Sari direct la conținut

Profesori de la Universitatea Bucuresti refuza cei 700 lei de la Ministerul Educatiei: Ar fi o umilinta sa acceptam acesti bani

HotNews.ro

Profesori de la Universitatea din Bucuresti au anuntat astazi ca refuza suma de 700 de lei pe care Ministerul Educatiei le-a trimis-o profesorilor cu o saptamana inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale. „Consideram ca ar fi o umilinta sa acceptam acesti bani”, arata cele 13 cadre didactice de la Universitatea din Bucuresti, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, care este si candidat in alegeri, si ministrilor Remus Pricopie, de la Educatie, si Mihnea Costoiu, de la Invatamant Superior.

  • „Ii intelegem intru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subventii. (…) dorim sa tragem un semnal de alarma asupra modului jignitor in care sunt tratate cadrele didactice”

Citeste mai jos scrisoarea integrala a cadrelor didactice, publicata de Revista 22

„Domnule Prim Ministru Victor-Viorel Ponta,

Domnule Ministru Remus Pricopie,

Domnule Ministru Delegat Mihnea Cosmin Costoiu,

Am fost informati de Universitatea din Bucuresti, unde suntem cadre didactice, despre OUG nr. 58/2014, prin care personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat poate primi subventia pentru dezvoltare profesionala, in cuantum de 700 lei.

Va trimitem aceasta scrisoare pentru a va informa ca noi, semnatarii ei, nu acceptam primirea acestei sume.

Aceasta actiune a Guvernului, insuficient pregatita si fara precedent in mediul universitar, pare mult prea legata de momentul alegerilor si sugereaza mai degraba dorinta de a potoli nemultumirea lucratorilor din invatamant decat grija sincera pentru soarta lor.

Cele mai multe cadre didactice (in special cele tinere) si personalul auxiliar din invatamant muncesc in conditii indecente de salarizare. Nu de demagogie si de masuri pompieristice au nevoie, ci de o abordare corecta a problemelor din Educatie, inclusiv a celor salariale.

Consideram ca ar fi o umilinta sa acceptam acesti baniin conditiile in care:

– nu este respectat procentul de finantare a Educatiei, asa cum este prevazut de lege;

– din interese politice si impotriva interesului invatamantului, actuala putere a modificat unele articole din Legea Educatiei si a modificat criteriile CNATDCU. Aceste actiuni isi arata deja efectele dezastruoase;

– cercetarea performanta este descurajata;

– puterea actuala pare dezinteresata de conditiile materiale grele in care traiesc cele mai multe cadre didactice;

– politicul se amesteca in activitatea universitara prin decizii cum a fost cea recenta, prin care in mod absolut nejustificat au fost suspendate cursurile universitare in zilele de vineri, 14 noiembrie 2014, si luni, 17 noiembrie 2014.

Ii intelegem intru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subventii. Multi dintre dansii chiar au mare nevoie de acesti bani, multi o duc foarte greu. Cu totii am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, insa noi, prin neacceptarea acestei subventii, dorim sa tragem un semnal de alarma asupra modului jignitor in care sunt tratate cadrele didactice.

14 noiembrie 2014

Lector Dr. Crina Dascalescu

Prof. Dr. Sorin Dascalescu

Conf. Dr. Alexandru Gica

Conf. Dr. Radu Gramatovici

Conf. Dr. Ioana Leustean

Prof. Dr. Laurentiu Leustean

Prof. Dr. Liviu Marin

Prof. Dr. Liviu Ornea

Conf. Dr. Ionel Popescu

Prof. Dr. Sanda Tigoiu

Conf. Dr. Victor Tigoiu

Conf. Dr. Cristian Voica

Conf. Dr. Victor Vuletescu”

Ministrul Educatiei, intre cele doua tururi de alegeri prezidentiale: 150 de euro pentru profesori vor ajunge in teritoriu

Remus Pricopie

Remus Pricopie

Foto: Agerpres

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a anuntat pe 6 noiembrie – la 4 zile de la primul tur al alegerilor prezidentiale la care candideaza si premierul Victor Ponta – ca a doua zi Ministerul de Finante le va vira inspectoratelor scolare banii pentru a plati fiecare profesor cu 150 de euro de profesor pentru dezvoltare profesionala, dupa cum a scris Mediafax.

„Sunt constient ca acesti bani nu sunt suficienti decat pentru o luna-doua, cel mult, dar atat am putut face. De vineri, banii vor ajunge in teritoriu, este vorba despre echivalentul a 700 de lei”, a spus atunci Pricopie. Ministrul a adaugat ca vrea ca acest program derulat cu fonduri europene sa fie pastrat pana in anul 2020, potrivit agentiei de presa.

Anterior, pe 22 octombrie, Guvernul anuntase ca aloca circa 50 milioane, in cadrul Programului Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind „Dezvoltarea carierei didactice”, urmand ca minimum 250.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si minimum 40.000 profesori din mediul unversitar sa primeasca suma de 150 euro.

Pricopie afirma atunci ca „un proiect mai vechi care a fost intrerupt in 2010 se numea atunci ‘Suta de euro pentru carti’, fiecare cadru didactic primea echivalentul in lei a 100 de euro pentru a-si achizitiona carti. Acest drept in perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, in urma discutiei cu colegii din Guvern si cu sindicatele, am gasit aceasta noua formula”.

De data aceasta, nu exista conditionare stricta de a cumpara carti si a deconta prin facturi, ci este vorba de o suma forfetara pe care profesorii o pot folosi pentru achizitia de materiale didactice, carti, participare la cursuri, conferinte si asa mai departe (…) Nu vorbim de deconturi, ci vorbim de o pagina in care fiecare cadru didactic spune cum a folosit cei 150 de euro in raport cu dezvoltarea profesionala a fiecarei persoane„, mai sustinea Pricopie, citat de Mediafax.

In acelasi timp, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a transmis o nota catre toate sindicatele afiliate, cu o serie de precizari privind implementarea proiectului european din care profesorii primesc cei 150 de euro. La finalul notei, FSLI spune: „Concluzia este ca fiecare beneficiar al acestei sume poate sa o cheltuiasca cum considera, fara a fi obligat sa participe la cursuri de formare platite si fara sa aduca documente financiare justificative pentru cheltuielile efectuate (chitante, facturi, adeverinte, etc.).”

Si Remus Pricopie a intarit acest lucru, intr-un interviu la Adevarul: “Ca urmare a multor probleme care au aparut pe POSDRU, acesti bani reprezinta o suma forfetara, adica nu vor fi decontati, deci profesorul nu trebuie sa faca un raport, doar sa prezinte la nivelul conducerii scolii cum a folosit profesional banii.” „Profesorii gestioneaza cum vor aceasta suma, pot sa-si faca abonament la o revista, spre exemplu”, a mai spus ministrul.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro la inceputul saptamanii, Raluca Turcan, vicepresedinte ACL, avertizeaza ca suma de 150 de euro pe care ministrul Educatiei, Remus Pricopie, le-a promis-o profesorilor, ca o continuare a proiectului „Suta de euro pentru carti”, poate fi folosita numai pentru perfectionare, nu si pentru cumpararea de carti, si ca orice activitate trebuie justificata cu documente. „Profesorii sunt atrasi intr-un joc de deturnare de fonduri europene” si „sunt instigati la fals in declaratii, din cauza metodologiei interpretabile, iar cei care vor raspunde pentru acest lung sir de actiuni politicianiste vor fi rectorii, directorii de licee, inspectorii scolari”, sustine Raluca Turcan.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro