Business Report: Salariul minim se indreapta vertiginos spre 1 euro pe ora: Cum castiga statul mai mult decat salariatul; Specialistii: "Inghetarea accizei inseamna, de fapt, cresterea ei"; Analistii cred ca trecerea Romaniei la euro in 2019 e un proiect prea ambitios
Salariul minim se indreapta vertiginos spre 1 euro pe ora: Cum castiga statul mai mult decat salariatul. De la 1 iulie 2015, salariul minim pe economie ar urma sa treaca pragul psihologic de 1 euro pe ora, potrivit actului normativ pe care Guvernul vrea sa-l implementeze. Ca prima treapta spre acest deziderat, se vor acorda 975 lei pe luna brut (5,781 lei/ora) de la 1 ianuarie si 1.050 lei pe luna brut (6,225 lei/ora) de la 1 iulie, informeazaCursdeguvernare.ro.
Premiera: „Vacarii” ardeleni vor face camembert romanesc intr-o celebra fabrica olandeza de langa Cluj. Fabrica de Branzeturi Transilvania, care s-a nascut din asocierea dintre AgroTransilvania Cluster si Cooperativa Agricola Somes Aries a reinceput productia branzei de Nasal, in fabrica de la Taga detinuta, de compania olandeza FrieslandCampina. Branza va fi comercializata de Friesland, sub umbrela brandului Napolact, scrie Economica.net.
Care este surpriza IKEA pentru Romania?La fel ca anul trecut, in aceeasi perioada, magazinul IKEA din Baneasa a pregatit o mare surpriza clientilor. „Magazinul IKEA din zona comerciala Baneasa pregateste oferte speciale cu ocazia Black Friday, in perioada 28 noiembrie – 1 decembrie. Lista produselor reduse va fi publicata pe website-ul companiei cu cateva zile inainte de Black Friday”, au spus reprezentantii retailerului suedez de mobilier IKEA, fara a avansa cifre. Anul trecut, magazinul IKEA s-a alaturat campaniei de reduceri de Black Friday, o serie de produse fiind reduse chiar si cu 50%, noteazaCapital.ro.
Cum se face ca murim de grija consumatorilor in prag de iarna? Bucurestenii raman fara caldura si apa calda, preturile la energia termica vor creste cu peste 30%, pretul la gaze poate creste cu 35%, intreprinderile mici si mijlocii vor fi sufocate de pretul gazelor, proprietarii de locuinte cu sisteme proprii de incalzire sunt favorizati fata de cei racordati la sistemul centralizat, Comisia Europeana accepta, dar nu accepta favoruri etc. Toate aceste probleme au fost aruncate in dezbatere in ultimele zile, de parca odata cu venirea iernii se prabuseste toata sandramaua in capul consumatorilor romani. Dar, ei ce vina au ca sunt manipulati? Integral peEnergy-center.ro.
Specialistii: „Inghetarea accizei inseamna, de fapt, cresterea ei”. Mult asteptata formula de calcul a accizei a „rasuflat”, ieri, in presa, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice confirmand-o, ulterior. Pe cat de mult „s-a lucrat” la el, pe atat de simplu este noul mod de calcul al controversatei taxe, acesta dovedindu-se, din nou, impredictibil. Pe principiul „Ori sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc, dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele esentiale”, ministerul de resort mentine valoarea din acest an a accizelor, care vor fi calculate de acum inainte in lei – nu in euro la cursul BCE de la 1 octombrie, ca pana in prezent -, din 2016 urmand sa fie indexata cu rata inflatiei. Detalii peBursa.ro.
Analistii cred ca trecerea Romaniei la euro in 2019 e un proiect prea ambitios. Nu s-a conturat un parcurs, iar economia ar trebui sa creasca peste potential. Romania trebuie sa atinga si convergenta reala pentru a adopta euro, pe langa cea nominala, cu criteriile de la Maastricht indeplinite, avand nevoie de o crestere economica accelerata, de 5% pentru a adera in 2019, un obiectiv ambitios si nerealizabil fara politici eficiente, potrivit analistilor. Mai mult peAdevarul.ro.
Lista Guvernului cu 115 investitii in buget. Guvernul a intocmit o lista cu 115 proiecte de investitii prioritare pentru bugetul pe anul viitor, toate acestea avand nevoie de peste 63 de miliarde de lei pana in 2020, 39,1 de miliarde de lei trebuind sa vina de la bugetul statului. Potrivit unui document obtinut de Mediafax si preluat deRomaniaLibera.ro, proiectele au fost propuse spre a fi introduse in proiectul de buget pe 2015 de Secretariatul General al Guvernului (73 de investitii), Ministerul Transporturilor (24), Ministerul Mediului (7), Ministerul Justitiei (3), Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei (cate doua), Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Educatiei si Serviciul de Protectie si Paza (cate unul), iar valoarea cumulata si actualizata a acestora depaseste cifra de 114,5 miliarde lei.
Cat vor sa cheltuiasca romanii pentru cadourile de Craciun. Romanii intentioneaza sa cheltuiasca in medie 110 euro pentru cadourile de Craciun in acest an, mai putin ca bulgarii si cehii, dar peste sumele estimate de polonezi si olandezi, potrivit unui studiu intocmit de firma de cercetare Ipsos pentru ING Bank.Studiul analizeaza raspunsurile a peste 12.000 de consumatori din 13 tari, si anume Romania, Cehia, Austria, Luxemburg, Italia, Spania, Franta, Belgia, Polonia, Germania, Marea Britanie, Olanda si Turcia. Citeste mai mult peGandul.info.