Sari direct la conținut

3TS preia peste 10% din elefant.ro si are in plan si alte investitii la magazinul online

HotNews.ro

Fondul de investitii Catalyst Romania, administrat de 3TS Capital, investeste la elefant.ro si preia putin peste 10% din companie, au spus investitorii, la o conferinta de presa. La final de 2015 3TS este gata sa faca o noua investitie, in timp ce actionarii elefant.ro spun ca se gandesc la un exit partial care s-ar putea produce printr-o listare la bursa alternativa ATS din cadrul BVB.

elefant.ro a pornit ca librarie online in 2009, insa acum are zece linii suplimentare de produse, inclusiv mobila si eletronice. Anul trecut cifra de afaceri a fost de 6,5 milioane euro, anul acesta e prognozata a ajunge la 15 milioane euro, iar anul viitor, la 30 milioane euro, a spus Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova si in prezent presedinte al Fribourg Investment care detine elefant.ro.

Discutiile dintre 3TS si elefant.ro au inceput acum patru luni, iar valoarea tranzactiei nu a fost comunicata public de cele doua parti. Totusi, ca ordin de marime, Catalyst face investitii in intervalul 200.000-2 milioane euro/companie.

Fondurile obtinute acum de elefant.ro se vor indrepta mai ales pe partea de marketing, 2015 fiind un an de consolidare pentru magazinul online care la inceput de 2013 avea doar doua categorii in portofoliu, iar acum are 11 si anul 2015 va fi unul de consolidare, orientat spre cresterea vanzarilor pe liniile de produse existente.

elefant.ro are circa 600.000 de clienti si numarul zilnic de comenzi este in jurul a 3.500, valoarea medie a comenzii fiind de 20 de euro. Obiectivul este insa ca prin investitiile viitoare cosul mediu sa creasca puternic.

Catalyst a facut trei investitii in Romania: la avocatnet.ro, la Simartis Telecom si la elefant,ro, alte doua urmand a fi anuntate luniile viitoare. Si la elefant.ro Catalyst are de gand sa mai faca o investitie la final de 2015, insa nu s-a luat o decizie finala.

Ion Sturza a fost premier al Republicii Moldova intre februarie si decembrie 1999, iar din 2006 in 2009 a fost membru in CA la Rompetrol.

Cat va mai creste elefant.ro? Nu exista o limita superioara si obiectivul ar fi ca afacerile sa se dubleze de la an la an, pentru mult timp de acum inainte, spune Ion Sturza. Exista insa planuri de exit in trei – cinci ani „Noi investim pentru exit si orizontul nostru este intre trei si cini ani (…) Nu e un secret faptul ca, in afara de 3TS, si alte fonduri sunt interesate de compania noastra. Sunt fonduri specializate din Europa care investesc si cunosc industria (…) Poate e prematur sa spun asta azi, insa ambitia noastra ar fi sa facem un exit partial printr-o listare la BVB printr-un alternativ” spune Ion Sturza,

Nu se pune problema insa de a intra pe bursa principala, ci pe cea alternativa „Ar fi ideal sa se imite ce s-a intamplat la Varsovia unde pe bursa alternativa s-au listat sute de companii mici si mijlocii. E un sistem extrem de bun pentru companiile care se imprumuta fiindca imprumuturile facute prin sistem bancar sunt foarte scumpe”, mai spune presedintele Fribourg.

„Acum are loc o schimbare tectonica in consum si aceasta trecere de la offline la online da dreptul tuturor sa existe: si mega-mallul si super mallul si magazinul de la colt si un butic, e o piata pentru toti. Conteaza mult pe ce piata te plasezi: cartea e o piata de 60 milioane euro, fashion-ul e de 3 miliarde euro”, spune Sturza care explica faptul ca vanzarea de carti a constituit pentru elefant.ro un foarte bun exercitiu de business, insa costul cartii e foarte mic, deci trebuie mers si pe alte produse. „Avem zece linii de produse care acopera aproape tot”

elefant.ro cu siguranta nu va adauga produse alimentare, iar pe partea de produse auto nu sunt planuri clare „Iniante de a adauga o noua linie de produse trebuie sa ai o abordare foarte serioasa, nu doar sa anunti si apoi sa pui cinci anvelope si sa zici ca vinzi produse pentru automobile. Trebuie sa ai 500.000 de anvelope si farmecul acestei meserii este „big data”. Noi insa procesam o baza de date enorma ce ne da ocazia sa folosim instrumente de marketing unicat si aici e farmecul acestui business”

Catalyst a preluat peste 10% din elefant.ro in urma unei majorari de capital. Ca actionariat, la elefant.ro majoritar (85%) este un vehicul investitional format din fondul Fribourg Capital si Dan Vidrascu (CEO al elefant.ro), iar 5% din actiuni sunt alocate managementului companiei.

Despre 3TS Capital Partners

3TS Capital Partners este una dintre cele mai importante companii de private equity si venture capital din Europa Centrala si de Est, cu operatiuni in toata regiunea prin birourile din Bucuresti, Istanbul, Budapesta, Praga, Viena si Varsovia. 3TS vizeaza in special investitii in domenii dinamice precum Tehnologie & Internet, Media & Comunicatii si Servicii Facilitate de Tehnologii. Focusul este pe capital de crestere in companii care sunt sau care pot deveni lideri regionali sau competitori globali. Investitori in fondurile 3TS, totalizand peste 300 de milioane de euro, includ printre altii FEI, BERD, Cisco, OTP, Sitra, KfW si 3i.

Despre Fribourg Investments

Fribourg Investments este un fond de private equity si venture capital cu sediul in Bucuresti si operatiuni in Europa de Est si CSI

Portofoliul Fribourg Investments include companii care activeaza in domenii precum IT&C, real estate, resurse naturale, productie industriala si agricultura.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro