Sari direct la conținut

Știți ce e șvarțul? Povestea băuturii preferate a Bucureștiului interbelic, care a dispărut misterios din viața orașului

Casa Capșa din Capitală (interior), Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA
Casa Capșa din Capitală (interior), Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA

Caragiale îi zicea „jvarț”; unii își puneau un strop de lapte sau de tărie – „să fie de gust” – și îl savurau fie la Capșa, fie la Corso sau la eleganta Strobel, în timp ce aflau cele mai strașnice bârfe din oraș.

Erau vremurile în care bucureștenii se uitau întru inspirație spre Paris, Berlin ori Viena. De la narghilele și cofeturi turcești, trecuseră în câteva decenii la cafele vieneze, ciocolată din cea mai fină și cât mai mult aer Belle Époque cu putință.

Șvarțul în sine nu e o băutură complicată, ba dimpotrivă. La Capșa, șvarțul se prepara o singură dată pe zi, dimineața la prima oră, într-un vas de 10-15 litri, unde puneau apă, cafea măcinată pentru filtru și cicoare, în cantități egale.

Înainte să fie turnat în căni, șvarțul era strecurat și se aducea la masă fierbinte, într-o cupă de metal alb, cu decorațiuni inspirate din cele ale cafenelelor vieneze. Pe tăviță se mai aflau cești albastre cu lingurițe, dar și cuburi de zahăr și un pahar de apă rece. Apoi, după gust ori dorință, mai mergea fie un strop de lapte, fie puțin rom sau coniac.

Citește integral pe B365.ro unde era cel mai bun șvarț din București și de ce a dispărut din viețile bucureștenilor.

ARHIVĂ COMENTARII
CuNume • 2023-12-25 13:39:56
Și eu care credeam că este lupta din supermarket pentru cotlet si ouă, masa îmbelșugată, băutura până cădem sub masă. Iar femeia trebuie musai să nu mai fie bună de nimic până cu două zile înainte de revelion când trebuie să înceapă iar să gătească. Mie îmi place cel mai mult spiritul de Crăciun din supermarket. Acolo suntem neoaș! Când ne uităm chiorâș la colegii de cumpărături, dar mai ales la lucrătorul comercial care, dacă transpiră la cât de repede trebuie sa pună marfa pe raft, de ce transpiră, iar dacă nu transpiră, de ce nu transpiră. Crăciun fericit!
3 5
ex nihilo • 2023-12-25 14:13:01
Ai uitat să treci in listă «răstitul la bocanci» - după masă - și cozile la Urgențe. Crăciun fericit!
3 5
Bestiarus • 2023-12-25 14:10:51
Ce nu inteleg, de 2000 de ani, cum de nu s-au gandit sa aduca o gravida care sa nasca chiar in iesle ca spectacolul sa fie complet.
3 8
CogitoErgoSum. • 2023-12-25 16:27:55
Adevarata minune este ca inca mai exista oameni care se duc la biserica tinand cont ca toti stiu ca preotii nu vor decat sa se capatuiasca..
2 9
ninel28 • 2023-12-25 16:31:56
Minunea este că voi încă sunteți stat în stat în secolul XXI, fără facturi, fără impozite, multă miere în glas și-i prostiți pe marea majoritate că faceți doar bine. Dar binele e doar pentru voi, voi cei care sunteți neprihăniți..
2 9
ranuhasu • 2023-12-25 23:57:38
Tu esti miracolul, Daniel: doctorand plecat la studii in Elvetia cand Romania era o dictatura inchisa; este antreprenorul care a reusit sa faca Biserica afacere profitabila, omul care stie tot ce misca. Te admiram cu ochii umezi cu totii, de la Ion Iliescu la Dan Franculescu. Tu mergi peste capetele tuturor, ca un rockstar cu har, aferim!
1 2
dumnezeu • 2023-12-26 11:26:37
banii. bani mulți, neimpozitsabili, luați gratis de la proști cu sau fără amestecul statului. ăsta e miracolul bor!
0 3
naxxar • 2023-12-26 13:11:19
A simțit nevoia Glaurung să dea iar lecții de pioșenie și moralitate.
0 3
INTERVIURILE HotNews.ro