Business report: Declaratie socanta despre parasirea zonei euro de catre Grecia; Germania a introdus salariul minim: Efecte asupra companiilor straine; Un calcul simplu arata cum s-ar fi putut rezolva problema autostrazilor din Romania. La Guvern, s-a creat o confuzie
Declaratie socanta despre parasirea zonei euro de catre Grecia. Turbulentele de pe pietele financiare provocate de o eventuala iesire a Greciei din zona euro ar putea fi chiar mai devastatoare decat cele cauzate de colapsul bancii americane Lehman Brothers in 2008, a avertizat economistul american Barry Eichengreen, transmite MarketWatch. O astfel de decizie va duce probabil la retragerea banilor din bancile elene si la prabusirea bursei, in final autoritatile urmand sa introduca controale severe ale capitalurilor, a afirmat Barry Eichengreen la reuniunea anuala a Asociatiei Economice Americane. De asemenea, efectele se vor extinde si asupra altor state deoarece investitorii vor specula cu privire la urmatorul stat care ar putea parasi zona euro, citeaza Capital.ro.
Germania a introdus salariul minim: Efecte asupra companiilor straine si observatii pentru Romania. De la 1 ianuarie , Germania (care avea deja multiple acorduri pe ramuri de activitate cu sindicatele privind nivelul minim de plata) a introdus salariul minim pe economie de 8,5 euro pe ora, nivel apropiat de cel din Franta si peste cel din Marea Britanie. Un studiu al organizatiei INSM (The Initiative New Social Market Economy) estimeaza ca numarul locurilor de munca se va reduce cu 250 mii pana la 570 mii, ceea ce va greva asupra perspectivelor de crestere ale economiei germane. Particularitate importanta: salariul minim ar urma sa se aplice nu doar pentru rezidentii germani, ci pentru orice angajat care lucreaza in Germania. In temeiul acesteia, salariile minime obligatorii trebuie sa fie aplicate fara discriminare pentru angajatori nationali si straini deopotriva, scrie cursdeguvernare.ro.
Un calcul simplu arata cum s-ar fi putut rezolva problema autostrazilor din Romania. La Guvern, s-a creat O CONFUZIE. Supra-acciza la carburanti, de 7 eurocenti pe litru, ar fi trebuit sa aduca venituri considerabile la buget si sa ajute la imbunatatirea infrastructurii din Romania. Guvernantii isi propusesera sa incaseze aproape 51 de milioane de euro lunar de pe urma ei, insa statisticile au aratat ca, dupa prima luna, s-au colectat cu circa 11 milioane de euro mai putin decat in luna anterioara. Dupa mai bine de opt luni de la intrarea in vigoare a supra-accizei la carburanti, premierul Victor Ponta nu a putut da un raspuns concret atunci cand a fost intrebat cati bani s-au incasat de pe urma acesteia, nici cati kilometri de autostrada s-au construit. El a subliniat insa ca, de fapt, s-a creat o confuzie si ca banii vor fi folositi doar la cofinantarea proiecte europene de infrastructura, avand in vedere ca fondurile de care dispune tara noastra din programe structurale si de coeziune nu acopera decat in mica parte necesitatile de infrastructura, scrie Adevarul.ro.
Principalele decizii pe care le-a luat Guvernul cat ati fost plecati in vacanta. Dupa intalnirea cu FMI si adoptarea bugetului pe 2015, restructurarea Cabinetului de ministri si reducerea TVA la pachetele turistice, principalele masuri aprobate de Guvern pe final de 2014 se refera la zona jocurilor de noroc, la piata de capital si la companiile de stat. Veniturile din jocuri de noroc, impozitate cu pana la 25%. Apare taxa pe „pacanele”. Guvernul elimina pragul neimpozabil de 600 de lei pentru castigurile din jocuri de noroc si introduce taxarea progresiva in trei trepte, de 1%, 16% si 25% in functie de nivelul veniturilor, cota aplicata la toate sumele incasate, pana in prezent impozitul fiind de 25%, dar pe venitul net. Continuarea pe Economica.net.
Cele mai bune trucuri subliminale folosite de retaileri pentru a te face sa cumperi. Revista Money a realizat un clasament al celor mai importante trucuri subliminale la care apeleaza retailerii pentru a-i face pe consumatori sa cumpere mai mult si mai des. Te fac nostalgic Cele mai recente cercetari arata ca, atunci cand se simt nostalgici, oamenii tind sa puna mai putin pret pe partea materiala a lucrurilor si implicit sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru produsele pe care si le doresc. Vanzatorii se poarta urat Contrar aparentelor, vanzatorii care se comporta urat cu clientii lor ii determina pe clienti sa cumpere lucruri mai scumpe. Folosesc ambalaje minuscule. Chiar daca ati fi tentat sa credeti ca este mai usor de transportat si sa consumati sucuri si bere la cutii mici, adevarul este ca acest lucru este in avantajul comerciantilor si al producatorilor, scrie Economica.net.
DW: Capcana petrolului ieftin. Daca preturile vor continua sa scada, zona euro ar putea aluneca in capcana deflatiei. In asteptarea unor preturi si mai mici, consumatorii se vor abtine de la achizitii consistente, iar firmele isi vor extinde planurile de investitii. Scaderea cererii va duce la o noua scadere a preturilor. In cele din urma se intra in faza de stagnare. Japonia, cea de-a treia mare economie mondiala, este un exemplu semnificativ. La randul lor, si tarile exportatoare de petrol – mai ales cele dependente de incasarile din acest sector, ca Rusia si Venezuela – sunt amenintate. In ce priveste Rusia, amestecul de sanctiuni occidentale si ieftinirea petrolului la niverl international da deja roade, scrie Capital.ro.
Malluri pe hartie, buruieni pe terenuri. Ce se va intampla cu zecile de hectare cumparate. Investitorii imobiliari au fost atrasi de puterea de cumparare a romanilor dinainte de criza si au avut in planuri zeci de malluri in toata tara. Asta pe langa miile de apartamente. S-au inghesuit sa cumpere terenuri, dar criza le-a aratat si cealalta fata a imobiliarelor: scaderea si pierderea. Economica.net a inventariat 100 de centre comerciale anuntate, dar ingenuncheate de criza. Cateva dintre mallurile anuntate au fost construite, iar la altele se lucreaza. Este cazul proiectelor Mega Mall, Parklake Plaza sau AFI Palace Ploiesti. Pe majoritatea terenurilor cresc, insa, buruieni.
Tendinte globale in 2015 – Cum si-au imaginat lumea, in urma cu 15 ani, serviciile de informatii americane. Consiliul National de Informatii, afiliat CIA, a lucrat un an de zile la un raport intitulat Tendintele globale in 2015 si l-a publicat in anul 2000. La el au colaborat mai multi experti non-guvernamentali. Raportul analizeaza mai multe aspecte, de la demografie la resursele naturale si mai multe regiuni. Unele dintre predictii s-au adeverit in timp: volatilitatea financiiara diferenta tot mai mare intre saraci si bogati atacuri informatice anonime (vezi Anonymus) cresterea Chinei, devenita prima putere economica mondiala dupa cea a SUA, scrie cursdeguvernare.ro.