Sari direct la conținut

Ziua Eroilor- Ziua Inaltarii Domnului- Sfintii Imparati Constantin si Elena

HotNews.ro
Sfintii Imparati Constantin si Elena, Foto: Crestin ortodox.ro
Sfintii Imparati Constantin si Elena, Foto: Crestin ortodox.ro

De Ziua Inaltarii Domnului (mare sarbatoare crestina, care comemoreaza inaltarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile dupa Inviere) celebram Ziua Eroilor, sarbatoare nationala a poporului roman, in memoria celor cazuti de-a lungul veacurilor pe campurile de lupta, pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului, potrivit Agerpres. Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor) se sarbatoreste anul acesta la 21 mai.

Tot azi, Sfintii Mari Imparati si intocmai cu Apostolii, Constantin si mama sa, Elena, sunt pomeniti in calendarul crestin ortodox la 21 mai.

In semn de recunostinta pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostasi cazuti la datorie in timpul Primului Razboi Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele tari beligerante in 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea intretinerii mormintelor ostasilor ingropati pe teritoriile statelor respective, precum si a operelor comemorative de razboi dedicate acestora.

In Romania, care a pierdut in prima mare conflagratie a secolului XX aproape un milion de militari si civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a facut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 – care a stabilit ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita cu prilejul Zilei Inaltarii Domnului Iisus Hristos, data decretata sarbatoare nationala a poporului roman. Tara noastra a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii straini celor nationali.

Un rol important in omagierea eroilor cazuti la datorie l-a avut Societatea ”Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi” (infiintata in 1919) si transformata ulterior, in 1927, in Societatea ”Cultul Eroilor”. Datorita acestei organizatii, aflata sub inaltul patronaj al Reginei Maria, in anul 1923 a fost inaugurat Mormantul Ostasului Necunoscut, amplasat initial in fata Muzeului Militar National din Parcul Carol. De asemenea, Societatea, care de la 1 august 1940 s-a numit ”Asezamantul National Regina Maria”, a avut o activitate prodigioasa, manifestata inclusiv prin construirea, in perioada interbelica, a numeroase monumente si placi comemorative in aproape toate localitatile tarii.

Ca urmare a conjuncturilor politice, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilita pe data de 9 mai, abrogandu-se prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor si operelor comemorative a mentinut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai sa fie considerata Ziua Eroilor, sarbatorindu-se cu prilejul Zilei Independentei de Stat a Romaniei si a Victoriei asupra Fascismului.

Dupa 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apararii Nationale, Ziua Eroilor nu s-a mai sarbatorit la 9 mai, ci de Ziua Inaltarii Domnului.

La 2 mai 1995, Parlamentul Romaniei a adoptat o lege conform careia Ziua Inaltarii Domnului a fost declarata ”Ziua Eroilor”, pentru a omagia jertfa celor cazuti in lupta pentru libertatea si independenta poporului roman.

Ziua Inaltarii Domnului a fost desemnata Zi a Eroilor si Sarbatoare Nationala Bisericeasca, prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001. Totodata, legea din 2003 privind regimul monumentelor si operelor comemorative de razboi a proclamat sarbatoarea Inaltarii Domnului, drept Sarbatoare Nationala a poporului roman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro