Business report: Bancherii dau conversia pe falimentul personal; Un roman, un german si un francez vor sa-si cumpere o casa. Ce urmeaza ramane un paradox al statisticilor din UE; Terenuri gratuite in Alba Iulia pentru investitii de peste 1,5 milioane euro
Bancherii dau conversia pe falimentul personal. Acum vor toti. Dupa ce timp de cinci ani au zis categoric nu, bancherii au sucit-o brusc si sunt de acord cu adoptarea unei legi a insolventei persoanelor fizice, care ar putea intra in vigoare la jumatatea anului. Sa fie oare schimbarea de atitudine la 180 de grade o chestiune de compasiune fata de debitor si de intelegere subita a mecanismelor supraindatorarii sau doar una de oportunitate? Debitorii romani supraindatorati au primit zilele acestea doua vesti. Una proasta si una aproape buna. Vestea proasta, mai ales pentru cei cu credite in franci elvetieni, este ca BNR a inchis, in acord cu Parlamentul, orice discutii pe tema conversiei creditelor la alt curs decat cel al pietei printr-o solutie legislativa, noteaza Capital.
Asteptand sa se trezeasca banii: Deleveraging-ul si manifestarea lui in Romania. Procesul de deleveraging intr-o economie se refera la reducerea liniilor de finantare atat in sectorul privat cat si in sectorul public, ceea ce conduce la o diminuare a datoriilor totale ca pondere in PIB. Acest proces incepe, de regula, la cativa ani de la debutul unei crize financiare si dureaza in medie 6-7 ani. In teorie, un episod semnificativ de deleveraging este unul in care ponderea datoriei totale in PIB scade pentru trei ani consecutivi cu peste zece procente (McKinsey Global Institute). Potrivit acestei definitii, din 1930 incoace au existat 45 de episoade semnificative din anul 1930 incoace, incepand cu Marea Depresiune din SUA si pana la criza argentiniana din 2002 – 2008. O analiza Curs de guvernare.
Un roman, un german si un francez vor sa-si cumpere o casa. Ce urmeaza ramane un paradox al statisticilor din UE. Muncim putin, suntem platiti prost si avem una dintre cele mai scazute sperante de viata din UE. Daca ne imbolnavim, putem apela la un numar foarte mic de medici, dar daca reusim sa ajungem pana la varsta de 74 de ani avem sanse mari sa mai traim inca zece ani. Avem putini copii si nu multi reusesc sa termine o facultate. La numeroase capitole suntem codasi, suntem insa pe primul loc intre „proprietarii” Europei. Procentul romanilor care isi cumpara o casa este mai mare decat in Germania sau Franta, desi in aceste tari veniturile sunt net superioare Romaniei. gandul va prezinta portretul robot al romanului in UE, asa cum este el reflectat de statisticile oficiale, scrie Gandul.
Terenuri gratuite in Alba Iulia pentru investitii de peste 1,5 milioane euro. Autoritatile din Alba Iulia isi intensifica anul acesta preocuparea pentru atragerea de investitori si cresterea turismului. In acest sens, municipalitatea a adoptat o serie de masuri menite sa incurajeze potentialii investitori sa isi deschida puncte de lucru aici. Printre acestea, cele mai importante sunt oferirea de terenuri gratuite pentru investitii mai mari de 1,5 milioane de euro si posibilitatea de achizitie a terenului in discutie daca investitiile depasesc 5 milioane de euro, in conditiile legii si beneficiind de acordurile institutionale in vigoare, aflam din Romania Libera.
Centralele ieftine de apartament dispar de pe piata. Incepand din aceasta toamna, romanii isi vor putea instala doar centrale termice cu condensare, care sunt mult mai scumpe decat modelele clasice. Romanii care intentioneaza sa se debranseze in acest an de la sistemul centralizat de incalzire ar trebui sa se grabeasca sa incheie intregul proces pana in luna septembrie, daca vor sa mai prinda preturile actuale. Peste mai putin de sapte luni, va intra in vigoare o directiva europeana privind cresterea eficientei energetice, potrivit careia singurele centrale termice care vor putea fi instalate sunt cele cu condensare, mai eficiente, dar si mai scumpe. Directiva europeana nu-i vizeaza si pe romanii care si-au instalat pana acum centrale termice, anunta EVZ.
Cum pot scapa clientii bancilor de executarea silita a locuintei. Legislatia nationala nu-i protejeaza direct pe clientii bancilor care sunt in postura de a le fi executata silit locuinta, dar oamenii isi pot pastra casele daca invoca anumite reglementari si decizii europene, in conditiile in care banca are nereguli in contrace. Unele instante nationale le-au dat deja dreptate si nu au fost dati afara din case. Debitorii care ajung in imposibilitatea de a-si mai plati ratele pot ajunge sa fie executati silit de catre creditori, in special banci, si sa-si piarda locuinta. Ratele restante care constituie temeiul executarii s-ar putea, insa, sa fie mai mici decat a incasat banca in trecut prin intermediul unor clauze abuzive din contracte, fapt ce face executarea silita nelegala, potrivit Economica.net.
Consumul a accelerat cresterea economica, scaderea investitiilor a franat-o. Avansul de 2,9% al economiei in 2014 s-a datorat cresterii afacerilor din comert, industrie si exporturi, pe fondul scaderii abrupte a alocarilor din fondurile guvernamentale si din capitalurile straine. Evolutiile principalelor domenii din economie – unele in scadere extrema, altele in crestere-record – au dat o medie generala de +2,9% a Produsului Intern Brut (PIB) pe anul 2014, reiese din datele centralizate de Institutul National de Statistica. Daca luam in calcul scaderile de peste 10% la investitiile straine si de aproape 5% la investitiile publice, alocate de Guvern (care au provocat un nou recul, de 6,7%, in sectorul constructiilor), ca sa nu mai vorbim si de scaderea creditarii, am putea ajunge la concluzia ca economia trebuia sa se prabuseasca in 2014. O analiza Adevarul.
Cat de solida e cea mai ieftina asigurare de locuinta din tara? Fara o modificare a conditiilor de pret pentru polita PAD, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor mai poate creste doar in afara normelor impuse de ASF, in conditiile in care o expunere mai mare inseamna riscuri mai mari, deci si un cost ridicat al reasigurarii. Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor a ajuns la un portofoliu de peste 1,5 milioane de polite, insa nu mai poate creste substantial fara o modificare a conditiilor de pret. Explicatia tine de costul reasigurarii pe care PAID este obligata sa o contracteze prin normele ASF, scrie Capital.
Rafturi speciale in hypermarket pentru marfa care sta sa expire. Proiectul de lege a trecut de ultima Comisie parlamentara. Comisia pentru servicii din cadrul Camerei Deputatilor a dat unda verde unui proiect de lege prin care comercianii vor fi obligati organizeze rafturi separate pentru produsele aflate la vanzare accelerata, pentru ca expira in cateva zile. Deputatii din Comisia pentru Industrii si Servicii au adoptat acum cateva zile proiectul de lege care, daca va intra in vigoare, ii va obliga pe comercianti sa creeze rafturi speciale pentru produsele aflate la vanzare accelerata, urmare a faptului ca expira in cateva zile. Proiectul va fi discutat in plenul Camerei Deputatilor, care va decide daca ca intra in vigoare sau nu, anunta Economica.net.
Portul Constanta rateaza finantarea digului de larg: 143 de milioane de euro. Pana la data de 1 februarie 2015, constructorul olandez Van Oord trebuia sa incheie lucrarile de prelungire cu 1.050 de metri a digului de larg. Demarate tarziu, era de asteptat ca lucrarile sa nu fie gata la timp. Unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura cu finantare europeana, prelungirea digului de larg al Portului Constanta, care trebuia demarat la inceputul anului 2010, avea ca termen de finalizare data de 1 februarie 2015. Nefiind gata, Romania risca sa nu mai primeasca partea de finantare de la UE (proiectul isi pierde eligibilitatea) si astfel sa suporte de la bugetul de stat toate costurile de executie: 143 de milioane de euro. Integral in Adevarul.