Bulgaria trimite, în premieră, aproximativ 100 de blindate Ucrainei
Bulgaria a decis vineri să trimită aproximativ 100 de vehicule blindate în Ucraina, o premieră pentru această țară balcanică reticentă până acum să ajute direct Kievul din cauza legăturilor istorice puternice cu Moscova, relatează AFP.
Parlamentul său – cu 148 de voturi pentru și 52 împotrivă – a aprobat o propunere a noului guvern pro-european, de a trimite vehiculele împreună cu armament și piese de schimb, abordând o nouă strategie după guvernele interimare anterioare care au dorit să nu se amestece în conflict.
Guvernul a cumpărat diverse modele de transportoare blindate BTR de design sovietic în anii 1980, dar nu au fost niciodată folosite.
„Acest echipament nu mai este necesar pentru nevoile Bulgariei și poate fi un sprijin valoros pentru Ucraina în lupta sa de a păstra independența și integritatea teritorială a țării după agresiunea rusă nejustificată și neprovocată”, a spus Parlamentul bulgar în decizia sa.
Bulgaria, membră a UE și NATO, are în stoc cantități mari de arme sovietice râvnite de Ucraina și, de asemenea, produce muniție pentru acestea, relatează AFP.
Dar țara rămâne din punct de vedere istoric și cultural foarte aproape de Moscova și a fost profund divizată cu privire la problema trimiterii de ajutor în Ucraina.
Liderul partidului pro-rus Vazrazhdane, Kostadin Kostadinov, a calificat decizia de vineri drept o „trădare perfidă și rușinoasă”, iar partidul socialist BSP a fost, de asemenea, puternic împotriva.
Până în prezent, Bulgaria a trimis la Kiev un singur pachet de ajutor militar, conținând în mare parte jachete și căști, dar luna trecută a preluat mandatul un guvern pro-UE.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a venit și el la Sofia la începutul lunii iulie pentru a discuta despre o accelerare a livrărilor.
De la această vizită, guvernul a anunțat un pachet de ajutoare fără precedent, care probabil include arme și obuze, chiar dacă nu a dorit să ofere detalii întrucât subiectul este atât de controversat în țară.
În practică, însă, fabricile de arme au funcționat la capacitate maximă de la invazia rusă a Ucrainei.
Exporturile din industrie au crescut, potrivit datelor Ministerului Economiei, mărfurile fiind direcționate prin țări terțe înainte de a ajunge în Ucraina.
De asemenea, decizia luată de Parlament pentru a furniza blindate vine după ce anterior, în aceeași zi, acesta a votat să pună capăt concesiunii companiei petroliere ruse Lukoil de a gestiona terminalul petrolier Rosenets din apropierea portului Burgas la Marea Neagră, o mișcare în care parlamentarii își pun speranța că va grăbi intrarea țării în zona Schengen.
Urmărește ultimele evoluții din a 513-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.