Sari direct la conținut

Subiectele zilei: 22 de milioane de euro pentru DNA. Explicatiile ministrului Darius Valcov; Tatiana Niculescu Bran, purtatorul de cuvant al lui Iohannis: Mi s-au trimis CV-uri pe Facebook pentru angajari la Cotroceni; DW: Traseismul, o boala fara leac?; Primul satelit romanesc, Goliat, la 1000 de zile in spatiu

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Cristian Preda, despre bugetul pe 2015: „Isi bat joc de noi. Chiulangii de deputati si senatori fac in noua zile o analiza a bugetului”. Europarlamentarul Cristian Preda a criticat la Digi24 actualul Guvern, precizand ca prezentarea bugetului pe anul 2015 cu intarziere este o „bataie de joc” la adresa romanilor. Bugetul pentru anul 2015 a fost aprobat abia vineri de Guvern. Invitat la Digi24, europarlamentarul Cristian Preda a spus ca „acest lucru este o incalcare a legii”. „Lucrurile sunt foarte grave, pentru ca legea spune ca bugetul trebuie prezentat mai devreme. Asta este o clara incalcare a legii si vad ca nu mai are o problema nici premierul, n-am auzit nici vocile Opozitiei. Ca ar trebui daramat acest premier, care a folosit propriul guvern impotriva cetatenilor romani, impiedicandu-i sa voteze. Negocierile cu FMI au fost amanate de acelasi Victor Ponta, in speranta ca da pomeni electorale ca sa ajunga la Cotroceni”, a spus Cristian Preda la Digi24.

Situatie tragi-comica in Teleorman. Oamenii spun ca primarul a lasat ca apele sa vina peste ei pentru a isi salva pestii. Inundatiile de zilele trecute scot la iveala situatii iesite din comun. Intr-o localitate din Teleorman oamenii il acuza pe primar ca a lasat intentionat apele sa vina peste ei, doar ca sa nu-si piarda pestii din crescatorie. Povestea era amuzanta, daca, totusi, nu ar fi fost inundate 25 de hectare de pasuni si gospodarii. „Eu protejez oamenii, nu pestii”, vine si raspunsul primarului. Nea’ Gheorghe s-a obisnuit deja sa dea instructiuni de orientare prin apa „neinitiatilor”, care vor sa ajunga la poarta lui. Dupa fiecare episod mai serios de ploaie, curtea si casa ii sunt inundate de raul din apropiere care iese din matca si care, de data asta, a inundat 25 de hectare. Si-a mutat la vecini animalele din ograda si-acum socoteste pagubele, informeaza stirileprotv.ro.

DW: Iohannis are nevoie de sustinerea elitelor. Sint momente in istoria unui popor cind elitele sint chemate sa devina vocea publica de avangarda prin care sa raspunda provocarilor cu care se confrunta societatea in intregul ei. Sa caute si sa gaseasca solutiile potrivite pentru angajarea tarii pe calea civilizatiei si dezvoltarii. Un astfel de moment traim acum, dupa alegerea lui Klaus Iohannis presedinte. In doar o luna de zile, perceptia asupra scenei politice s-a schimbat radical. Un recent sondaj INSCOP il crediteaza pe noul presedinte cu un capital de incredere de 60%. Conform aceluiasi sondaj, Presedintia trece pe primul loc intre institutiile politice la capitolul incredere (43,9%), fata de doar 17,8% in octombrie. Dreapta politica, mai exact PNL, ar cistiga alegerile parlamentare cu 41,7% in fata aliantei PSD-UNPR-PC, care ar fi votata doar de 38,8% dintre alegatori. Integral in Deutsche Welle.

BUGET 2015. 22 de milioane de euro pentru DNA. Explicatiile ministrului Darius Valcov. Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat in aceasta seara la Digi24 ca Directia Nationala Anticoruptie a primit bugetul solicitat pentru anul viitor. El a explicat de ce institutia a primit 22 de milioane de euro si nu 25 de milioane, asa cum ceruse joi Laura Codruta Kovesi. Darius Valcov a spus ca DNA solicitase initial, intr-o adresa care dateaza din 4 decembrie, 114 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 25 de milioane de euro. „Dupa intereventia de ieri si intalnirea pe care am avut-o cu dna Kovesi i-am explicat ca la titllul ‘Cheltuieli de personal’ exista si titlurile executorii prinse”, a aratat Darius Valcov. Este vorba despre sume castigate de magistrati in instanta si pe care statul trebuie sa le plateasca esalonat. „Si-au dat seama de aceasta greseala si azi-noapte am primit o alta cerere din partea DNA prin care se cereau 99,3 milioane de lei adica aproximativ 22 milioane de euro”, a spus el. Darius Valcov a precizat ca in sedinta de Guvern s-a aprobat un buget de 99 de milioane de lei pentru DNA.

Din castelele de la Balcic si Bran, intr-un depozit al Muzeului National de Istorie. Tragica poveste a inimii pribege si uitate a Reginei Maria. A vrut ca inima sa sa se odihneasca pe malul Marii Negre, la Balcic. A ajuns la Bran si, apoi, intr-o pivnita. Familia Regala a Romaniei nu pare interesata de inima bunicii Regelui Mihai I. S-a nascut printesa englezoaica, s-a maritat cu un principe neamt si a sfarsit prin a deveni cea mai iubita regina a Romaniei. Odata urcata pe tronul tarii noastre si-a dedicat intreaga activitate neamului, care a primit-o ca pe una de-a lui. A fost pe cat de frumoasa, pe atat de inteligenta. Numele ei se leaga, in schimb, de doua locuri simbolice ale Romaniei Mari, castelele de la Bran si Balcic. Inainte de muri, a anuntat ca isi doreste sa fie ingropata la Curtea de Arges, alaturi de Regele Carol si Regina Elisabeta, dar ca inima ei sa stea pe vecie in cel mai drag loc al sufletului sau: Balcic. Pana la un punct, dorinta i-a fost respectata. Apoi, vitregia vremurilor i-a pus inima pe drumuri. Mai intai a mers la Bran, apoi a ajuns la Bucuresti. Integral in EVZ.

Tatiana Niculescu Bran, purtatorul de cuvant al lui Iohannis: Mi s-au trimis CV-uri pe Facebook pentru angajari la Cotroceni. Scriitoare, fosta jurnalista la BBC, partial activista online, independenta, Tatiana Niculescu Bran povesteste cum s-a desfasurat „recrutarea” ei din lumea online, care a proiectat-o in scaunul purtatorului de cuvant de la Cotroceni. Scriitoarea vorbeste despre puterea civismului pe Facebook si il creioneaza pe Klaus Iohannis asa cum l-a inteles in urma campaniei electorale si a celor 30 de minute petrecute fata-n fata. „Adevarul”: Cum a inceput? Recrutarea s-a facut de pe Facebook sau au existat si alte canale de contact? Tatiana Niculescu Bran: Eu ma aflu pe Facebook de mai putin de un an pentru ca mai multi prieteni si editura Polirom m-au sfatuit sa imi fac un cont ca sa imi promovez cartile. Asta a fost ideea initiala a acestei actiuni. In prima zi cand mi-am facut contul si am inceput sa inteleg toate chestiile astea, m-am simtit ca parasutata intr-o jungla in care ma pandeau animale salbatice dupa fiecare pom. Am petrecut cateva zile intr-o uimire, jumatate fascinata, jumatate terifiata, ca nu ma voi descurca cu chestia asta si ar fi mai bine sa o las balta.Treptat m-am obisnuit si am inteles cat de cat cum functioneaza. Integral in Adevarul.

DW: Traseismul, o boala fara leac? Opozitia a gasit, in sfarsit, o cale de a cere Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra ordonantei Guvernului care a permis migratia alesilor locali fara pierderea mandatului. Guvernul, asa cum ne amintim, a emis o ordonanta prin care alesii locali puteau, intr-un termen dat sa treaca la un alt partid fara sa-si piarda mandatul. Cu alte cuvinte desi migratia este sanctionata cu pierderea mandatului, in mod ocazional ea poate fi practicata fara urmari. Intre timp multi primari au si profitat de aceasta ocazie, iar ordonanta a fost aprobata prin lege in Parlament. Ne amintim iarasi ca opozitia liberala nu reusise sa provoace trimiterea ordonantei la Curtea Constitutionala, in ciuda faptului ca recursese la un artificiu interesant. Atacase ordonanta in contencios administrativ si ridicase in cursul procesului o obiectie de neconstitutionalitate. Era mai mult decat o gaselnita ingenioasa, era chiar o cale prin care monopolul detinut de Avocatul Poporului privind contestarea ordonantelor ar fi putut fi desfiintat. Curtea Constitutionala a respins insa procedeul, scrie Deutsche Welle.

Primul satelit romanesc, Goliat, la 1000 de zile in spatiu. Marcam simbolic in acest articol, mai mult de 1000 de zile petrecute in spatiu de prima misiune spatiala romaneasca, Goliat. Lansat pe 13 februarie 2012, in zborul de test al rachetei europene Vega, impreuna cu alti 8 sateliti de clasa mica, intr-o orbita LEO inalta, Goliat nu a reusit din pacate sa confirme si a fost pierdut dupa doar cateva zile, desi ar fi trebuit sa furnizeze date pentru minim 6 luni. De fapt statia de sol de la Magurele a raportat o singura sesiune de telemetrie, in dimineata zilei de 18 februarie, cand pentru cateva minute au fost receptionate informatii de pe orbita. Acum, la aproape 3 ani de la acea lansare, Goliat se roteste necontrolat intr-o orbita 250 km x 451 km x 69.4 grade inclinatie, orbitand Pamantul la fiecare 92 de minute cu viteza balistica de 7.5 km/s. In ultima saptamana altitudinea a scazut semnificativ (de la o traiectorie 269 km x 529 km x 69.4 grade inclinatie) si ne putem astepta ca el sa reintre si sa arda in atmosfera terestra in scurt timp, informeaza spacealliance.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro