Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Romania expirata a lui Victor Ponta. Marile proiecte neterminate ale premierului; O cercetatoare care a lucrat in laboratorul laureatui Nobel Stefan Hell, umilita de statul roman; Filiera Blair: cum a ajuns premierul italian Renzi la Bucuresti pentru a-l sustine pe Victor Ponta

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

O cercetatoare care a lucrat in laboratorul laureatui Nobel Stefan Hell, umilita de statul roman. Cercetatorii de la Universitatea Babes-Bolyai sunt in greva japoneza. Sunt nemultumiti de salariile mici si de faptul ca uneori nici macar nu le primesc la timp. Unii dintre ei au revenit in tara ca sa faca peformanta. In urma au lasat salarii de mii de euro si la proiecte de Nobel. Dar Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste fondurile acordate cercetarii si dezvoltarii. Dupa un parcurs profesional impresionant, care include universitati de prestigiu din Europa si Departamentul de Energie al Statelor Unite, fizicianul Ioan Botiz a revenit in Romania. A renuntat la un venit lunar de mii de euro, iar acum traieste dintr-un salariu de mizerie, noteaza digi24.ro.

DW: Capcana imului national. In ambianta de mistificare organizata din aceasta campanie electorala, „un sas din Sibiu infratit cu iredentistii unguri” care s-ar fi poticnit la intonarea imnului national ar fi fost sfasiat in mii de bucati. Klaus Iohannis a cantat „Desteapta-te romane” in timpul unei conferinte de presa cu toata gravitatea pe care ar pretinde-o un moment solemn. A avut o clipa de ezitare, caci e greu sa canti in fata unei asistente tacute, dupa cum e si mai dificil sa asumi o postura solemna dinaintea adunari care conserva o distanta rece. Dar nu a ezitat mult, abordand cantecul cu toata vocea si ducand la bun sfarsit prima strofa, inclusiv cu notele cele mai de sus, intr-un tempo corect, care nu a dezvaluit nici cea mai mica graba. Felul serios cum a luat notele inalte si tempoul lent au fost revelatoare. A cantat, cu alte cuvinte, fara nici cea mai mica dedublare autoironica si fara precautii sau subterfugii, informeaza Deutsche Welle.

Drumetie catre sectia de votare. Ioan si Alecsandru, studenti, iau Canada la picior ca sa ii scoata pe romani la urne. Un bistritean si un botosanean s-au intalnit in Canada, in campusul unei universitati, unde amandoi studiaza – unul Istorie, Germana si Studii Europene, iar cel de-al doilea Lingvistica. Momentan sunt singurii romani din universitate si au decis, in urma cu patru zile, sa recurga la un gest simbolic pentru a-si convinge semenii raspanditi oriunde in lume sa iasa la vot. Vor sa mearga pe jos din orasul lor, Victoria, la Vancouver, unde se afla Consulatul General al Romaniei. Sunt 127 de kilometri, dupa Google Maps, sustin tinerii, iar 46 dintre ei vor fi parcursi cu feribotul. Si-au propus sa plece vineri dimineata din campus (la 5.30 a.m. Ora Canadei) si sa parcurga zilnic cate 30 de kilometri pentru a ajunge duminica dimineata la vot. Si-au pregatit rucsacul, sacii de dormit si pasapoartele. La fel cum si-au pregatit si mesajul pe care il vor transmite romanilor pe drum, scrie gandul.info.

Romania expirata a lui Victor Ponta. Marile proiecte neterminate ale premierului. Premierul Victor Ponta a promis finalizarea unor proiecte in infrastructura, in educatie sau fiscalitate. Termenele de finalizare au fost mult intarziate, iar in unele cazuri proiectele nici macar nu au fost demarate. Privatizarea CFR Marfa. Termen: octombrie 2013 (nereluata). In luna octombrie a anului 2013 se anunta cel de-a doilea esec al privatizarii CFR Marfa. Cel care a castigat licitatia Gruia Stoica nu a putut plati intreaga suma la care s-a angajat: 200 de milioane euro. Ulterior, Gruia Stoica a fost arestat desi in vara, premierul Ponta insinua ca dosarul penal a fost deschis exclusiv pentru ca omul de afaceri nu s-ar fi inscris in Miscarea Populara. In acest context, pe 17 octombrie guvernul a solicitat reluarea procesului de privatizare si continuarea discutiilor cu FMI, fata de care Romania si-a asumat aceasta privatizare. La un an distanta, nu exista nici o intentie de privatizare, cifrele aratand ca in 2014 au fost concediati 2.300 de angajati. Integral in Romania Libera.ro.

Filiera Blair: cum a ajuns premierul italian Renzi la Bucuresti pentru a-l sustine pe Victor Ponta. Presa britanica a scris despre un posibil contract intre Victor Ponta si fostul premier britanic Tony Blair inca de la notoria intalnire pe care Blair i-a aranjat-o cu Obama la funeraliile lui Mandela. Desi Ponta a negat ca-l plateste pe Blair – fostul premier britanic are o firma prin care ofera consultanta guvernelor -, Blair si prietenii lui il ajuta constant pe Ponta exact la fel cum ii ajuta pe cei care-i platesc pentru asta. Matteo Renzi, premierul Italiei, a venit joi in Romania pentru a-l sustine pe Victor Ponta, alaturi de care a participat la emisiunea Sinteza Zilei de la postul Antena 3. „Ma aflu aici pentru ca sunt prieten, pentru ca il cunosc pe Victor Ponta si cred ca ar fi un mare presedinte”, a spus Matteo Renzi. Renzi si Ponta s-au intalnit de mai multe ori in ultimul an. Cea mai notorie intalnire a lor a fost cea din ianuarie, cand Victor Ponta a disparut din Romania in timpul unei vizite la Bucuresti a Victoriei Nuland, responsabilul pentru Europa al Departamentului de Stat al SUA, noteaza Adevarul.

DW: Ce s-ar putea petrece in turul al doilea. Calcul politic si aritmetic al modului in care s-ar putea repartiza voturile in turul doi, cu date din sondaje care ne pot oferi o oarecare orientare. Desigur, totul cu prudenta si circumspectia de rigoare. Cei doi candidati ramasi in competitie au reusit sa obtina, in cele din urma, sustinerea directa si ferma sau doar aluziva a celorlalti competitori semnificativi. Astfel C. V Tudor a anuntat ca il va sustine pe Victor Ponta, in ciuda atacurilor sale anterioare la adresa primului-ministru. Nu e nimic uimitor, deoarece liderul PRM a excelat intotdeauna in aceste salturi spectaculoase, ceea ce nu inseamna ca nu gasim la el un anumit tip de consecventa. Ce vor face alegatorii lui C.V. Tudor? Vor vota potrivit indicatiilor? Integral in Deutsche Welle.

Au trecut 27 de ani de la prima revolutie anticomunista din Romania. 15 noiembrie 1987 – o zi aproape uitata. Va spune ceva data de 15 noiembrie 1987? Pentru unii este doar o simpla data in calendar, pentru altii o pagina importanta in manualul de istorie, un moment de referinta pentru posteritate, un act de curaj nebun in fata unei dictaturi represive care devenea din ce in ce mai greu de suportat si luminita de la capatul tunelului(democratiei) era intr-o eclipsa totala. Ca de obicei in acea perioada se lucra sase, chiar sapte zile pe saptamana, chipurile, sa realizam planul, in timp ce salariile erau macelarite si taiate cu pana la 40% ducand la disperare si totala deznadejde pe cei 25 de mii de angajati ai Intreprinderii de Autocamioane, Steagul Rosu Brasov. Cutitul ajunsese la os si pe la colturi tot mai multi isi manifestau oprobriul si scarba fata de conducerea comunista in frunte cu al sau dictator, Ceausescu. In acea zi de duminica, inevitabilul s-a produs si mamaliga a explodat, informeaza EVZ.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro