Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana pentru neadoptarea legislatiei privind deseurile de ambalaje/ UPDATE Patru actiuni in instanta impotriva Romaniei in opt ani
Comisia Europeana a anuntat miercuri, 29 aprilie, ca trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE) pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune in dreptul sau intern legislatia revizuita a UE privind deseurile de ambalaje. Romania mai are pe rol la CJUE inca un proces, in acest moment, privind iazurile de decantare apartinand exploatarii de cupru si zinc Moldomin. In trecut, au mai existat alte trei procese, din care unul a fost castigat iar celelalte, retrase de Comisie dupa transpunerea de urgenta a legislatiei europene. (O sinteza EurActiv.ro)
Versiunea revizuita a Directivei privind ambalajele actualizeaza normele privind ambalajele si deseurile de ambalaje, in vederea reducerii impactului acestora asupra mediului. Statele membre au avut obligatia de a asigura intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformitatii cu directiva pana la 30 septembrie 2013. Romania, care a depasit termenul initial, a primit o scrisoare de punere in intarziere la 29 noiembrie 2013, urmata de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an si jumatate de la expirarea termenului, directiva inca nu a fost transpusa in legislatia nationala. Prin urmare, Comisia a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a UE.
„MAE a atras in mod repetat atentia autoritatilor de linie responsabile in vederea implementarii in timp util a oricarei directive. MAE ramane atasat ideii de sprijin a transpunerii si implementarii rapide si depline a legislatiei europene. In conditiile in care astazi Comisia ne-a clasat alte trei actiuni privind notificarea Planului National de actiune in domeniul eficientei energetice si transpunerea unor directive privind siguranta rutiera si permisele de conducere, sesizarea Curtii vine sa umbreasca un efort sustinut al autoritatilor romane din ultima perioada de descrestere a numarului de cauze deschise de Comisie”, a declarat Razvan Horatiu Radu, subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, agentul guvernamental la Curtea de Justitie a UE.