ca urmare a tranzactiilor efectuate. Un client care are un cont la o banca din Romania si are de facut in mod regulat plati in valuta (sau incasari), se poate adresa firmei lansata miercuri, care ii va face o oferta valutara personalizata. Noi suntem o alternativa la banca cu care clientul lucreaza. Ii vom face o oferta cu care poate fi de acord sau pe care o poate desigur, declina, au mai spus pentru HotNews oficialii Akcenta. „Nu suntem insa casa de schimb valutar”, spun reprezentantii companiei. „Daca cineva pleaca in concediu si vrea sa schimbe o mie de euro, il directionam catre o casa de schimb valutar sau spre o banca”, mai spun oficialii firmei cehe.

Akcenta vizeaza pe plan local 220 de clienti si rulaje de 25 milioane de euro pana la sfarsitul lui 2015 in Romania, mai spun reprezentantii companiei.

„Salutam intrarea pe piata din Romania a companiei Akcenta, companie respectata in Republica Ceha si in regiune pentru seriozitatea modului in care face business si traditia de 18 ani de a oferi clientilor sai cele mai bune instrumente pentru a face plati. Speram ca intrarea companiei pe piata romaneasca va contribui la intensificarea relatiilor de business ceho-romane si va aduce beneficii companiilor romanesti care vor apela la serviciile Akcenta” a declarat Pavel Stiegler, seful Departamentului Economic al Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti.

Despre Akcenta si planurile companiei in Romania au mai vorbit, in cadrul conferintei, Milan Cerman – presedintele Consiliului de Administratie si Theodor Stefanovici, director comercial Akcenta pentru Romania.

„Am constatat un apetit mai mare pentru realizarea de operatiuni de schimb valutar in randul clientilor nostri cu operatiuni de import si export: in primul trimestru din 2015, Akcenta si-a asistat clientii in tranzactionarea a peste 590 de milioane de euro. In Romania, vrem sa punem la dispozitia companiilor instrumente financiare care sa le faca activitatea de business mai usoara si mai rapida. In Romania, anul acesta, vrem sa ajungem la un portofoliu de 220 de clienti care sa ne foloseasca serviciile si estimam ca valoare rulajului in beneficiul clientilor va ajunge la circa 25 milioane de euro”, spune Milan Cerman, Presedinte al Consiliului de Administratie Akcenta CZ.

Potrivit directorului comercial pentru Romania, pentru a beneficia de servicii individualizate de curs valutar, nu e nevoie de deschiderea unui cont la Akcenta si nici la renuntarea de catre clienti la bancile cu care acestia lucreaza.

„Am inceput activitatea in Romania in septembrie 2014, lucrand cu clienti care ne cunosteau deja activitatea prin recomandarile partenerilor din tarile unde deja ne desfasuram activitatile,si aveau nevoie de o companie care sa ii asiste in activitatile de tranzactionare de valuta derulate pe plan international. Avem acum o echipa de 12 reprezentanti comerciali care acopera aproape in intregime teritoriul romanesc si punem accentul pe expansiunea portofoliului de clienti. Pana la sfarsitul anului, intentionam sa ne dublam echipa si sa lucram cu de trei ori mai multi clienti in Romania „, spune si Theodor Stefanovici, Director Comercial pentru Romania.

Akcenta deruleaza activitati pe piete din Europa Centrala, cum sunt Cehia – unde este activa din 1997 – , Slovacia, Polonia, Ungaria si Romania, avand in total un numar de 25 000 clienti. Compania a inregistrat, in primul trimestru al anului curent, o crestere a volumului tranzactiilor de 75% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Din punct de vedere al volumului de tranzactii, cea mai importanta evolutie s-a inregistrat pe piata din Polonia (peste 100%). Pe de alta parte, volumul de contracte forward incheiate a crescut cu 85% in primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2014.

Akcenta a tranzactionat in primul trimestru 590 de milioane de euro si a avut venituri de 1.31 milioane de euro.

Akcenta functioneaza in Romania sub o licenta de operare emisa de Banca Nationala a Cehiei si, ca rezultat al unui proces de notificare, in conformitate cu art. 17 si 25 din Directiva privind serviciile de plata (Payment Service 2007/64 / CE), are aprobarea Bancii Nationale Romane de a oferii serviciile Akcenta clientilor din Romania. Activitatea Akcenta este confirmata in registrul oficial public al Bancii Nationale a Romaniei pe site-ul BNR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro