Ministerul Educatiei se razgandeste – Ora de Religie devine optionala pentru elevi din martie. Sorin Cimpeanu: Parintii care vor ora de Religie pentru copiii lor depun cerere pana pe 6 martie, pentru anul scolar in curs
Ministerul Educatiei s-a razgandit in ceea ce priveste inscrierile la ora de Religie: aceasta disciplina devine optionala pentru elevi inca de semestrul acesta. Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca parintii pot depune cerere prin care sa isi inscrie copiii la ora de Religie, pana pe 6 martie 2015, pentru anul scolar in curs. Cei care nu depun cerere, nu fac Religia in semestrul doi. Pe 9 martie 2015 expira termenul de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficiala a deciziei Curtii Constitutionale, si “daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie”, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.
Contactat de HotNews.ro, Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat: „Suntem obligati sa interogam sistemul cu privire la dorinta de participare sau nu la ora de Religie, pentru anul in curs, pentru ca pe 9 martie expira cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale. Daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie„.
Sorin Campeanu
Foto: Agerpres
Intrebat de ce s-a razgandit, avand in vedere ca in urma cu trei saptamani a declarat tot pentru HotNews.ro ca parintii pot depune aceste solicitari incepand cu anul scolar urmator, ministrul Cimpeanu a afirmat ca „aceea a fost o prima declaratie, inainte de a ma consulta cu colegii de la Departamentul Juridic, care mi-au explicat impedimentele juridice„.
Legea educatiei prevede ca, in invatamantul primar si gimnazial, o clasa nu poate avea mai putin de 12 elevi, iar la liceu – nu mai putin de 15 elevi. Intrebat ce se va intampla cu clasele unde vor fi sub 12 optiuni pentru ora de Religie, ministrul Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca „este greu de raspuns, pentru ca ar insemna sa anticipam rezultatul acestei interogari. In conditiile in care am precizat ca Ministerul Educatiei nu initiaza modificari in timpul anului scolar, suntem obligati sa luam masuri tranzitorii de genul celor pe care le-am precizat, din cauza unei initiative care nu apartine Ministerului Educatiei, dar care trebuie sa fie pusa in aplicare„.
„In acest context, tot ce putem face este sa interogam sistemul. Pasul urmator este sa asteptam sa vedem formularea prin care Parlamentul va implementa modificarea legii educatiei, dupa care se va impune trimiterea unui ordin de ministru care sa reglementeze modul de derulare a orelor de religie„, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.
In ceea ce priveste salariile profesorilor de Religie, Sorin Cimpeanu a declarat ca, in prezent, „exista aproximativ 6.000 de profesori de religie, mare parte titulari. Asta va crea conflicte pe dreptul muncii, pentru ca ei au contracte pe perioada nedeterminata si daca numarul de optiuni va fi inferior numarului actual de clase, nu toti profesorii vor mai avea norme, desi ei au contracte pe perioada nedeterminata. Dar vom trata aceasta problema cu maxima seriozitate, dupa ce vom sti rezultatele interogarii si formularea exacta data de Parlament” prevederilor din lege declarate neconstitutionale.
Ministrul a precizat ca „termenul la care decizia Curtii Constitutionale devine executorie este 9 martie. Atunci putem sa avem probleme care sunt foarte serioase, la acest nivel” al salarizarii.
Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca ora de Religie „va trebui sa fie plasata ultima sau prima ora [pentru a nu impiedica programul elevilor care nu fac aceasta disciplina – n.red.], insa tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru ca ar insemna ca un profesor de Religie sa predea 2 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, ceea ce inseamna un cuantum de 10 ore predate pe saptamana, care este mai mic decat cuantumul orelor din norma didactica. Vom vedea solutiile tehnice„. Potrivit legii, norma didactica este de 18 ore pe saptamana.
Amintim ca HotNews.ro a derulat anul trecut o campanie cu titlul Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar! Vezi cum se poate si fara religie in scoala – cazul unei scoli private
O asociatie a anuntat ca sesizeaza Curtea de Conturi pentru ca profesorii de Religie ar fi platiti ilegal din banii statului, dupa ce CCR a decis ca Religia nu e obligatorie pentru elevi
Profesorul Emil Moise, cel care a sesizat exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor legii educatiei si de la care a pornit dezbaterea pe statutul orei de Religie, a anuntat la inceputul saptamanii ca asociatia pe care o conduce va sesiza Curtea de Conturi, pentru a verifica salarizarea profesorilor de Religie. Curtea Constitutionala a decis ca elevii care vor sa faca Religia in scoala trebuie sa depuna o solicitare. Profesorul sustine ca, de la publicarea deciziei in Monitor, cadrele care predau Religia fara cererea explicita a parintilor „nu vor putea fi retribuite din bani publici”.
Intr-o adresa trimisa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, presedintele Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta a spus ca, „incepand cu data de 23.01.2015, cadrele didactice care au predat si predau Religia fara cererea explicita a parintilor sau a elevilor majori nu vor putea fi retribuite din bani publici cata vreme nu au existat cererile mentionate in Decizia Curtii Constitutionale. Asociatia va sesiza Curtea de Conturi a Romaniei, solicitand verificarea acestui aspect si luarea masurilor care se impun„. Detalii aici
Reactia profesorului Emil Moise a fost generata de anuntul Ministerului Educatiei, potrivit caruia Religia devine optionala pentru elevi din septembrie 2015 si tot de atunci vor fi depuse cereri de catre elevii care vor sa urmeze Religia la scoala. Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro, pe 26 ianuarie 2015, ca potrivit Constitutiei dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate timp de 45 de zile, termen in care Parlamentul trebuie sa modifice aceste articole de lege. Aceasta a precizat ca „ceea ce s-a suspendat este modalitatea de optiune, nu faptul ca Religia este in trunchiul comun, deci obligatorie. Prevederile [din legea educatiei declarate neconstitutionale – n.red.] se refera strict la modul in care elevii si parintii opteaza pentru ora de Religie, iar asta se schimba in momentul in care ei fac optiunile, adica septembrie 2015”.
Citeste si: