Sari direct la conținut

Remus Pricopie le raspunde editorilor, pe care ii face profitori imbogatiti pe spatele elevilor secatuiti de bani: Modernizarea programelor scolare si a manualelor continua si va fi dusa pana la capat

HotNews.ro
Remus Pricopie, Foto: Agerpres
Remus Pricopie, Foto: Agerpres

Remus Pricopie reactioneaza la comunicatul Uniunii Editorilor din Romania si anunta ca „procesul de revizuire si modernizare a programelor scolare si a manualelor continua si va fi dus pana la capat”, fara a da insa si un termen concret. „Este foarte usor pentru unii editori sa se ascunda in spatele unor comunicate de presa si sa lanseze din cand in cand informatii si acuzatii false, dar ma intreb cati dintre acesti profitori, care nu au facut decat sa se imbogateasca pe spatele elevilor si al parintilor, au curajul sa se uite in ochii celor pe care i-au secatuit de bani, prin intermediul a tot felul de culegeri si materiale didactice auxiliare”, sustine ministrul Educatiei, desi lipsa oricarui manual la inceputul scolii pentru clasele I si a II-a a atras un numar semnificativ de comenzi din scoli exact pentru auxiliare si culegeri.

  • Uniunea Editorilor din Romania a avertizat astazi, printr-un comunicat de presa, ca ne aflam la sfarsitul anului si Ministerul Educatiei nu a inceput organizarea licitatiei de manuale noi pentru clasele a III-a si a IV-a
  • „Ne asteptam cu totii ca specialistii si conducerea ministerului sa traga toate invatamintele din organizarea dezastruoasa a licitatiei pentru noile manuale destinate claselor I si a II-a si sa demareze, cel tarziu la 15 septembrie 2014, procedurile premergatoare achizitiei de manuale pentru clasele a III-a si a IV-a, prin aprobarea programelor scolare”, a sustinut UER.
  • Comunicatul este semnat de presedintele Consiliului Permanent al UER, Mihail Penescu, care este si directorul editurii All. Citeste aici comunicatul integral al editorilor

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, declara prin intermediul unui comunicat trimis de Minister: „Resping categoric informatiile false promovate in spatiul public de Uniunea Editorilor din Romania. Procesul de revizuire si modernizare a programelor scolare si a manualelor continua si va fi dus pana la capat, deoarece este fundamental pentru dezvoltarea si cresterea performantei in sistemul educational romanesc„.

Este foarte usor pentru unii editori sa se ascunda in spatele unor comunicate de presa si sa lanseze din cand in cand informatii si acuzatii false, dar ma intreb cati dintre acesti profitori, care nu au facut decat sa se imbogateasca pe spatele elevilor si al parintilor, au curajul sa se uite in ochii celor pe care i-au secatuit de bani, prin intermediul a tot felul de culegeri si materiale didactice auxiliare„, afirma Remus Pricopie, potrivit comunicatului primit de HotNews.ro.

Ministrul Educatiei spune in finalul mesajului sau: „Ii asigur pe editori, pe parinti, elevi si profesori ca procesul de introducere a manualelor digitale va merge mai departe, chiar daca acest lucru afecteaza interesele financiare ale editorilor, nevoiti acum sa-si treaca produsele printr-un sistem clar si transparent de validare. Editorii nu mai pot vinde orice, nu mai pot baga mana in buzunarele parintilor, iar acest lucru ii deranjeaza. Ar trebui totusi sa realizeze ca, cel putin de aceasta data, cei care tipa mai tare nu reusesc sa se impuna. Profesorii care au ales manualele de lucru la clasa nu i-au validat pe impostori si pe cei care vor sa faca afaceri in scoala, ci au ales calitatea si interesul copiilor„.

Desi ii acuza pe editori ca se ascund in spatele unui comunicat, ministrul Pricopie raspunde tot printr-un comunicat, in care nu spune cine sunt „impostorii” si cine sunt „cei care vor sa faca afaceri in scoala” ale caror manuale profesorii nu le-au ales la clasa.

  • HotNews.ro a solicitat oficial Ministerului Educatiei sa comunice numarul de comenzi de manuale pe care l-a primit fiecare castigator al licitatiei de manuale, in parte. Vom publica raspunsul in momentul in care acesta va fi transmis de catre Ministerul Educatiei

Schimbul de replici dintre editori si ministrul Educatiei are loc in decembrie 2014, cand programele scolare noi finale pentru clasa a III-a nu exista, iar orice intarziere a comunicarii programelor finale si a lansarii unei noi licitatii face tot mai probabila repetarea scandalului licitatiei manualelor.

Declaratia ministrului Educatiei vine in contextul in care Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor a gasit de doua ori nereguli in modul in care Ministerul Educatiei a evaluat ofertele de manuale primite de la edituri si a obligat Ministerul sa refaca evaluarile. Daca initial Ministerul Educatiei a desemnat doar doua edituri castigatoare la manualele de Comunicare si Matematica (clasele I si a II-a), dupa ce CNSC a pus Ministerul sa reevalueze ofertele s-a dovedit ca si alti 4 ofertanti trebuia sa fie declarati castigatori.

Amintim de asemenea ca ministrul Educatiei spunea la inceputul acestui an – in contextul scandalului de la Scoala nr. 10 din Bucuresti – ca „o alta zona care are o dimensiune ilegala este vanzarea de carti, nu manuale, carti si auxiliare in scoli, vanzare care este sustinuta de unele edituri din Romania. Profesorii nu au voie sa devina agenti pentru diferite edituri. Sunt parinte, dar cumpar din magazin, nu din scoala, si le cumpar cu factura” (Detalii aici).

„Codul de Etica va fi gata pana pe 15 iunie. Am declansat o cruciada impotriva coruptiei din sistem”, anunta in ianuarie 2014 Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale si presedintele Comisiei pentru prevenirea coruptiei in invatamantul preuniversitar. Ministerul Educatiei nu a anuntat finalizarea Codului de Etica nici pana astazi, 8 decembrie 2014.

Cine sunt membrii Uniunii Editorilor din Romania

1. Editura ALL Educational BIC ALL

director: Mihai Penescu

2. Editura ALLFA

director: Mihai Penescu

3. Editura ABEL

4. Editura ASERS

director: Madalina CONSTANTINESCU

5. Editura ASCENDIA

6. Editura BIC ALL

director: Mihai Penescu

7. Editura CARMINIS

director: Iordachescu Constantin

8. Editura CAVALLIOTI

director executiv: Radu Cosaceanu

9. Editura CORINT

director: Cristian Gresanu

10. Editura CORINT JUNIOR

director: Cristian Gresanu

11. Editura CORVIN

director: Varga Carol

12. Editura DIDACTICA SI PEDAGOGICA

director: Dane Karoly

13. Editura DOBROGEA

director: Aurelia Lapusan

14. Editura ECONOMICA PREUNIVERSITARIA

15. Educational Centre (Reprezentant Oxford)

director: Geta Purdea

16. Editura ERC PRESS

director: Ciprian Ene

17. Editura EURISTICA

director: Cristian Paraiala

18. Editura FAIR PARTNERS

director: Mihai Postolache

19. Editura FISCHER EDUCATIONAL

director: Daniela Vaduva

20. Editura GIL

director: Mircea Lascu

21. Grupul Editorial Art

director: Dan Iacob

22. Editura HELEN EXLEY

director: Mihai Stavarache

23. Editura HUMANITAS EDUCATIONAL

director: Dana Papadima

24. Editura L&S INFOMAT

director: Tudor Sorin

25. Editura LOGOS

director: Alexandru Ciolan

26. Editura LEDA

director: Cristian Gresanu

27. Editura LVS CREPUSCUL

director: Laura Stanescu

28. Editura LITERA INTERNATIONAL

director: Dan Vidrascu

29. Editura MACMILLAN ROMANIA

director: Oana Nica

30. Editura METEOR PRESS

director: Gigi Alecu

31. Editura NICULESCU

director: Cristian Niculescu

32. Editura PARALELA 45

director: Calin Vlasie

33. Editura PEARSON EDUCATION LONGMAN (distribuitor exclusiv S.C. PREMS LIBREXIM SRL)

director: Emil Benga

34. Editura PETRION

director: Andreea Petrica

35. Editura PRUT INTERNATIONAL

director: Oleg Bodrug

36. Editura RAO

director: Ovidiu Enculescu

37. Editura RUNA

director: Cristian Gresanu

38. Editura SEDCOM LIBRIS

director: Radu Petru

39. Editura SEMNE

director: Stefan Dulu

40. Editura SIGMA

director: Boris Singer

41. Centrul de difuzare carte straina SITKA-ALASKA

director: Nicoleta Tabara

42. Intreprinderea Editorial-Poligrafica STIINTA

director: Gheorghe Prini

43. Editura TEORA

director general: Teodor Raducanu

44. Editura T3

director: Szombor Tulit

45. Editura UNISCAN

director: Simona Popa

Sursa: uer.ro

Presedintele UER: Mihai Penescu (Grupul Editorial ALL)

Consiliul director este format din:

Cristian Greseanu (Grupul Editorial Corint)

Dane Karoly (Editura Didactica si Pedagogica)

Boris Singer (Editura Sigma)

Costin Diaconescu (CD Press)

Mario De Mezzo (Galaxia copiilor)

Sursa

Care si cate sunt editurile pe care Ministerul Educatiei le-a declarat castigatoare ale licitatiei de manuale, la prima strigare (4 august 2014)

1. Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

  • SC CD Press SRL (cu 2 oferte de manuale)
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

2. Comunicare in limba materna maghiara clasa I:

  • Editura Corvin Deva

3. Comunicare in limba romana clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL

4. Matematica si explorarea mediului clasa I:

  • SC CD PRESS SRL
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

5. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL

6. Limba moderna clasa I – limba engleza:

  • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

Daca celelalte edituri participante la licitatie nu ar fi contestat modul in care Ministerul Educatiei i-a desemnat castigatori pe cei de mai sus, doar ei ar fi avut dreptul sa faca manualele pentru clasele I si a II-a. Le poti vedea aici manualele

Care si cate sunt editurile pe care Ministerul Educatiei le-a declarat castigatoare la a doua strigare, dupa ce CNSC a gasit nereguli la MEN si a pus Ministerul sa reevalueze ofertele (22 septembrie)

1. Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

  • SC CD Press cu 2 oferte de manuale (a fost desemnat castigator si pe 4 august, alaturi de cele doua oferte de mai jos)
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA (a fost desemnat castigator si pe 4 august)
  • SC Intuitext SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL

2.Comunicare in limba romana clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
  • SC Intuitext SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL
  • Corint Junior SRL + Tipografia Everest 2001 SRL
  • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

3.Matematica si explorarea mediului clasa I:

  • SC CD PRESS SRL (a fost desemnat castigator si pe 4 august, alaturi de oferta de mai jos)

  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA (a fost desemnat castigator si pe 4 august)
  • SC Intuitext SRL
  • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • S.C. Aramis Print SRL
  • 4. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

    • SC CD PRESS SRL (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
    • SC Intuitext SRL
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    • S.C. Aramis Print SRL
    • SC Didactica Publishing House SRL
    • Corint Junior SRL

    5. Comunicare in limba romana pentru minoritati clasa I:

    • S.C. Norand SRL
    • Editura Corvin Deva

    6. Comunicare in limba materna maghiara clasa I:

    • Editura Corvin Deva (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
    • S.C. Norand SRL

    7.Limba moderna clasa I – limba engleza:

    • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
    •  S.C. Aramis Print SRL
    • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

    8.Limba moderna clasa a II-a – limba engleza:

    • S.C. Aramis Print SRL
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

    Cu exceptia disciplinei Comunicare in limba romana clasa I – unde a fost depusa o contestatie, CNSC a gasit noi nereguli in modalitatea in care MEN a reevaluat ofertele, a obligat Ministerul sa evalueze inca o data toate ofertele de manuale depuse la aceasta materie, iar MEN reevalueaza in acest moment proiectele de manuale -, la toate celelalte materii castigatorii au ramas cei de mai sus. Invatatoarele a trebuit sa analizeze fiecare manual in parte si sa decida dupa care vor preda la clasa si, in consecinta, pe care il vor comanda.

    Care sunt celelalte firme care au participat la licitatia de manuale digitale

    21 de firme au participat la licitatia pentru manuale scolare tiparite si digitale, lansata de Ministerul Educatiei. Vezi mai jos toate companiile care au depus oferte in cadrul licitatiei pentru manuale scolare, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro:

    1. Centrul de Carte Straina SITKA SRL (nu a castigat nimic)

    2. S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

    3. Editura Corvin Deva

    4. Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

    5. Pearson Education Limited (nu a castigat nimic)

    6. S.C. Norand SRL

    7. S.C. Aramis Print SRL

    8. S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL

    9. SC CD Press SRL

    10. SC Didactica Publishing House SRL

    11. T3 INFO SRL (nu a castigat nimic)

    12. SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL

    13. Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA

    14. Insoft Development&Consulting +S.C. Editura All SRL (nu a castigat nimic; fondatorul editurii All, Mihail Penescu, este si presedintele Uniunii Editorilor din Romania si a semnat comunicatul de astazi al Uniunii la care a reactionat Pricopie)

    15. Fisher International (nu a castigat nimic)

    16. Corint Junior SRL

    17. S.C. Educational Center SRL (nu a castigat nimic)

    18. Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL

    19. Editura Didactica si Pedagogica

    20. Ascendia Design SRL

    21. Intuitext

    Citeste si:

    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro