VIDEO Manifestație împotriva Franţei în capitala Nigerului, cu steaguri ale Rusiei: „Vrem ca Franţa să plece. Noi vrem Rusia!” / Avertismentul Parisului
Mii de manifestanţi s-au adunat duminică în faţa Ambasadei Franţei la Niamey, capitala Nigerului, scandând împotriva Franţei şi agitând steaguri ale Rusiei, potrivit unui jurnalist Le Figaro aflat la faţa locului. Unii dintre demonstranţi voiau să intre în sediul ambasadei franceze, în această manifestaţie de susţinere a militarilor pucişti care l-au răsturnat de la putere pe preşedintele țării, relatează AFP.
Atmosfera era extrem de tensionată faţă de jurnaliştii care acoperă evenimentul, a relatat cotidianul francez Le Figaro.
Manifestanţii participă la o adunare în susţinerea militarilor pucişti ai generalului Abdourahamane Tiani, care l-au răsturnat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum.
„Noi vrem Rusia”
„Vrem ca Franţa să plece”, urlă un manifestant, Hassane. „De 60 de ani, Franţa îşi dictează voinţa africanilor. Trebuie ca asta să înceteze. Trebuie ca Nigerul să-şi recapete suveranitatea. Graţie generalului Tiani, aşa va fi în curând!”, spune el.
„Noi vrem Rusia. Vrem ca partenerii noştri să ne însoţească în independenţa noastră. Vrem să urmăm exemplul verilor noştri din Mali şi Burkina Faso”, a declarat la rândul său Abdoulaye, înfăşurat într-un steag rusesc.
Placa pe care era scris „Ambasada Franţei în Niger” a fost smulsă, potrivit AFP, iar apoi călcată în picioare pe asfalt şi înlocuită cu steagurile Rusiei şi Nigerului.
„Trăiască Putin!”, „Trăiască Rusia!”, „Jos Franţa!”, au strigat unii manifestanţi.
#Niger: Des milliers de manifestants marchent vers l’ambassade de france à Niamey. Ambiance ce matin sur place: pic.twitter.com/FCZRH0evKg
— Lespiaut Anne-Fleur (@annefleurjo) July 30, 2023
Franţa va răspunde „imediat şi inflexibil” în cazul atacării cetăţenilor săi, avertizează Palatul Élysée
Franţa va răspunde „imediat şi inflexibil” în cazul atacării cetăţenilor săi, a transmis Palatul Élysée, duminică, în urma manifestaţiilor de la Ambasada franceză din Niger, relatează AFP.
Preşedintele francez Emmanuel Macron „nu va tolera niciun atac împotriva Franţei şi a intereselor sale”, ameninţă preşedinţia franceză.
Palatul Élysée a dat totodată asigurări că susţine „toate iniţiativele regionale” în vederea unei „restaurări a ordinii constituţionale” şi întoarcerii la putere a preşedintelui Mohamed Bazoum.
Manifestaţia din Niamey a început cu un marş către Adunarea Naţională, la care mulţimea agita steaguri ale Rusiei şi Nigerului.
Foto: Balima Boureima / AFP / Profimedia
Mişcarea civilă M62 – care a protestat faţă de Operaţiunea Barkhane a armatei franceze în Sahel şi Sahara – e cea care a lansat un apel la manifestaţii.
Jurnalişti francezi prezenţi la faţa locului ar fi fost luaţi la bătaie de manifestanți.
Aproximativ 500-600 de cetăţeni francezi se află în prezent în Niger, potrivit MAE francez.
\uD83D\uDED1Urgent #Niamey : Des foules de manifestants arrivent maintenant à l’ambassade de #France \uD83C\uDDE8\uD83C\uDDF5 pour exiger que cette dernière quitte le #Niger \uD83C\uDDF3\uD83C\uDDEA et mette fin à son ingérence dans les affaires intérieures du pays. pic.twitter.com/4KFy6h7h0d
— Ram akvayli ⵣ (@BlancosJacob) July 30, 2023
Ţările din Africa de Vest s-au reunit duminică la Abuja, în Nigeria, în cadrul unui „summit extraordinar”, pentru a evalua situaţia după lovitura de stat militară şi pentru a impune eventuale sancţiuni juntei din Niger. Aceasta din urmă susține că summitul reprezintă o amenințare de „intervenție militară iminentă”.
Franţa, o aliată a Nigerului în lupta împotriva jihadiștilor, care a staţionat pe teritoriul acestei ţări 1.500 de militari francezi, a anunţat sâmbătă că îşi suspendă ajutoarele în urma puciului.
Nigerul, subminat de atacuri ale unor grupări având legături cu ISIS şi Al-Qaida, e a treia ţară din regiune, după Mali şi Burkina Faso, în care are loc o lovitură de stat din 2020 încoace. (News.ro)
Citește și:
- Crește presiunea pe generalul care a dat lovitura de stat în Niger: Țările din Africa de Vest țin un summit extraordinar / Junta susține că e iminentă o intervenție militară
- Efectele majore ale loviturii de stat din Niger: De la o colaborare model cu Occidentul la o juntă militară care are alte idei privind lupta contra jihadiștilor din Sahel
- Cine este Abdourahamane Tiani, generalul care a preluat puterea în Niger și a produs îngrijorări celor mai mari lideri ai lumii
- „Exilatul” Prigojin salută lovitura de stat din Niger şi îşi promovează serviciile chiar sub nasul lui Putin