Business report: Impuls nou pentru ieftinirea creditelor, prag de alarma la depozite; Europa se incalzeste! Criza gazelor a trecut; Programul pe trei ani de autostrazi, facut in 30 de ani
Europa se incalzeste! Criza gazelor a trecut. Acordul dintre Rusia si Ucraina a fost semnat, toata lumea rasufla usurata. Ochii tuturor privesc acum spre cele doua parti, care trebuie doar sa respecte angajamentele reciproc asumate: Kievul sa plateasca, iar Gazpromul sa livreze gazul promis. Pentru europeni este un succes, in timp ce Rusia isi reafirma statutul de partener de incredere. Presiunea gazului a scazut, politic vorbind. La propriu, ea va creste considerabil in toate conductele ucrainene si europene in urmatoarea perioada, in urma rezolvarii celui mai mare conflict al gazelor din ultimii ani. Integral in Capital.
Programul pe trei ani de autostrazi, facut in 30 de ani. Compania de Drumuri va inaugura pana la finele acestui an 56 de kilometri de autostrada, mai putin de jumatate fata de nivelul din 2013, cand au fost finalizati 116 kilometri. Anul trecut, in programul sau, Guvernul promitea efectuarea de lucrari la nu mai putin de 1.600 de kilometri de autostrazi. Pana la finele acestui an urmeaza sa fie finalizati 56,3 kilometri de autostrada. Continuarea in Romania Libera.
Pretul energiei electrice in Romania: competitivitatea celui mai mic cost din UE, compromisa de cea mai mare taxa in pret. Romania s-a situat pe locul al treilea in semestrul al doilea din 2013 la scumpirea curentului electric pentru gospodariile populatiei, cu 16,81%, dupa Estonia (+21,73%) si Grecia (+19,68%). Pentru referinta, trebuie amintit ca media scumpirilor la nivelul UE a fost de 2,81% iar majoritatea statelor din regiunea noastra au redus pretul energiei electrice pentru populatie ( Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovacia). O analiza Curs de guvernare.
Impuls nou pentru ieftinirea creditelor, prag de alarma la depozite. Risc. Banca Nationala a redus doanda de politica monetara la un nou minim istoric, 2,75%. Decizia, care va conduce la ieftinirea creditelor in lei, a trebuit sa fie insotita de o masura pentru evitarea unor dobanzi de 0% la depozite. Reducerile anterioare de dobanda decise de BNR isi transmisesera deja efecte in costul creditelor. Rata interbancara Robor la 3 luni, indicatorul utilizat de banci pentru calculul dobanzilor la creditele de retail in lei, a scazut cu un punct procentual in ultima luna si a ajuns aproape de 2%, un minim al ultimelor doua luni si jumatate. Scaderea influenteaza, deocamdata, doar costul creditelor noi, noteaza Capital.
Cu cat s-au ieftinit carburantii, la noi si in Europa. Veste proasta pentru cei cu masini diesel. Scaderea din ultimele luni a cotatiilor barilului de titei a obligat si companiile petroliere din Romania sa reduca preturile la carburanti. Puteau sa ietineasca mai mult? De la jumatatea verii si pana acum, pretul mediu la benzina standard cu cifra octanica 95 a scazut cu 7,1% in Romania. Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a preturilor la carburanti al Comisiei Europene, la data de 3 noiembrie, benzina costa, in Romania, 1,328 euro litrul, in timp ce la 7 iulie pretul era de 1,431 euro litrul. Ieftinirea de 7,1% de la pompele din Romania este mai accentuata decat media europeana ponderata, scrie Economica.net.
Cum arata noua moneda pe care BNR o lanseaza din 10 noiembrie in Romania. Personalitatea care apare pe moneda. Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic, incepand cu data de 10 noiembrie 2014, o moneda din argint dedicata aniversarii a o suta de ani de la nasterea lui Eugen Dragutescu, artist plastic roman, pictor si grafician. Moneda aniversara are o valoare nominala de 10 lei, fiind fabricata din argint. Diametrul monedei este de 37 mm si greutatea de 31 grame. Aversul reda un desen al artistului plastic Eugen Dragutescu, valoarea nominala „10 LEI”, inscriptia „ROMANIA:, stema Romaniei si anul de emisiune „2014”, aflam din Gandul.
Familia Lacoste renunta la parcurile eoliene din Romania si baga in insolventa 40 de firme. Grupul francez Filasa, controlat de familia Lacoste, renunta la investitiile anuntate acum doi ani in mai multe parcuri eoliene. 40 de firme inregistrare in Romania sunt trimise in insolventa. Societatea Eolenvest a depus pe 6 noiembrie la Tribunalul Bucuresti cererea de intrare in insolventa. Cererea se va judeca in termen de cinci zile de la data inregistrarii. Alaturi de aceasta, au mai fost depuse alte 39 cereri de intrare in insolventa pentru firme controlate de Eolenvest si prin intermediul carora urmau sa fie dezvoltate mai multe parcuri eoliene in Romania, anunta Economica.net.
Afacere de familie de un million de euro pe an. Cum sa scoti bani din clopote bisericesti. O familie din ingineri din Ramnicu Valcea se poate lauda in acest moment ca detine una din cele mai profitabile afaceri cu clopote bisericesti din tara. Cu o cifra de afaceri anuala de un million de euro, turnatoria de clopote de la marginea orasului are clienti din Europa si Asia. Turnatoria functioneaza intr-un cartier marginas al Ramnicului de mai bine de 25 de ani, fiind deschisa inainte de Revolutie. Gheorghe Botoran, administratorul societatii de acum, se numara, inainte de 1989 printre inginerii fabricii. In 1993, cand turnatoriile din Valcea s-au inchis una cate una, Gheorghe Botoran si sotia sa, Carmen, au hotarat sa salveze fabrica si sa investeasca toti banii pe care-i aveau in turnatorie, scrie Adevarul.