Sari direct la conținut

VIDEO BNR a redus dobanda-cheie la 1,75% si a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii in moneda nationala

HotNews.ro

BNR a surprins miercuri piata bancara, reducand rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an de la 2,0 % incepand cu data de 7 mai 2015. In plus, CA al BNR a redus nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei la 3,25% (de la 3,5%) si mentinerea RMO la valuta. Comunicatul BNR, care va fi detaliat la ora 15 in cadrul unui briefing al Guvernatorului, mai indica si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale. „Astfel, incepand cu data de 7 mai 2015, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25% pe an de la 3,5%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%”, se mai spune in comunicat.

CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2015.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_auto/a0652da0cccdb8e3cdbf265dba706aeb/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Cei mai multi analisti anticipau mentinerea dobanzii de politica monetara la 2%, nivel minim istoric, precum si posibilitatea reducerii RMO pentru pasivele in lei, pe care bancile trebuie sa le constituie la BNR, situate anterior la 10%.

Ultima interventie a bancii centrale pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie anul trecut, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute, dupa ce fusesera ajustate in septembrie, de la 12%.

La finele lunii martie, dobanda cheie a fost redusa cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,25%, iar coridorul simetric s-a ingustat de la plus/minus 2 puncte procentuale la plus/minus 1,75 puncte. Ca urmare, rata dobanzii la care bancile se imprumuta de la BNR a scazut de la 4,25% la 3,75% pe an, iar rata dobanzii pentru plasarea banilor la banca centrala pe termen de o zi s-a mentinut la 0,25%.

Analistii preconizau o dobanda cheie de 2% pentru finalul anului, pana cand ar fi urmat sa scada si RMO pentru pasivele in lei si valuta, la 8%, respectiv 12%. Nivelurile ar putea fi reduse si pe parcursul anului viitor, la 6% pentru lei si 8% pentru valuta.

Aceasta este a saptea taiere de dobanda dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august a anului trecut, cand a aplicat o ajustare cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, fusesera operate sase reduceri, din care ultima la finalul lunii martie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sugerat dupa sedinta CA din martie, ca banca centrala ar putea continua relaxarea politicii monetare prin reducerea rezervelor minime si ingustarea coridorului simetric, spunand ca instrumentele de politica monetara nu presupun doar taierea dobanzii cheie.

„Nu pot sa confirm ca suntem la incheierea unui ciclu de reducere a dobanzii, dar nu pot nici sa infirm. In definitia noastra, politica monetara, cel putin in Romania, nu se reduce numai la rata dobanzii de politica monetara, include si rezervele minime obligatorii si coridorul (dintre ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii cheie – n.r.). Putem sa ne imaginam modificari ale coridorului, fara a modifica rata de dobanda de politica monetara”, spunea Isarescu.

Seful bancii centrale a indicat ca ratele RMO ar trebui sa ajunga in circa un an – un an si jumatate la nivelul european, in jur de 2%.

El a mai aratat ca traiectoria inflatiei va influenta deciziile urmatoare ale CA privind politica monetara, insa ca depind totodata de alte date, „incerte” inca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro