Putin numește teritoriile vestice ale Poloniei un „dar de la Stalin”
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că teritoriile vestice ale Poloniei sunt un „dar de la Stalin”, iar Polonia ar trebui să fie recunoscătoare URSS pentru „restaurarea independenței sale”, relatează European Pravda și Sky News.
În cadrul unei întâlniri cu membri permanenți ai Consiliului de Securitate, în care Putin a acuzat vineri Polonia că are ambiții teritoriale în fosta Uniune Sovietică, el a afirmat că „teritoriile vestice ale Poloniei moderne sunt darul lui Stalin pentru polonezi”.
- „Vreau să vă reamintesc la ce politici agresive au condus Polonia în trecut. S-a încheiat tragic în 1939, când Polonia a fost abandonată de aliații săi occidentali în fața mașinii de război germane și și-a pierdut practic independența și suveranitatea, care a fost în mare parte restaurată datorită URSS. Datorită Uniunii Sovietice și poziției lui Stalin, Polonia a primit teritorii semnificative în Occident, ținuturi germane. Da, teritoriile vestice ale Poloniei moderne sunt darul lui Stalin pentru polonezi”, a spus președintele Rusiei.
Ideea „cadourilor teritoriale” folosită anterior pentru a justifica invazia
El a invocat anterior ideea „cadourilor” teritoriale din partea autorităților sovietice pentru a justifica anexarea Crimeei de către Rusia, notează The Guardian.
„Există acum o dorinţă evidentă a Poloniei de a invada partea de vest a Ucrainei. Acesta este motivul pentru care Ucraina nu este invitată în NATO”, a declarat săptămâna trecută şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu pentru Al-Jazeera, potrivit News.ro.
Moscova a mai invocat anterior ideea unor „cadouri” teritoriale din partea autorităţilor sovietice, pentru a justifica anexarea Crimeei de către Rusia, menţionează The Guardian.
Anterior, președintele Dumei de Stat a Rusiei a afirmat că Polonia ar trebui pedepsită pentru „trădarea memoriei istorice” privind eliberarea de către Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ca răspuns, premierul polonez Mateusz Morawiecki a respins-o drept „propaganda tipică”.
Kremlinul și președintele Belarusului Aleksander Lukașenko au susținut în repetate rânduri că Polonia reprezintă o amenințare la adresa integrității teritoriale a Ucrainei.
Polonia, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Ucrainei, a furnizat arme Kievului şi a primit refugiaţi, dar nu s-a arătat interesată să trimită trupe în Ucraina – în ciuda afirmaţiilor contrare ale lui Putin.
În schimb, Polonia şi-a întărit apărarea la graniţa cu Belarusul, ţară aliată a Rusiei, unde s-au deplasat luptătorii din forţa de mercenari Wagner după revolta eşuată din Rusia. Teritoriul belarus – care se învecinează cu Ucraina, dar şi cu Polonia şi Lituania, ţări membre ale UE şi NATO – a servit drept rampă de lansare pentru ofensiva rusă din Ucraina.
Urmărește ultimele evoluții din a 513-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.