Sari direct la conținut

Business report: Autostrada spre Occident: Cat mai este de facut si cand e gata legatura Sibiu-Ungaria; Ponta: Situatie fara precedent in ultimii 25 de ani: excedent bugetar. Ce spun cifrele?; Cat te costa sa scoti 10 lei de la bancomat

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Autostrada spre Occident: Cat mai este de facut si cand e gata legatura Sibiu-Ungaria. Bucurestiul nu va fi prea curand legat de vestul Europei printr-o autostrada, dat fiind balansul autoritatilor intre traseul care sa traverseze Carpatii, fie pe Valea Oltului, pe traseul Pitesti-Sibiu, fie pe Valea Prahovei, prin Comarnic-Brasov si, ulterior, pe autostrada Sibiu-Brasov. Cu exceptia tronsonului Cormarnic-Brasov, care ar trebui, teoretic, sa se realizeze printr-un contract de concesiune cu consortiul Vinci-Strabag (dar contractul nu s-a semnat inca), nici una dintre celelalte autostrazi nu este inca in nici o procedura de licitatie. Asadar, daca vorbim despre autostrada care sa lege Romania de Occident, putem vorbi doar despre tronsoanele care sa lege centrul tarii (Sibiul), de granita cu Ungaria, scrie Economica.net.

Ponta: Situatie fara precedent in ultimii 25 de ani: excedent bugetar. Ce spun cifrele? Premierul Victor Ponta a declarat ca exista o situatie fara precedent, cel putin in ultimii 25 de ani: bugetul a avut surplus in primele zece luni din 2014. Datele Ministerului de Finante demonstreaza ca, inainte de criza, bugetul a inregistrat excedent, la sfarsitul lunii octombrie atat in 2006, cat si in 2007. Potrivit analistilor economici, surplusul bugetar se datoreaza reducerii sumelor alocate de guvern pentru investitiile publice, in timp ce cheltuielile curente au fost conform programului anuntat. A doua rectificare bugetara, din luna septembrie, a taiat 3,9 miliarde lei din suma prevazuta pentru cofinantarea fondurilor europene ca urmare a slabei absorbtii, in special in programul operational de transport, gestionat de executiv, explica Capital.ro.

Urmeaza anuntul de crestere pe T 3: O lista cu 6 dintre problemele ei. Anuntarea revirimentului economic cu doua zile inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale ( pe 14 noiembrie) se va produce tocmai dupa inregistrarea celui mai redus avans economic fata de acelasi trimestru al anului anterior din toata seria comunicata pentru perioada 2014 – 2016, respectiv 1,1%. 1- Performanta de reviriment mai slaba decat cea din trimestrele de recesiune tehnica. De-abia trimestrul al patrulea al anului in curs ar urma sa aduca un avans semnificativ si un spor real fata performantele PIB trimestrial deja consemnate in anul 2013. 2- Numai reducerea, altminteri nedorita din cauza efectelor pe termen lung, a numarului de locuitori va mai ameliora performanta PIB/locuitor, care se va situa peste performanta de crestere economica a tarii, scrie cursdeguvernare.ro.

Gaze de sist in campanie:George Epurescu: „Ponta arunca petarde electorale, iar Iohannis nu are curaj sa deschida subiectul”. Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, la o emisiune televizata, ca Romania nu ar dispune de gaze de sist. „Se pare ca nu avem gaze de sist si ca ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem”, a precizat primul ministru. Activistul George Epurescu a declarat, ieri, pentru ziarul Bursa, ca afirmatia lui Victor Ponta este o petarda electorala, intrucat nu are alta solutie pentru iesirea din dezbaterea dinaintea turului al doilea pe tema gazelor de sist. Domnia sa considera ca premierul incearca sa atraga o parte din electorat de partea sa pe ultima suta de metri: „Ponta are un subiect greu, acesta cu gazele de sist, si a vrut sa-si creeze un avantaj inainte de alegerile din 16 noiembrie, dar se contrazice singur, pentru ca tot anul ne-a spus ca avem gaze de sist. Ponta incearca sa fuga de dezbaterile privind gazele de sist si vrea sa induca ideea ca acestea nu exista ca sa ii mai linisteasca pe oameni si sa-i atraga de partea lui”, potrivit Bursa.ro

Cifrul facturii la energie electrica poate fi dezlegat. Un grup de specialisti incerca sa desluseasca zilele trecute din ce se compune factura la energie electrica pentru consumatorul final si ce pondere au taxele, tarifele reglementate in aceasta. Concluzia a fost una destul de confuza, singura certitudine fiina acea ca energia propriu-zisa contribuie cu doar 29% in factura finala. Altfel spus, fara poverile adaugate ulterior orice producator din Romania ar putea vinde energie electrica la un pret competitiv. In realitate lucrurile stau altfel. Pentru ca incepand de anul viitor, piata energiei va fi liberalizata in totalitate, dar au ramas sub regim reglementat consumatorii casnici, credem ca se cuvine sa mai incercam odata sa intelegem din ce se compune factura la curent pentru aceasta categorie de consumatori, cu atat mai mult cu cat aici nu putem vorbi despre piata libera, scrie energy-center.ro.

Cat te costa sa scoti 10 lei de la bancomat. Pentru aceasta suma mica retrasa de la bancomat de pe cardul de debit (cardul de salariu) romanii lasa mai bine de jumatate din bani bancii, sub forma de comisioane, in anumite cazuri. Acestea variaza intre 0 si peste 6 lei. In curand, romanii vor sti in amanunt ce sume platesc pentru fiecare operatiune cu cardul, la bancomat. De anul viitor, bancile vor fi obligate sa afiseze pe ecranele bancomatelor sumele fixe pe care le achita clientul in cazul fiecarei operatiuni. Pana atunci, este bine ca romanii sa stie ce comisioane platesc cand retrag bani de la bancomat, comisioane care includ si costuri impuse de Visa sau Mastercard. Atunci cand sunt retrase sume mici, comisioanele bancilor sunt extrem de mari, raportat la suma extrasa., scrie EVZ.ro

Proprietarii Volksbanken aproba planul de restructurare care include si vanzarea diviziei din Romania. Grupul de banci regionale care detine Volksbanken AG si-a dat acordul pentru planul de reducere a costurilor, dupa ce institutia nu a reusit sa treaca testele de stres, in conditiile in care Banca Central Europeana a identificat un deficit de capital de 865 milioane de euro, transmite Reuters. Fuziunile intre cele 42 de banci care detin Volksbanken vor fi finalizate pana in 2017 si vor duce la crearea a opt noi banci regionale si trei creditori specializati., scrie Capital.ro.

Statele membre vor sa interzica cresterea organismelor modificate genetic. Ce efect are pentru Romania. Organismele modificate genetic sunt din nou in atentia parlamentarilor europeni. Acestia vor vota astazi, in cadrul Comisiei pentru Mediu, un proiect de recomandare referitor la posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau interzice cultivarea OMG-urilor (plante de cultura carora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetica, li s-au transferat gene de la alte specii). Textul supus examinarii vizeaza in mod exclusiv cultivarea OMG-urilor in vederea recoltarii sau a realizarii de cercetari pe teren, dar nu si importul de OMG-uri si a fost votat, in prima lectura, in urma cu peste 3 ani, in iulie 2011, scrie Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro