Sari direct la conținut

Daniel David, psihologul care face radiografia poporului roman, a discutat online cu cititorii: Cel mai mare inamic al romanilor este neincrederea in oameni

HotNews.ro
Daniel David, Foto: danieldavidubb.wordpress.com
Daniel David, Foto: danieldavidubb.wordpress.com

Cauza pentru care romanii spun: „lasa ca merge si asa”? – „Munca nu este motivata intrinsec, ci extrinsec”, „este un mijloc de emancipare sociala”, spune Daniel David, coordonatorul lucrarii de proportii „Psihologia Poporului Roman”. Reputatul psiholog le-a raspuns joi, 2 aprilie, tuturor cititorilor HotNews.ro care au adresat intrebari in timpul intalnirii online. Acesta a avertizat ca „generatia peste 55 de ani are un profil dominant colectivist”, „generatia intre 35-55 de ani este mixta” si „generatia tanara, sub 35 de ani, este dominant autonoma/independenta”. „Batalia majora intre mentalitatea/civilizatia colectivista vs. autonoma se da la nivelul generatiei de mijloc. Daca autonomii castiga, putem intra in normalitatea/modernitatea economica in cativa ani (3-5 ani)”, le-a spus Daniel David cititorilor HotNews.ro. Psihologul a declarat ca cel mai mare inamic este neincrederea in oameni, „care, pe fondul colectivismului, este devastator pentru modernizarea” Romaniei.

  • Intalnirea online s-a incheiat

„In general, generatia peste 55 de ani are un profil dominant colectivist (cu mici exceptii – ex. seniori din mediul academic si economic). Generatia intre 35-55 de ani este mixta. Generatia tanara, sub 35 de ani, este dominant autonoma/independenta. Batalia majora intre mentalitatea/civilizatia colectivista vs. autonoma se da la nivelul generatiei de mijloc. Daca autonomii castiga, putem intra in normalitatea/modernitatea economica in cativa ani (3-5 ani). Daca acestia pierd, va trebui sa asteptam o generatie (20+ ani), astfel incat acum cei care au acum in jur de 20 de ani sa ajunga in pozitii de influenta sociala. La cum merg lucrurile in prezent, cred ca vom pierde… si vom fi o generatie de sacrificiu; macar sa nu pierdem fara sa ne batem pentru valorile in care credem!”, le-a spus Daniel David cititorilor HotNews.ro.

Intrebat cat de mult difera psihologia romanilor intre mediile urban-rural, Daniel David a raspuns: „Sub aspectul trasaturilor psihologice, mai putin decat credem. Nu trebuie sa ne mire acest lucru, deoarece multi din ‘orasenii’ de astazi sunt urmasii celor din mediul ‘rural’. Iar globalizarea (ex. internetul, TV, etc.) atentueaza tot mai multe aspectele psiho/cutlurale, mentinand mai ales diferente economice”.

Daniel David este profesor de stiinte cognitive clinice la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, director fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie de la UBB, profesor universitar adjunct la Mount Sinai School of Medicine New-York, SUA, si formator in psihoterapie rational-emotiva si cognitiv-comportamentala la Albert Ellis Institute, SUA. David este coordonatorul grupului de psihologi ce reface lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru – „Psihologia poporului roman”.

Noua lucrare se numeste „Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor” si va fi publicat in integralitate in prima jumatate a acestui an, la aproape 100 de ani de la aparitia profilului realizat de Constantin Radulescu-Motru. La inceputul saptamanii, HotNews.ro a prezentat pe larg concluziile de baza cu referire la psihologia romanilor.

  • Citeste mai jos intrebarile adresate de cititorii HotNews.ro si raspunsurile lui Daniel David:
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro