Scrisoare deschisa catre Parlament: Respectati decizia Curtii Constitutionale si aparati copiii, nu Biserica / Patriarhia a propus ca inscrierea elevilor la Religie sa se faca pentru toata durata scolarizarii
Mai multe ONG-uri cer Parlamentului sa respinga initiativa Patriarhiei Bisericii Ortodoxe, care a propus ca inscrierea la ora de Religie sa se faca la inceputul scolii, pentru toata perioada scolarizarii. „Mentinerea automata pe intreaga durata a scolarizarii a unei decizii de participare la orele de religie luata la inscrierea in clasa pregatitoare deschide calea abuzurilor”, avertizeaza ONG-urile. Asociatiile precizeaza ca informatiile de care parintii au nevoie pentru a hotari daca isi inscriu copilul la Religie la scoala le obtin „doar dupa ce copilul incepe sa frecventeze scoala” si ca, in cei 13 ani de scoala, atitudinea copilului fata de religie poate sa varieze semnificativ.
Mai multe ONG-uri au trimis astazi, 13 februarie 2015, o scrisoare deschisa catre parlamentari, prin intermediul careia le cere sa respecte decizia Curtii Constitutionale privind statutul orelor de Religie in scoli.
- Demersul vine dupa ce Curtea Constitutionala a decis, la finalul anului trecut, ca este neconstitutional sa ceri persoanei care alege sa nu studieze Religia sa faca solicitare de a se retrage de la ora. CCR a spus ca formula corecta este sa se inscrie cel care vrea sa urmeze Religia in scoala. Detalii aici
- In prezent, Parlamentul trebuie sa corecteze articolele din Legea Educatiei declarate neconstitutionale de CCR, iar BOR a trimis o propunere de modificare a legii
Cele sapte asociatii semnatare ale scrisorii deschise spun, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca in urma cu cateva zile Patriarhia Bisericii Ortodoxe a trimis Parlamentului o scrisoare prin care, sub pretextul punerii in concordanta a articolului 18 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 cu sus-mentionata decizie a CCR, se solicita ca „inscrierea la disciplina Religie sa se faca la inceputul scolarizarii, pentru toata perioada acesteia”.
Toma Patrascu, presedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), a declarat ca „Biserica Ortodoxa incita Parlamentul Romaniei sa incalce o hotarare a Curtii Constitutionale. O astfel de prevedere, daca ar fi adoptata de catre Parlament, ar insemna o revenire mascata la principiul acordului prezumat privind studierea religiei, in contradictie flagranta cu litera si cu spiritul deciziei Curtii. De ce se teme Biserica de libera optiune a parintilor? De ce incearca Biserica sa-i constranga pe elevi sa accepte orele de religie?”.
Scrisoarea deschisa a ONG-urilor catre Parlament
„Apel catre Parlament:
Respectati decizia Curtii Constitutionale! Aparati copiii, nu Biserica!
Domnului Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului Romaniei,
Domnului Valeriu Stefan Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor,
Doamnei Ecaterina Andronescu, presedinta Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Senatului Romaniei,
Domnului Nicu Marcu, presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputatilor,
Domnului Victor-Viorel Ponta, prim-ministrul Guvernului Romaniei,
Domnului Sorin Mihai Cimpeanu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice
Stimata Doamna, Stimati Domni,
La sfarsitul anului trecut, prin decizia nr. 669/2014, Curtea Constitutionala a decis ca acordul prezumat pentru inscrierea copiilor la orele de religie este neconstitutional si ca Religia poate fi studiata numai dupa exprimarea dorintei elevului major, respectiv a parintilor sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor.
In urma cu cateva zile, Patriarhia BOR a trimis Parlamentului o scrisoare prin care, sub pretextul punerii in concordanta a articolului 18 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 cu sus-mentionata decizie a CCR, se solicita ca ‘inscrierea la disciplina Religie sa se faca la inceputul scolarizarii, pentru toata perioada acesteia’.
Asociatiile semnatare considera ca o astfel de prevedere, daca ar fi adoptata de catre Parlament, ar insemna o revenire mascata la principiul acordului prezumat privind studierea religiei, in contradictie flagranta cu litera si cu spiritul deciziei Curtii Constitutionale. Va rugam sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
- un copil evolueaza foarte mult din punct de vedere intelectual si emotional in cei 13 ani cuprinsi intre inscrierea in clasa pregatitoare si absolvirea liceului, iar, in timp, atitudinea sa fata de religie poate sa varieze semnificativ.
- pentru o decizie informata privind participarea la orele de religie, parintii au nevoie de informatii concrete privind continutul manualelor, temele abordate in cadrul orelor, maniera de comportament a profesorilor, iar toate acestea se pot obtine doar dupa ce copilul incepe sa frecventeze scoala.
- in foarte multe unitati de invatamant se intalnesc profesori de religie care ocupa functia de director, de director adjunct sau de diriginte, fiind astfel in pozitia de a exercita presiuni asupra parintilor si a elevilor pentru a accepta participarea la orele pe care ei insisi le predau.
Tinand cont de cele de mai sus, instituirea unui mecanism care sa presupuna mentinerea automata pe intreaga durata a scolarizarii a unei decizii de participare la orele de religie luata la inscrierea in clasa pregatitoare deschide calea abuzurilor, lasand parintii si elevii vulnerabili in fata presiunilor exercitate de profesori de religie aflati in flagrant conflict de interese.
Adoptarea de catre Parlament a unor dispozitii in conformitate cu cerintele Patriarhiei ar veni in contradictie cu Constitutia, cu Legea Cultelor (489/2006), cu Legea drepturilor copilului (272/2004) si, in mod evident, cu decizia 669/2014 a Curtii Constitutionale.
Parlamentul a fost ales pentru a apara interesele tuturor cetatenilor. Nu puneti mai presus de interesele copiilor interesele particulare ale unor culte religioase!
Semnatari:
Asociatia Secular-Umanista din Romania – ASUR
Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
Asociatia Mame pentru Mame
Centrul FILIA
Asociatia Umanista Romana
Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala – SECS
Societatea Academica din Romania – SAR„
Propunerea Patriarhului Daniel catre Parlament
Propunerea Patriarhiei referitor la Inscrierea elevilor la ora de Religie in Scoala
Citeste si: