Business Report: Colapsul pensiilor: Principala provocare a bugetului pentru 2015; Prima companie romaneasca de investitii vrea sa ajunga la active de 50 mil. euro; Bucurestiul a ajuns la 2,12 milioane mp de spatii de birouri
Colapsul pensiilor: Principala provocare a bugetului pentru 2015. Principala provocare a bugetului va fi si in 2015 finantarea pensiilor. Contributiile de asigurari sociale (CAS) nu mai reusesc de peste cinci ani sa acopere plata, fiind necesare subventii uriase de la bugetul de stat. In acest context, reducerea CAS si cresterea cu 5% a pensiilor va adanci semnificativ deficitul, mai ales ca anul trecut, de exemplu, aproape tot sodul bugetar negativ a fost creat de pensii. In 2013, deficitul bugetului general a fost de 15,7 miliarde lei, in timp ce subventia acordata de la bugetul de stat pentru fondul de pensii a fost de 12,25 miliarde lei, contributiile reusind sa acopere doar doua treimi din suma necesara. In acest an, desi bugetul total a avut surplus la 9 luni, subventiile pentru pensii au depasit, in acelasi interval, 8,5 miliarde de lei, scrieCapital.ro.
Autoritatile analizeaza un alt sistem de sprijin pentru energia verde. Autoritatile noastre analizeaza, in perioada urmatoare, instituirea unei alte scheme de ajutor de stat pentru productia de energie verde, potrivit unui draft de memorandum elaborat de catre Departamentul pentru Energie, consultat de ziarul BURSA. In prezent, generarea de energie regenerabila (eoliana, solara, hidro si pe baza de biomasa) este sustinuta printr-un sistem de cote obligatorii de certificate verzi, pe care le platesc toti consumatorii din tara noastra. Numarul de certificate verzi este facturat separat si este calculat in functie de consumul lunar. Astfel, producatorii de energie curata primesc un pret minim garantat pentru certificatele care li se emit si in plus incaseaza, pentru electricitatea produsa, un pret stabilit pe piata libera, anuntaBursa.ro.
Prima companie romaneasca de investitii vrea sa ajunga la active de 50 mil. euro, doar din obligatiuni emise de IMM. Compania de investitii Certinvest IMM isi propune sa ajunga la active de 30-50 de milioane de euro, in urmatorii trei ani. Portofoliul companiei va fi format exclusiv din obligatiuni emise de IMM-urile din Romania, au anuntat marti, reprezentantii companiei, la un seminar la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Compania abia a fost infiintata si va lansa o oferta publica de actiuni la BVB de cinci milioane de euro. Compania de investitii Certinvest IMM a fost infiintata in luna noiembrie, de cel mai mare administrator independent de investitii roman, SAI Certinvest, ca o platforma alternativa de finantare, specializata in finantarea IMM-urilor. Compania va contribui la finantarea IMM exclusiv prin achizitia emisiunilor de obligatiuni realizate de acestea, informeazaEconomica.net.
Bucurestiul a ajuns la 2,12 milioane mp de spatii de birouri. Pe piata office din Bucuresti au fost livrate in primele trei trimestre ale anului 2014 opt cladiri de birouri, cu o suprafata totala de 75.000 de mp. Stocul modern de spatii de birouri a crescut in aceasta perioada cu 4%, ajungand la finalul T3 sa totalizeze 2,12 milioane de mp, potrivit consultantului imobiliar DTZ Echinox. „Estimam ca pana la sfarsitul anului stocul de spatii de birouri clasa A si B va ajunge la 2,18 milioane de mp. Aproximativ 72% din spatiile noi, programate a se livra in 2014, sunt deja ocupate”, sustin analistii DTZ. Patru proiecte de birouri au fost demarate intre T1 si T3 2014, toate fiind localizate in zone cu rate de neocupare situate sub media inregistrata la nivelul Bucurestiului: Bucharest One in zona de Centru Nord, The Landmark in zona centrala de business a Bucurestiului, Hermes Business Campus – cladirea C in zona Pipera Sud si AFI Business Park – fazele IV si V in zona de Vest, scrieBusinessCover.ro.
Redeventele pe resursele Romaniei, in buget: Cifre oficiale si cateva comparatii cu alte taxe. Negocierea sfarsitului de an priveste chestiunea redeventelor la petrol si gaze. Pe de-o parte, asteptarile sunt mari din perspectiva publica, acolo unde s-a cimentat convingerea ca nivelul acestor redevente este „mic”, dar si din perspectiva bugetara: o crestere a cotei de taxare in acest domeniu ar satisface, fie si partial, nevoia de venituri suplimentare la buget. Pe de alta parte, semnalele transmise de guvern pregatesc terenul pentru pastrarea sau eventuala crestere putin semnificativa a redeventelor la petrol si gaze. Discutia pe tema redeventelor este complicata iar simpla comparatie cu alte state europene este lipsita practic de relevanta in conditiile in care statele care practica o politica de taxare uneori net superioara celei din Romania acorda, „la pachet”, o serie de facilitati companiilor pe care le taxeaza, anuntaCursdeguvernare.ro.
Cum te lasa hotii fara bani si cine suporta pierderile la fraudele prin card. Fortinet, lider global in solutii de securitate a retelelor de date, ridica un semnal de alarma asupra multiplelor modalitati de fraudare prin intermediul atacurilor informatice si, totodata, ofera consumatorilor finali sfaturi esentiale pentru a face fata acestor amenintari. Frauda la nivelul ATM-urilor continua sa fie o modalitate facila extrem de eficienta, utilizata de catre hackerii care vor sa faca bani rapid prin „monopolizarea” bancomatelor, instaland malware-ul direct pe ATM-uri si colectand PIN-ul, respectiv datele personale inscriptionate pe cartile de credit Amenintarile din e Commerce: ca si in cazul cumparaturilor din offline, malware-ul creat pentru a colecta informatiile unice ale cartilor de credit ruleaza agresiv in aceasta perioada, informeazaCapital.ro.
Mercedes CLA, in versiune Shooting Brake. Asteptat indelung de unii, noul Shooting Brake derivat din micul Mercedes CLA isi face astazi debutul oficial. Este al doilea si cel mai mic Shooting Brake din gama Mercedes, care vine la doi ani dupa aparitia „fratelui mai mare”, CLS Shooting Brake. Din punct de vedere estetic, CLA Shooting Brake nu este altceva decat o reinterpretare in versiune break a mezinei CLA. Este un seducator coupe cu 4 usi in nota binecunoscuta Mercedes, care imbina in stil fericit stilul noii Clase A cu cel al unui break sportiv. Singurul loc unde spatiul a crescut semnificativ este la portbagaj: de la 470 la 495 litri sau chiar la 595 litri, daca scaunele spate sunt asezate in pozitie „cargo”. Cu scaunele spate rabatate, volumul ajunge la 1.354 litri, scrie24auto.ro.