Sectorul cultural, al treilea angajator la nivel european – 535,9 miliarde euro, 4,2% din PIB-ul UE in 2012
Industriile culturale si creative (ICC) au atins in UE o valoare de 535,9 miliarde euro (23.713 miliarde de lei), adica 4,2% din PIB la nivelul Uniunii Europene in anul 2012, arata un studiu al companiei de consultanta Ernst&Young, citat de Asociatia Editorilor din Romania.
Potrivit sursei citate, aceste industrii asigura locuri de munca pentru peste 7 milioane de persoane, ceea ce face din acest pilon cel de-al treilea angajator la nivel european, mai mult decat dublul domeniului auto, aproape o cincime dintre angajati fiind cu varste sub 30 de ani.
Mai mult, industriile culturale au avut o crestere de 0,7% a numarului de angajati in perioada crizei (2008-2012), contribuind semnificativ la iesirea din criza a economiilor europene.
Industria cartii, a cincea ca pondere in cele 11 sectoare ale industriilor culturale si creative, a atins in 2012 o cifra de afaceri de aproximativ 36,3 miliarde de euro, cu un numar total de 646.000 de angajati. Astfel, piata de carte se afla pe locul cinci in topul industriilor creative si culturale, inainte de industria cinematografica si artele spectacolului. Sapte din primele cele mai importante zece edituri la nivel mondial sunt din Europa, arata studiul, care accentueaza importanta pe care are actualul sistem al drepturilor de autor (organizat pe specifice nationale) o are in dezvoltarea si sustenabilitatea intregului pilon la industriilor culturale si creative.
TVA impiedica dezvoltarea pietei de carte din Romania
Lectura ramane una dintre cele mai populare activitati culturale in randul cetatenilor UE, plasandu-se pe locul al doilea, dupa programele culturale de la TV si radio, conform datelor studiului, obtinute in colaborare cu Federatia Europeana a Editorilor (FEP).
Situatia este mai putin optimista in Romania, spun editorii romani, aratand ca pe langa neglijarea constanta a educatiei si lipsa unor strategii coerente de promovare a culturii, statul opereaza cu cote de impozitare mult prea mari in raport cu dimensiunile pietei de carte.
„Industriile culturale si creative si industria cartii in special ar contribui probabil mult mai consistent la PIB daca nivelul de impozitare ar fi mai relaxat. Marea Britanie are 0% TVA la cartea tiparita si industria editoriala de acolo este de circa 3 miliarde de lire sterline anual, deci orice procent de TVA ar insemna un venit bugetar considerabil. Este dureros ca Romania franeaza piata de carte tiparita cu TVA de 9% si blocheaza evolutia pietei de carte electronica impunand o cota de TVA de 24%, asta in conditiile in care toata piata noastra de carte abia atinge 100 de milioane de euro”, a declarat Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania si co-presedinte al Federatiei Editorilor din Romania, citat in acest comunicat.
Federatia Editorilor Europeni este o asociatie independenta, non-comerciala, sub umbrela careia se afla asociatiile de editori din Romania. FEP reprezinta 28 de asociatii nationale ale editorilor din cadrul Uniunii Europene si zona economica europeana, din care face parte si Federatia Editorilor din Romania. FER aduce impreuna cele mai mari asociatii patronale din industria editoriala din Romania – Asociatia Editorilor din Romania si Uniunea Editorilor din Romania – ce reprezinta peste 80% din piata de carte din tara noastra.