Sari direct la conținut

​VIDEO-FOTOGALERIE Primarul din Baia-Mare a pictat zidul pe care l-a construit in 2011 pentru a separa doua blocuri locuite in mare parte de romi de restul comunitatii. Edilul spune ca l-a transformat intr-o opera de arta si va atrage turisti

HotNews.ro
​VIDEO-FOTOGALERIE Primarul din Baia-Mare a pictat zidul pe care l-a construit in 2011 
pentru a separa doua blocuri locuite in mare parte de romi de restul 
comunitatii. Edilul spune ca l-a transformat intr-o opera de arta si va 
atrage turisti

Catalin Chereches, primarul din Baia-Mare, a pictat zidul inalt de trei metri pe care l-a construit in 2011 pentru a separa doua blocuri locuite in mare parte de romi de restul comunitatii. Edilul spune ca in acest fel zidul a fost „transformat intr-o opera de arta” – picturile fiind realizate de studentii de la Universitatea de Arta si Design din Cluj – iar zidul nu va mai putea fi demolat fara avizul Ministerului Culturii. Mai mult, primarul spune ca zidul va atrage turisti. Reamintim ca pentru acest zid, Chereches a primit de la CNCD o amenda de 6000 lei si recomandarea de a demola zidul, potrivit informatiilor aparute in presa.

„Am facut o invitatie studentilor de la Universitatea de Arta si Design din Cluj pentru a da o alta fata acestui gard pe care l-am construit acum trei ani pentru a-i proteja pe cei care locuiesc aici, pe strada Horea, blocurile 46 A si B. Au fost gandite, de luni incepand, imediat dupa alegerile prezidentiale, cateva personaje care au fost plasate pe acest gard. Este o chestiune care tine si de subtilitatea celor care privesc aceasta lucrare de arta. Din acest moment nu mai putem vorbi despre un gard sau un zid, ci despre o opera de arta care intra sub incidenta drepturilor de autor. Asadar, acest gard nu va mai putea fi demolat fara avizul Ministerului Culturii, necesar pentru a demola sau a distruge o opera de arta… Cred ca in acest moment putem vorbi de un obiectiv turistic, despre un loc de pelerinaj, un loc unde putem sa aducem turisti ca sa vada ca nu am facut lucruri rele, ci un lucru bun si frumos. Nu poate vorbi nimeni despre un zid de beton, ci despre o opera de arta. In rest, avem porci, avem caracatite, scafandri, elefanti, pesti, broaste testoase… in functie de societatea in care traim”, a postat primarul orasului Baia-Mare, Catalin Chereches, pe Facebook.

Primarul spune ca vrea sa creeze opere de arta si pe Craica, Ferneziu si Pirita, alte zone lovite de saracie. „O opera de arta va fi in viitor si mutarea celor care locuiesc aici. Sunt dornic sa fiu un foarte bun artist in a-i muta, om cu om si cred ca lucrurile vor fi pozitive pentru oras atunci cand aceste blocuri vor avea o alta fata. Miza principala a mea este sa cream opere de arta si pe Craica si in Ferneziu si pe Pirita, dar in spatele lor sa nu fie mizerie. De astazi voi fi seful grupei de salubrizare in aceste zone de saracie si mizerie. Voi fi cel care va conduce buldozerul, daca este cazul, cel care va da cu matura, cel care va elibera o zona de mizerie si saracie care a deranjat foarte multa vreme orasul”, a adaugat Catalin Chereches citat de emaramures.ro.

Picturile de pe zidul din Horea au fost realizate cu sprijinul studentilor de la UAD Cluj, sub indrumarea lectorului universitar Laura Ghinea, care este si consilier local in Baia-Mare.

Conducerea UAD Cluj s-a delimitat public, printr-un comunicat, de aceasta actiune.

„Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca isi exprima public regretul pentru modul in care implicarea sa bine-intentionata in proiectul „Street Art 2014 Baia Mare”, initiat de UAP – Filiala Baia Mare si Primaria Municipiului Baia Mare, a fost deturnata de aceasta din urma. Miza implicarii UAD in proiect a fost crearea unui context de predare-invatare in care studentii nostri sa se poata familiariza cu problematicile actiunii artistice in spatiul public, precum si cu rolul artistului in societatea contemporana. Condamnam ferm modul in care Primaria Municipiului Baia Mare a inteles sa deturneze intentia educationala a proiectului mai sus mentionat si dorim sa asiguram opinia publica ca UAD se delimiteaza in mod categoric de orice actiune ce nu este conforma principiului non-discriminarii, participarea universitatii noastre la proiectul „Street Art 2014 Baia Mare” avand loc pe fondul lipsei de informare cu privire la modul in care Primaria Municipiului Baia Mare va instrumenta simbolic acest proiect din spatiul public. Conform Cartei Universitare, UAD respecta drepturile tuturor comunitatilor minoritare, cosiderand ca orice proiect sau actiune artistica girat(a) de universitate trebuie sa fie conform(a) valorilor statuate de acestea”, se arata in comunicatul mentionat, publicat de romaniacurata.ro.

Zidul din Horea a fost construit in 2011 de primarie pentru a separa doua blocuri cu locuinte sociale locuite in principal de romi de restul comunitatii. Aceasta masura a fost aspru contestata de organizatiile in domeniul combaterii discriminarii si a drepturilor omului. CNCD l-a amendat pe primarul Chereches cu 6.000 lei si i-a recomandat sa demoleze zidul. Acesta a platit amenda, dar zidul a ramas in picioare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro