Sari direct la conținut

Business report: Cele mai mari amenintari externe pentru economia romaneasca in 2015; Hidroelectrica, record in 2014: Cel mai mare profit din istorie, al doilea realizat vreodata de o firma de stat; De ce pretul gazelor nu tine pasul la ieftinire cu pretul petrolului?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Cele mai mari amenintari externe pentru economia romaneasca in 2015. De ani buni, circa 70% din exporturile romanesti merg catre statele din Uniunea Europeana, cei mai importanti parteneri comerciali fiind de departe tarile din zona euro. Mai exact, in 2013 am vandut in UE marfuri de 35 de miliarde de euro, jumatate din acestea fiind comercializate in Germania, Franta si Italia. Iar datele disponibile pe 2014 indica faptul ca exporturile catre principalele piete de desfacere au crescut cu circa un miliard de euro. Dar continuarea acestei evolutii pozitive este pusa sub semnul intrebarii in 2015. Conform ultimelor calcule, sunt mari sanse ca Italia sa fi incheiat anul precedent pe minus, in timp ce Franta si Germania ar fi putut inregistra o crestere relativ modesta fata de 2013. Cele mai recente informatii oficiale arata ca in trimestrul al treilea al lui 2014 economia zonei euro a crescut cu 0,2% fata de al doilea trimestru si cu 0,8% fata de trimestrul al treilea din 2013, scrie Capital.ro.

Hidroelectrica, record in 2014: Cel mai mare profit din istorie, al doilea realizat vreodata de o firma de stat. Compania de stat Hidroelectrica a incheiat anul 2014 cu venituri de 3,3 miliarde de lei si un profit de 1,2 miliarde de lei, cele mai bune rezultate din istoria companiei, potrivit administratorului judiciar Remus Borza. Precedentul record a fost in 2013, cand societatea a realizat un beneficiu de 931 de milioane de lei. Hidroelectrica a mai bifat, anul trecut, investitii de 900 de milioane de lei (200 milioane de euro) si plata unor datorii catre banci de peste 650 de milioane de lei (150 de milioane de euro). „2014 a reprezentat cel mai bun an pentru Hidroelectrica dintotdeauna. Cel mai mare profit, cele mai mari venituri, am ajuns la datorii de doar 181 de milioane de euro, de la 841 de milioane de euro in iune 2012, la intrarea in insolventa”, a spus Borza, pentru Economica.net.

De ce pretul gazelor nu tine pasul la ieftinire cu pretul petrolului? Premierul, si nici o alta institutie specializata din Romania, nu ne explica de ce nu scade pretul gazelor naturale, in conditiile in care acesta este strans legat de evolutia cotatiilor titeiului. Dimpotriva, in timp ce barilul este in cadere libera atingand un nivel atins in 2008, sub 50 dolari/baril, pretul gazelor naturale in Romania a crescut sistematic pe motivul liberalizarii pietei. Daca in 2014 pretul titeiului brent a coborat la nivelul de 50 dolari/baril, cel al gazelor naturale importate s-a situat in jurul a 380 dolari/1000 mc. Acuma, cand titeiul a coborat sunt 50 dolari/baril si se asteapta sa scada in continuare, pretul gazelor de import se situeaza la circa 360 dolari/1000 mc, iar pretul asa zis reglementat la circa 280 dolari/1000 mc, scrie energy-center.ro.

Nivelul salariilor din Romania: determinanti microeconomici si macroeconomici. Daca excludem ramurile automotive si IT, vom constata ca exporturile romanesti de bunuri si servicii din ultimii ani prezinta in marea lor majoritate o valoare adaugata mica, cu inovatie putina sau absenta. Iar acest lucru trebuie pus in legatura directa cu nivelul scazut de instruire. Din totalul fortei de munca, doar 14% reprezentau, in anul 2013, absolventi ai unor institutii de invatamant superior, 41% aveau pregatire medie (liceala si post-liceala), iar 45% aveau o pregatire elementara. In realitate, ultima editie a testului international PISA, din 2012 (care testeaza capacitatea de gandire si asociere de idei a elevilor de 15-17 ani, mai degraba decat simpla inmagazinare de cunostinte) arata ca Romania ocupa pozitii codase, chiar si in raport cu Europa Centrala si de Est: locul 45 din 60 de tari la matematica, locul 49 la stiinte si locul 50 la citirea si intelegerea textului, explica cursdeguvernare.ro.

BNR poate reduce dobanda pana la 2,25%. Cursul poate ajunge la 4,52 lei pe euro – analisti. Volatilitatea cursului euro / leu va fi mai mare, in urmatoarele luni, decat a fost din toamna pana acum. Este probabila o noua reducere a ratei dobanzii cheie a Banci Nationale, cu 25 de puncte de baza, spun analistii Erste Group Research. Totodata, cursul euro poate inregistra maxime marginale, dar media pe 2015 poate scadea la 4,41 lei / euro, in anumite conditii, potrivit analistilor Bancii Transilvania. Analistii de la Erste cred ca volatilitatea cursului euro / leu va fi mai mare in urmatoarele luni decat cea din toamna pana acum. Si, ca urmare a continuarii politicii de relaxare monetara, presiunile pentru deprecierea monedei Romaniei vor persista, scrie Economica.net.

Serban Toader: „Ne asteptam la tranzactii care sa consolideze domeniul bancar”. Specialistii estimeaza ca, in acest an, vor avea loc tranzactii importante, care vor conduce la consolidarea sectorului bancar, dupa cum ne-a spus Serban Toader, Senior Partner KPMG. Domnia sa considera ca cea mai serioasa provocare pentru anul 2015 este aceea prin care ar urma sa fie eficientizata calea parcursa de proiecte – de la planificare si dezvoltare la achizitie, constructie si operare. Infrastructura este problema esentiala a mediului de afaceri, subliniind prezenta coruptiei din tara noastra, a declarat Toader pentru Bursa.ro.

Fermierul american care construieste locuinte sociale in Romania. Peter Miller (29 de ani), un tanar fermier menonit din Statele Unite ale Americii, a inceput anul trecut, alaturi de un partener, constructia a sase locuinte sociale in apropiere de centrul Sighisoarei. El este angajat in mai multe proiecte imobiliare in zona, pentru consructia carora vrea sa apeleze la muncitori de etnie roma. Miller a ajuns sa cunoasca Romania prin Wilmer Otto, care in 2013 a cumparat si a restaurat o cladire istorica din Sighisoara pe care a transformat-o in butique hotelul de patru stele Central Park. La sfatul partenerului sau de afaceri, Miller a intrat si el pe dezvoltare imobiliara in Sighisoara. El a construit deja sase locuinte eficiente, de mici dimensiuni, adresate persoanelor care se muta in prima casa, scrie Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro