Sari direct la conținut

Raluca Turcan: Cer Ministerului Educatiei sa anuleze concursurile pentru functia de inspector scolar general. Candidatii respinsi figureaza ca retrasi

HotNews.ro
Raluca Turcan, Foto: Agerpres
Raluca Turcan, Foto: Agerpres

Deputatul liberal Raluca Turcan ii cere Ministerului Educatiei sa anuleze concursurile pentru functia de inspector scolar general. 21 de candidati au luat concursul pentru functia de inspector, din 42 de inspectorate, o parte dintre inspectorii in functii nu s-a prezentat la concurs, iar altii s-au retras din examen si sunt pe functii. „PNL solicita autosesizarea institutiilor statului pentru abuz in functie si fals in declaratii publice de catre Ministerul Educatiei Nationale”, anunta Turcan, care precizeaza ca „cel mai grav” fapt este urmatorul: „candidatii respinsi la proba dosarului sau la testul scris figureaza ca retrasi si nu respinsi”.

  • Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, a declarat ca va lua legatura cu comisia de concurs pentru a vedea care sunt problemele.
  • „Luam legatura cu comisia de concurs si sa vedem care este problema, care este acuza. Oficial, nu am vazut aceste acuze”, a declarat Campeanu.

Examenele pentru ocuparea functiilor de conducere din inspectoratele scolare judetene s-au desfasurat in perioada 11-20 martie 2015. Deputatul PNL Raluca Turcan, care este secretar al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, ii cere Ministerului Educatiei sa anuleze aceste concursuri si „solicita autosesizarea institutiilor statului pentru abuz in functie si fals in declaratii publice de catre Ministerul Educatiei Nationale”.

Citeste mai jos comunicatul integral trimis de Raluca Turcan:

„1. Cer ministerului anularea concursurilor pentru functia de inspector scolar general si stoparea organizarii concursurilor pentru functiile de inspectori scolari adjuncti si directori de CCD-uri [Casele Corpului Didactic – n.red.].

2. Solicit organizarea unui nou concurs, comun pentru toate cele trei categorii de manageri: inspectori scolari generali, inspectori scolari adjuncti si directori de CCD-uri, pentru a economisi timp, bani si a eficientiza munca viitoarelor echipe de management. Aceste concursuri trebuie sa fie corecte, transparente, iar selectarea oamenilor trebuie facuta pe criterii de performanta. Cer accesul observatorilor din partea societatii civile la aceste concursuri si introducerea camerelor video in salile de examen.

3. PNL solicita autosesizarea institutiilor statului pentru abuz in functie si fals in declaratii publice de catre Ministerul Educatiei Nationale! Concursurile pentru posturile de inspectori scolari generali au fost de parada, marcate de incalcarea legii si a deontologiei profesionale.

PSD a decis sa organizeze concursurile pentru inspectori scolari generali dupa 7 ani de asteptare in sistem. Consecintele organizarii acestor concursuri sunt devastatoare:

  • 1. 21 de admisi din 69 inscrisi;
  • 2. anomalii severe in derularea concursurilor: inspectorii picati la examen au devenit evaluatori pentru alti colegi;
  • 3. inspectorii generali care s-au retras, pentru ca subiectele au fost dificile si nu le cunosteau, se intorc pe functii, cu toate ca ei insisi apreciaza ca nu cunosc legislatia sau aspecte ce tin de atributiile lor;
  • 4. cel mai grav, candidatii respinsi la proba dosarului sau la testul scris figureaza ca retrasi si nu respinsi.

Acest fapt este de o gravitate exceptionala si are la baza urmatoarea intentie a ministerului: cei care au fost respinsi sa se poata intoarce in functiile pe care le-au detinut, de inspector scolar general cu delegatie. Ministerul, in pripa si disperarea organizarii acestor concursuri, nu a reglementat ce se intampla cu cei care nu iau examenul, dar care fusesera inspectori scolari generali, cu delegatie.

Legea prevede ca delegatia acestora inceteaza in momentul organizarii concursurilor. Preocuparea Ministerului a fost insa, nu sa respecte legea, ci sa gaseasca solutia pentru a-i repune pe functie. Si a gasit-o: fals in acte publice.

In loc sa prelungeasca detasarile sau sa decida incetarea detasarilor, solutia aleasa a fost sa pastreze in functii, prin fals si abuz, persoane care in fapt au picat examenul de inspector.

Adresez ministerului urmatoarea intrebare: elevii care sunt respinsi la Bacalaureat sunt declarati respinsi sau neprezentati?

Raspunsul la varful Ministerului, pana acum, e simplu: PSD e mai presus de lege, Educatia in viziunea PSD inseamna: lipsa de responsabilitate, lipsa de preocupare pentru calitate, etica si profesionalism, haiducie marca Victor Ponta si Dan Sovata pe toate structurile institutionale ale statului, sfidare si incalcarea legii!”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro