Mercenarii Wagner au dispărut complet de pe frontul din Ucraina, potrivit Casei Albe
Grupul de mercenari Wagner nu mai luptă în prezent în Ucraina, a declarat vineri consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, la Aspen Security Forum, relatează Reuters.
Șeful grupului, Evgeni Prigojin, a apărut miercuri într-un videoclip, spunând că luptătorii săi nu vor mai lua parte deocamdată la războiul din Ucraina, dar le-a ordonat să-și adune forțele pentru Africa.
Peste 2.000 de mercenari din grupul Wagner au sosit deja în mod organizat în Belarus, după ce șeful statului Aleksandr Lukaşenko – cel care a mediat un acord între Prigojin şi preşedintele rus Vladimir Putin ce a pus capăt insurecţiei armate – i-a invitat în țară să formeze armata belarusă.
Ministerul Apărării din Belarus a confirmat vinerea trecută sosirea mercenarilor Wagner într-o tabără din regiunea Moghiliov, publicând și un reportaj în care arăta că „wagneriții” au început să antreneze trupele militare teritoriale din Belarus.
Putin caută soluții pentru a-i înlocui pe mercenarii Wagner pe front
Luptătorii Wagner au dus unele dintre cele mai înverșunate și mai sângeroase bătălii în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Dar, în urma revoltei din 23-24 iunie, luptătorilor li s-a oferit opțiunea de a merge în exil alături de liderul lor, Evgheni Prigojin, de a se alătura forțelor regulate ale Rusiei sau de a merge acasă.
În aceste circumstanțe, preşedintele rus Vladimir Putin a transferat GROM, o unitate a Forţelor Speciale din cadrul Ministrului rus de Interne, în subordinea Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), care-i va permite să o desfăşoare pe frontul din Ucraina.
”Prin decizia preşedintelui, Unitatea GROM este transferată Gărzii Naţionale ruse cu personalul şi întreaga infrastructură”, adică, între altele, armament, echipament special, muniţie, bunuri materiale, a anunţat luni, într-o postare pe Telegram, Hinştein.
De asemenea, reamintim că tot marți Parlamentul Rusiei a extins marți vârsta maximă la care bărbații pot fi mobilizați pentru a servi în armată cu cel puțin cinci ani – în cazul ofițerilor de rang înalt, până la vârsta de 70 de ani.
Pentagonul spunea, pe 13 iulie, la mai bine de două săptămâni după scurta revoltă armată în Rusia, că grupul de mercenari Wagner nu mai participă în mod semnificativ la operațiunile militare ruse din Ucraina.
„În această etapă, nu vedem forțele Wagner participând într-o capacitate semnificativă în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.
-
Cum s-a întors împotriva lui Putin decizia de a-l lăsa pe Prigojin să recruteze din închisori mercenari Wagner
- De ce Putin nu poate trăi fără Grupul Wagner: „Ei fac treaba murdară pentru ca Kremlinul să îşi poată nega implicarea”
- Cât armament a moștenit Ministerul rus al Apărării de la grupul de mercenari Wagner