Sari direct la conținut

Copresedintele PNL Gorj solicita premierului o ancheta la Complexul Energetic Oltenia

HotNews.ro

Copresedintele PNL Gorj, Dan Vilceanu, solicita o ancheta a Corpului de Control al Premierului Victor Ponta la Complexul Energetic Oltenia si clarificarea, de catre factori responsabili, a suspiciunilor legate de contractul de furnizare carbune incheiat de CE Oltenia cu S.C. BVA COAL S.R.L, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, solicita primului ministru al Romaniei, Victor Ponta, sa delege urgent Corpul de Control al premierului, pentru a face verificari la Complexul Energetic Oltenia.

„Avand in vedere necesitatea clarificarii urgente a suspiciunilor existente in spatiul public cu privire la legalitatea si oportunitatea economica a vanzarii de catre Complexul Energetic Oltenia a 1.200.000 de tone de carbune catre S.C. BVA COAL S.R.L., o firma abia infiintata, la un pret de 13 euro pe tona, ce pare a fi sub costul de productie, in conditiile in care carbunele este revandut in Serbia cu 35,7 euro pe tona, solicit primului ministru al Romaniei, Victor Ponta, ca, in virtutea obligatiilor sale legale, sa delege urgent Corpul de Control al premierului, pentru a face verificari temeinice la Complexul Energetic Oltenia”, se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, in urma verificarilor respective, se impun raspunsuri la mai multe intrebari:

  • De ce nu a participat Complexul Energetic Oltenia la licitatia organizata in Serbia, in luna noiembrie 2014, in asa fel incat sa exporte carbune direct, la pret maxim, profitabil, fara intermediari?
  • Ce argumente a avut Complexul Energetic Oltenia cand a eliberat scrisoare de recomandare pentru S.C. BVA COAL S.R.L., asumandu-si-o ca intermediar in exportul de carbune?
  • Ce alte entitati au mai solicitat scrisori de recomandare? Au fost, alte societati, obstructionate de Complexul Energetic Oltenia in participarea la licitatia din Serbia?
  • Ce fundament si ce conotatii au declaratiile publice ale managerului Laurentiu Ciurel, conform carora a fost asteptat la Guvern de catre reprezentantii S.C. BVA COAL S.R.L. si, in plus, presedintele Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, Gabriel Dumitrascu, i-a cerut sa vanda carbune firmei respective?
  • Cum se explica perfectarea unui acord de vanzare de carbune la pretul de 13 euro pe tona, in conditiile in care, pe parcursul negocierii acestui contract, conducerea Complexului Energetic Oltenia cunostea pretul de revanzare, de 35,7 euro pe tona?
  • Care este costul mediu de productie a tonei de carbune la nivelul Complexului Energetic Oltenia, de la debutul vanzarii de carbune in Serbia pana in prezent?

„Mai mult, cercetarea acestor aspecte nu poate fi lasata exclusiv in sarcina ministrului Economiei, Gabriel Gerea, fie si numai pentru motivul ca predecesorul acestuia, Razvan Nicolescu, este implicat direct in problematica exportului de carbune. Conform informatiilor aparute si in spatial public, in data de 12 septembrie 2014, ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, s-a intalnit la Bucuresti cu Aleksandar Antic, omologul sau din Serbia. Cu acest prilej s-a stabilit incheierea unui contract de livrare de carbune, produs de Complexul Eenrgetic Oltenia. Ulterior, ministrul Razvan Nicolescu nu s-a opus in niciun fel fata de interpunerea S.C. BVA COAL S.R.L. in exportul de carbune”, se mai arata in comunicatul transmis de Dan Vilceanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro