Sari direct la conținut

Business report: Putin intoarce spatele dolarului. Rusia a inceput sa vanda petrol in moneda chineza; Unde ajung cele mai mari subventii din agricultura; Atentie romani: Ce se va intampla cu jambonul, ciolanul presat si parizerul

HotNews.ro

Putin intoarce spatele dolarului. Rusia a inceput sa vanda petrol in moneda chineza. Presedintele rus Vladimir Putin a reiterat vineri ca vrea sa consolideze relatiile cu China si ca Rusia va evita sa foloseasca dolarul in comertul bilateral dintre cele doua tari. Companiile rusesti au inceput deja sa intoarca spatele dolarului in relatiile comerciale cu partenerii din Asia. Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, asteapta o prima plata in yuani chinezesti in contul unor cantitati semnificative de titei livrate Chinei, a declarat Putin intr-un interviu acordat agentiei ruse Tass, preluata de Wall Street Journal (WSJ). „Ne indepartam de dictatul pietei conform caruia toate fluxurile comerciale de petrol trebuie sa fie denominate in dolari americani”, a afirmat liderul de la Kremlin. Companiile ruse opteaza tot mai des pentru perfectarea tranzactiilor in yuan chinezesc sau rubla in cazul importurilor si exporturilor cu Asia, scrie Economica.net.

Unde ajung cele mai mari subventii din agricultura. Anual, peste 1 miliard de euro ajunge in conturile agricultorilor prin sprijinul acordat pe suprafata. In 2013, cei mai mari 42 de fermieri din tara au obtinut impreuna 45 milioane de euro Primele zece companii, care au obtinut subventii totale in valoare de 29 de milioane de euro in campania din 2013 prin Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), sunt detinute de fermieri din judetele Braila, Vaslui, Teleorman, Galati si Tulcea.Cel mai mare subventionat din Ialomita este compania Zimbrul SA, care a obtinut, in campania 2013, circa 1,7 milioane de euro prin SAPS. In Timis, cea mai importanta subventie a primit-o firma Cross Wind, administrata de Koefoed Hans Henrik Brandt si Rosgaard Bent: 1,6 milioane de euro, scrie Capital.ro.

Atentie romani: Ce se va intampla cu JAMBONUL, CIOLANUL PRESAT si PARIZERUL. Jambonul, ciolanul presat si parizerul trebuie sa isi merite numele… Adica, pot fi puse in vanzare doar daca respecta „reteta consacrata” stabilita de Ministerul Agriculturii. Oficialii sustin ca vor curata rafturile de mezeluri care „n-au vazut” carnea, dar producatorii sunt sceptici: „Fie vom avea mancare mai scumpa, fie piata neagra va inflori. Piata alba a mezelurilor Iata doua „exemple de caz”: Salamul Torpedo, inconfundabil prin forma lui bombata, va implini in curand 50 de ani. La fel si reteta sa clasica, respectiv 70% carne de porc si 30% gheata si condimente. Cu mai putin usturoi, mai mult piper si un adaos de carne de vita se prepara cabanosii. Acestea sunt doua dintre retetele care de acum sunt standardizate. Jucatorii de pe „piata alba a mezelurilor” atrag atentia ca sub funda tricolora cu care au fost legati carnatii facuti dupa aceste norme se ascunde pericolul unui dezechilibru in industrie: preturi mai mari la marfa de calitate, scrie EVZ.ro

Cati bani a incasat statul din exploatarea resurselor minerale. Si cine a platit. Redeventele incasate pentru exploatarile de roci utile, lignit, ape minerale, huila si cupru au urcat la circa 18 milioane de euro, in prima jumatate a acestui an. Statul roman a incasat 78,4 milioane de lei, circa 18 milioane de euro, pe redeventa colectata in primul semestru al acestui an de la firmele care exploateaza resursele minerale de subsol ale Romaniei, potrivit datelor oferite de Agentia de Resurse Minerale. Circa jumatate din aceasta suma, 36 milioane de lei, reprezinta redeventa colectata de la firmele ce exploateaza roci utile (argila comuna, andezit industrial si de constructii, calcar industrial si de constructii, diabaz, nisip si pietris, sisturi verzi ). Printre firmele din acest domenu de la care s-a colectat redeventa sunt Cemacom Cluj-Napoca, Lafarge Agregate Betoane Bucuresti, Somaco Construct Constanta sau Cariera de Piatra SRL Arad, scrie Economica.net

Unii analisti se indoiesc de cifrele prezentate de Ponta. In timp ce unii analisti economici s-au aratat sceptici cu privire la aceste cifre, oamenii de afaceri spun ca ele reflecta realitatea. Dragos Cabat sustine ca „cifrele nu sunt reale”: „Nu stiu cum vor face sa dea explicatii, dar la urmatoarea estimare se vor face de ras in fata Eurostat. Probabil ca vor avea variatii foarte mari, va fi jenant. Toate estimarile erau in scadere. Eu, personal, preconizam un interval de crestere intre minus 0,2% si plus 0,2%, o crestere maxima fiind 0,3%. Cifrele prezentate vineri sunt electorale, iar in lunile urmatoare vor incepe sa vina datele adevarate, pana peste doua trimestre urmand ca INS sa revizuiasca pas cu pas aceasta estimare-semnal”. Economistul Aurelian Dochia este de parere ca evolutia economica anuntata de Victor Ponta este surprinzatoare. Domnia sa ne-a declarat: „Se stia ca va fi o crestere, dar marimea ei este surprinzatoare si nimeni nu stie de unde vine. Asteptam explicatii, ca sa putem avea totul mai clar in minte”, scrie Bursa.

Despre crestere – „…ca subtire nu se prinde”. Mai intai, dintr-un articol al lui Caragiale ( „Fratii radicali”…) : „Daca vrei sa inseli lumea, apoi insal-o gros, ca subtire nu ti se prinde”. Cam asta e cu anuntul INS privind cresterea economica din T3 – cea mai mare din ultimele 11 trimestre si aproape dubla fata de estimarile Comisiei Europene (trimestrul 3 – a carui crestere este in mod traditional cea mai mica din an – spre deosebire de tarile „sudiste” – in care turismul produce PIB serios). Instrumentele prin care s-a confectionat acest afis electoral – la finele articolului. Pana acolo – 6 observatii la cald- despre producerea cresterii si, mai ales, despre consecintele asupra mediului de afaceri : 1), Cresterea e miraculoasa, din pricina conjuncturii economice si guvernamentale pe care s-a produs : -, Taierea, aproape de zero, a investitiilor guvernamentale -, Deliveringul din economie – companiile straine (60% Cifra de afaceri in economie) au trimis (in Semestrul 1) in tarile de origine cu un miliard de euro mai mult decat in S1 din 2013. -, Absorbtia efectiva a fondurilor europene (in ciuda fanteziilor vocale ale ministrului de resort) – intre cele mai mici din ultimii 3 ani, potrivit cursdeguvernare.ro.

China anunta reduceri de taxe de 6,5 miliarde de dolari pentru a stimula cresterea economiei. China va reduce anual taxe si comisioane in valoare de aproximativ 40 miliarde de yuani (6,5 miliarde de dolari) ca parte a efortului de a stimula cresterea economiei, a anuntat Consiliul de Stat, transmite Reuters. Incepand cu ianuarie 2015, Guvernul va renunta la 42 de comisioane administrative si 12 taxe de inregistrare a afacerilor, pentru a reduce povara asupra companiilor mici, au anuntat autoritatile de la Beijing. Afacerile cu vanzari lunare sub 30.000 de yuani vor fi exceptate de la plata a cinci taxe suplimentare in urmatorii trei ani, iar autoritatile vor lua masuri pentru o reformare a preturilor in vederea promovarii concurentei in sectorul energiei, transporturilor si mediului, potrivit Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro