Sari direct la conținut

Business Report: Romania retrocedata. Inventarierea terenurilor este finalizata in 90% dintre localitati, dar imobilele mai asteapta; FMI vrea sa reluam cresterea pretului gazelor din aprilie; In doi ani, rusii au renuntat la afaceri de sute de milioane de euro in Romania

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Terenurile agricole s-au scumpit cu 50% in trei ani. Tranzactiile cu terenuri pentru dezvoltari imobiliare s-au intensificat in ultimele sase luni, in special in Bucuresti unde s-au tranzactionat terenuri pretabile pentru proiecte comerciale. Terenurile agricole continua sa fie cautate in ciuda faptului ca de la inceputul anului 2012 acestea s-au scumpit cu aproximativ 50%, inregistrand cea mai spectaculoasa apreciere dintre toate sectoarele pietei imobiliare. Investitorii straini au, in Romania, in proprietate sau arenda, aproximativ un milion de hectare de teren arabil, adica circa 10% din totalul disponibil local. Interesul strainilor a explodat odata cu intrarea Romaniei in UE, in ultimii sapte ani fiind facuta cea mai mare parte a achizitiilor. Pretul terenurilor agricole romanesti a crescut de 25 de ori in perioada 2002-2012, cu un ritm de apreciere anuala de 40%, potrivit companiei de evaluare Darian, scrie Capital.ro.

FMI vrea sa reluam cresterea pretului gazelor din aprilie. Fondul Monetar International (FMI) ar fi cerut autoritatilor noastre sa reia cresterea pretului gazelor pentru populatie din aprilie si nu din iunie, in cadrul calendarului de liberalizare, potrivit unor surse apropiate situatiei. Pentru populatie, Guvernul a inghetat pretul in toamna, iar in decembrie a decis ca tariful de achizitie a gazelor naturale din productia interna sa ramana nemodificat, pana la 30 iunie 2015, la nivelul de 53,3 lei/MWh. Acest nivel de pret este valabil si pentru gazul achizitionat de CET-urile care produc apa calda si caldura pentru populatie. Pe piata libera, gazele din productia interna se tranzactioneaza cu 85-90 de lei/MWh, iar importurile din Federatia Rusa variaza intre 370 si 400 de dolari/1000 mc. „Reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene au acceptat prelungirea calendarului cu conditia sa mai avem pasi de crestere si au reprosat autoritatilor ca au decis unilateral mentinerea tarifelor pentru un an”, ne-au mai spus sursele citate, care sustin ca guvernantii au invocat, in cadrul acestor discutii tensionate, disproportia dintre veniturile consumatorilor casnici si evolutia preturilor, anunta Bursa.ro.

Romania retrocedata. Inventarierea terenurilor este finalizata in 90% dintre localitati, dar imobilele mai asteapta. Autoritatile administrativ-teritoriale sunt pe ultima suta de metri cu inventarierea terenurilor care pot face obiectul retrocedarilor. Exista insa un vid legislativ ce creeaza probleme in ceea ce priveste retrocedarile de imobile. Aproximativ 90% dintre autoritatile locale au finalizat procesul de inventariere a terenurilor disponibile spre a fi restituite celor deposedati ilegal in perioada comunista, a declarat pentru Economica.net George Baesu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Situatia imobilelor este insa incerta intrucat Curtea Constitutionala a admis, in parte, obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea unei OUG (nr 115/2013) pentru instituirea unui nou termen in care sa se finalizeze situatia retrocedarilor, reglementata printr-un alt act normativ (165/2013), informeaza Economica.net.

Minusul suplimentar de un miliard la colectarea TVA: Explicatii si o solutie ignorata. Doua statistici oficiale care se bat cap in cap: cresterea consumului cu 7 % in 2014 fata de 2013 (INS) si scaderea incasarilor din TVA cu 1,8% (executia bugetara 2014). In cifre, procentele se traduc astfel: daca adaugam TVA aferent cresterii de consum la diferenta executiilor bugetare 2013-2014, rezulta ca bugetul a pierdut intr-un an, suplimentar fata de cat pierde in mod curent, aproape 1 miliard de euro din TVA. Foarte greu de explicat aceasta situatie, mai ales daca tinem seama de alte cateva semnale publice: frecventele anunturi ale ANAF/DNA de destructurare a diverselor retele de rambursare ilegala a TVA; modernizarea/restructurarea ANAF in scopul cresterii gradului de colectare al taxelor, scrie Cursdeguvernare.ro.

In doi ani, rusii au renuntat la afaceri de sute de milioane de euro in Romania. Una dintre cele mai mari investitii rusesti in Romania, rafinaria Rafo Onesti, va fi vanduta la fier vechi, a anuntat acum doua zile compania rusa Petrochemical Holding. Plecati din poll-position, curtati inca din 1989 de Ion Iliescu si Petre Roman, investitorii rusi au fost printre primii care au patruns pe locala, pentru ca in ultimii ani sa abandoneze proiecte de cateva sute de milioane de euro. Unul din marile nume de magnati atrasi in Romania in special de domeniul metalurgic este cel al lui Roman Abramovici, de altfel unul din primii investitori de la noi. Rafinaria de petrol RAFO Onesti este detinuta de Petrochemical Holding. „Datorita situatiei financiare, in RAFO SA este imputernicit directorul general al RAFO SA sa inceapa procedura de desfacere (vazare) a activelor si utilajelor aferente companiei”, a anuntat RAFO, pe 3 februarie, anunta EVZ.

Codul Muncii modifica drastic plata lucratorilor temporari in statele UE. Cea mai importanta modificare a Codului Muncii, adusa in ianuarie 2015, stabileste ca lucratorii temporari in alte state UE trebuie sa fie platiti, pentru fiecare misiune in parte, cel putin la acelasi nivel cu angajatii utilizatorului care presteaza aceeasi munca sau una similara. Anterior, legea impunea ca plata sa nu fie mai mica decat salariul minim din statul in care erau trimisi lucratorii. Inainte de aceasta modificare adusa Codului Muncii prin Legea nr. 12/2015 in luna ianuarie a acestui an, salariul se stabilea prin negocierea directa a salariatului cu agentul de munca temporara, singura conditie fiind ca salariul sa nu fie mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata pentru aria geografica in care utilizatorul isi desfasura activitatea. Unii agenti de munca temporara au interpretat abuziv legislatia, profitand de o lacuna legislativa, si au acordat salariatilor salariul minim din Romania, compensand prin diurna diferenta de bani pana la un salariu minim al tarii in care trimiteau lucratori, informeaza Capital.ro.

Infiniti QX30 Concept – Prima imagine teaser. Infiniti a publicat prima imagine teaser cu viitorul concept QX30, prototip care va fi dezvelit in cadrul Salonului Auto de la Geneva. Conform oficialilor niponi, noul QX30 vine sa rescrie legile crossoverelor premium. In imaginea teaser oferita vedem o parte posterioara extrem de atragatoare, cu stopuri cu tehnologie LED si cu un spoiler de aer masiv ce incadreaza doua evacuari foarte agresive. Conform zvonurilor, QX30 concept va primi si o versiune de serie care va avea la baza platforma MFA, aceeasi arhitectura folosita de Mercedes-Benz pe Clasa A si pe GLA, scrie Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro