Sari direct la conținut

Ministrul Energiei vorbește despre prelungirea plafonării facturilor, cu 3 zile înainte de alegerile parlamentare

HotNews.ro
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Foto: Guvern, Facebook
Sebastian Burduja, ministrul energiei, Foto: Guvern, Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vorbește pentru prima dată despre faptul că schema de plafonare a prețurilor ar putea continua după 1 aprilie 2025 nu doar pentru consumatorii vulnerabili. Aceasta deși Comisia Europeană a deschis luna trecută o procedură de infringement împotriva României tocmai pentru că țara noastră nu a revenit la piața liberă până acum.

„După demersul nostru la Bruxelles împreună cu Grecia și Bulgaria, ca urmare a discrepanței dintre prețurile din estul și din vestul Europei, o misiune de experți de la Comisia Europeană a venit la București săptămâna trecută și am discutat pe datele pe care le avem, urmând ca România, Bulgaria și Grecia să aibă o anumită flexibilitate pentru o situație cauzată de lipsa interconectărilor.

Cred că în acest context, argumentând foarte bine ce se întâmplă în piață, o realitate obiectivă a infrastructurii de interconectare, România va putea avea flexibilitate pentru a continua măsurile de sprijin.

Toate țările vor ținti măsuri pentru consumatorii vulnerabili. Dacă vom extinde și pentru alte categorii urmează să vedem”, a precizat ministrul, joi, în conferința ZF Energie 2024.

El a fost întrebat dacă se referă la prelungirea actualei scheme.

„Nu excludem niciun scenariu de lucru, tocmai pentru că e un context dinamic, sunt variabile pe care nu le controlăm. Nu știm dacă gazul rusesc va mai tranzita Ucraina, ne așteptăm la o decizie până la finalul anului, nu avem un glob de cristal.

Există și la Bruxelles flexibilitatea necesară, chiar dacă România e în procedură timpurile de infringement. Deci Bruxelles impinge spre liberalizare, măcar etapizată, dar având în vedere ce se întâmplă în această parte a Europei sunt convins că vom găsi înțelegere, trebuie să susținem acest lucru cu argumente”, a răspuns Burduja.

El a precizat că un grup de lucru la nivelul mai multor instituții ale statului va lua o decizie până în ianuarie.

Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României pentru prelungirea schemei de plafonare

„Trebuie să avem o mai bună definire a consumatorilor vulnerabili pe baza unei analize socio-economice, nu bazată pe consum. Trebuie să avem în vedere și consumatorii noncasnici, pentru că nu poți să te bați cu SUA și cu China când ai prețuri de trei ori mai mari la energie”, a mai spus ministrul.

Comisia Europeană a demarat în luna octombrie o procedură de infringement împotriva României, deoarece țara noastră a prelungit prea mult schema de reglementare a pieței.

Toate țările europene au luat măsuri de protecție a consumatorilor în 2021-2022, când a început criza energetică, însă aceste măsuri au încetat la 31 decembrie 2023, România fiind singura țară care le-a prelungit.

INTERVIURILE HotNews.ro