Sari direct la conținut

Rusia a ajuns să trimită în Ucraina la fel de mulți soldați ca URSS în Afganistan în 10 ani de război

HotNews.ro
Soldati rusi la o comemorare a retragerii din Afganistan, Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia
Soldati rusi la o comemorare a retragerii din Afganistan, Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

În termeni procentuali Rusia a ajuns să trimită la fel de mulți militari în Ucraina ca Uniunea Sovietică în războiul său de un deceniu din Afganistan, explică istoricul Mark Galeotti într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter.

Galeotti notează că în jur de un milion de militari sovietici au servit în Afganistan între 1979 și 1989, echivalentul a 0,35% din populația URSS la momentul respectiv. În ceea ce privește războiul declanșat de Vladimir Putin anul trecut, în jur de 500.000 de militari ruși au fost trimiși în Ucraina, aproximativ 0,35% din populația de azi a Rusiei.

Istoricul subliniază că aceste cifre nu reprezintă doar militarii care iau parte direct la lupte în prima linie a frontului, ci și medici sau ingineri militari, Galeotti adăugând că ele arată amploarea efortului de război pentru Rusia și problemele pe care el le va crea pentru societatea rusă.

Analista militară Dara Massicot de la RAND Corporation a vorbit la rândul ei despre acest lucru la începutul lunii iunie, arătând că armata și societatea rusă se vor confrunta cu un „sindrom Ucraina” adus acasă de militarii traumatizați de ororile războiului.

Massicot nota că, exact cum a existat așa-numitul „Sindrom afgan” sau „Sindrom cecen” pentru a descrie veteranii cu PTSD sever care au avut dificultăți majore în a se readapta vieții de civil, este doar o chestiune de timp până când „Sindromul Ucraina” va apărea în Rusia.

Ministerul britanic al apărării nota încă din data de 23 mai a anului trecut că numărul de militari pierduți de armata rusă în primele zile ale războiului din Ucraina se apropie de cel pierdut de Uniunea Sovietică în 9 ani de război în Afganistan, în condițiile în care războiul dus de URSS anul trecut a fost mai degrabă unul de gherilă împotriva unor insurgenți.

Rusia caută mai mulți bărbați pentru războiul lui Vladimir Putin din Ucraina

Numărul mare de pierderi înregistrate de forțele de invazie au făcut oficialii de la Moscova să ia mai multe măsuri pentru a lărgi bazinul de recrutare pentru „operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin, cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Cel mai recent parlamentul de la Moscova a renunțat la o propunere legislativă care ar fi majorat de la 18 la 21 de ani vârsta de înrolare pentru serviciul militar obligatoriu în Rusia. Însă o altă prevedere a propunerii, cea de a majora vârsta maximă de la 27 la 30 de ani, a trecut.

„S-a decis să păstrăm limita inferioară la 18 ani fiindcă este exact vârsta când mulți băieți vor să meargă să servească”, explica vinerea trecută deputatul Andrei Kartapalov, inițiatorul proiectului legislativ și președintele comisiei de apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Legislația rusă interzice teoretic ca recruții chemați în forțele armate pentru serviciul militar obligatoriu să fie trimiși într-o zonă de conflict însă această prevedere nu a fost întotdeauna respectată după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea „parțială” în luna septembrie a anului trecut.

Modul haotic în care s-a desfășurat procesul de mobilizare a dus la izbucnirea unor proteste publice tot mai rare în țara condusă de Vladimir Putin și a provocat un veritabil exod al bărbaților tineri din Rusia.

Tot anul trecut Rusia a anunțat un plan de a-și mări efectivele armatei profesioniste și a personalului încorporat cu peste 30%, până la 1,5 milioane de militari.

În luna aprilie Rusia a adoptat o lege care permite transmiterea actelor de încorporare pe cale electronică, făcând și mai dificilă evitarea serviciului militar.

Parlamentul rus a extins marțea trecută cu 5 ani vârsta minimă la care bărbații care au terminat serviciul militar obligatoriu pot fi înrolați. Noua vârstă la care bărbații ruși pot fi chemați la război este de 55 de ani în cazul celor cu grade inferioare, și de 70 de ani în ceea ce privește ofițerii de rang superior.

Urmărește ultimele evoluții din a 516-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro