Sari direct la conținut

Business report: Cine i-a impins pe romani spre creditele in franci elvetieni; Autostrada Comarnic – Brasov: Lista favorizarilor financiare pe care urmeaza sa le primeasca constructorul; Creste dolarul. Merita sa economisim din nou in USD?

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Cine i-a impins pe romani spre creditele in franci elvetieni. Banca Nationala a Romaniei, bancile comerciale, debitorii, care care au luat credite in franci elvetieni din lipsa de educatie financiara, dar si Guvernul si Parlamentul, care au taraganat adoptarea unor proiecte de acte normative sunt principalii vinovati pentru problemele cauzate de deprecierea puternica a leului in raport cu francul elvetian. In ultimele zile, cand cursul de schimb al francului elvetian a crescut semnificativ, s-au tot cautat vinovatii pentru „pacatoasele” credite in moneda exotica contractate de romani in anii de boom economic. La o analiza mai atenta a acestei probleme, putem constata ca vinovatul se afla si de o parte si de alta a ghiseului bancar, dar si in randul autoritatilor. O analiza Adevarul.

Creste dolarul. Merita sa economisim din nou in USD? Aprecierea dolarului fata de principalele valute ale lumii, mai ales fata de euro, ar putea face din moneda americana una buna pentru economisire in perioada urmatoare. Dolarul s-a apreciat si fata de leu in ultima perioada. Dolarul american a ajuns, miercuri, sa aiba o valoare mai ridicata fata de euro decat avea la 4 ianuarie 1999, cand a fost introdusa moneda unica europeana, lucru care nu s-a mai intamplat de peste 9 ani. Moneda SUA era cotata la sub 1,1740 unitati pentru un euro, iar in vara anului trecut era cotata la aproape 1,4 unitati/euro. Implicit, dolarul s-a apreciat si fata de leu, pentru ca BNR stabileste cotatia acestuia prin cross-ul dintre cursul euro/leu si cursul euro/dolar, noteaza Capital.

Autostrada Comarnic – Brasov: Lista favorizarilor financiare pe care urmeaza sa le primeasca constructorul. Cine si de ce a dublat, in 4 ani, plata de disponibilitate. Ministerul Transporturilor a dat publicitatii, miercuri 14 ianuarie, o parte a negocierilor purtate de oficialitati cu consortiul Vinci-Aktor-Strabag, cu care ar urma sa se incheie (sau nu ) pana pe data de 15 februarie, asa cum cerea marti 13 ianuarie premierul Victor Ponta, un nou contract de concesiune pentru constructia sectiunii de autostrada Comarnic- Brasov. Din documentele oficiale, reiese ca pretul cerut acum de constructori pentru realizarea acestei lucrari este de 1,8 miliarde euro (proiectare si constructie), insa statul roman va esalona costurile pe o perioada de 26 de ani, o asa numita plata anuala de disponibilitate, de 325 milioane euro anual. Suma totala pe care ar urma sa o plateasca statul roman pentru realizarea acestei investitii este de 8,45 miliarde euro, potrivit Curs de guvernare.

Ce se va intampla cu pretul petrolului in a doua jumatate a anului. Agentia Internationala pentru Energie a estimat ca pretul petrolului va incepe sa urce in a doua jumatate a anului, pe fondul incetinirii ritmului de crestere a productiei in statele din afara Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Agentia a revizuit in scadere avansul productiei de petrol din statele din afara OPEC, cu 350.000 de barili pe zi. Astfel, productia in aceste state va avansa cu 950.000 de barili pe zi in acest an, aceasta fiind prima reducere a prognozei de crestere a productiei din afara OPEC din iulie anul trecut, cand agentia a prezentat primele estimari legate de anul 2015, scrie Romania Libera.

Fondurile de pensii private care au adus cei mai multi bani cotizantilor. Topul randamentelor. ING, Alico si Generali au fost cei mai eficienti administratori de fonduri de pensii in perioada dintre lansarea sistemului privat in 2008 si sfarsitul anului 2014. Anul trecut, campioni au fost BRD, Alico si Aegon. Cei sapte administratori de fonduri de pensii activi pe pilonul II au obtinut, in 2014, un randament investitional mediu de 8,7%, arata calculele Economica.net bazate pe datele ASF si ale Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR). Cei mai buni din acest punct de vedere au fost BRD, Alico si Aegon. Pe ansamblul celor sase ani care au trecut de la lansarea sistemului de pensii private, cele mai bune randamente le au ING, Alico si Generali care, alaturi de BCR, au reusit sa sara de 100%.

Situatia disperata a romanilor cu credite in franci elvetieni ajunge in Parlament. Ce solutii propun PSD si PNL. Situatia disperata a romanilor care au credite in franci elvetieni ajunge luni in Parlament. Biroul permanent al Comisiei de Buget Finante va decide daca cere sau nu o sesiune extraordinara pentru gasirea unor solutii. Pana una alta, PSD propune restrucutrarea acestor imprumuturi prin programul supranumit „electorata”. PNL ar vrea mai degraba crearea unui „mecanism de interventii pentru situatii de calamitate financiara”. Ambele partide evita deocamdata sa spuna daca sustin sau nu conversia creditelor din franci in lei la un curs stabilit prin lege, potrivit Stirile Pro Tv.

Se schimba regulile pe piata RCA! Ai accident, platesti de te ustura. Soferii neatenti sau agresivi vor fi cel mai dur penalizati, in viitor. Tarifele RCA pentru conducatorii foarte tineri urmeaza sa revina la normal. Preturile pe care asiguratorii le percep acum pentru politele RCA soferilor cu varsta sub 30 de ani, care platesc peste 2.000 de lei pe an, nu vor mai face legea pe piata asigurarilor auto obligatorii. Misu Negritoiu, seful Autoritatii de Supraveghere Financiara, spune ca firmele vor introduce noi norme prin care ii vor selecta pe cei care vor plati cele mai mari tarife la RCA. Alte masuri ar putea coduce la scumpirea politelor ieftine, scrie EVZ.

In lipsa informatiilor, clientii non-casnici devin victime sigure ale unor furnizori de gaze naturale. Cine si-a inchipuit ca odata cu liberalizarea, din punct de vedere administrativ, a pietei de gaze naturale lucrurile vor intra pe un fagas normal s-a inselat amarnic. Profitand de lipsa de informatii a celor aproximativ aproximativ 170.000 de consumatori non-casnici, o anumita categorie a furnizorilor a inceput deja sa creasca pretul la gazele livrate, in ciuda faptului ca nici un argument de natura economica nu justifica acest lucru. Piata este libera si fiecare jucator poate profita, sau nu, de aceasta conjunctura. Atunci cand informatia nu ajunge insa peste tot, credem ca e cazul sa intervenim cu argumente evidente in favoarea celor ce inca nu stiu cum sa actioneze intr-o piata concurentiala. O analiza Energy center.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro