Sari direct la conținut

ELCEN: RADET nu a mai platit de doi ani facturile la energie termica

HotNews.ro
CET Sud - Bucuresti, Foto: AGERPRES
CET Sud - Bucuresti, Foto: AGERPRES

RADET nu a mai platit catre ELCEN (furnizorul de energie termica) facturile la energie termica de circa 2 ani, in prezent datoriile regiei la aceasta societate fiind de 3,2 miliarde lei, a declarat pentru HotNews.ro directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat. Pentru a recupera aceasta datorie uriasa, ELCEN s-a adresat instantei si a obtinut deja doua sentinte executorii, una de 250 milioane lei si una de 113 milioane lei, urmand ca RADET sa fie executata. Interesant este ca o mare parte dintre aceste datorii s-au adunat in timpul mandatului primarului Sorin Oprescu desi acesta a declarat tot timpul ca „au fost mostenite”.

„In prezent, datoria RADET catre ELCEN este de 3,256 miliarde de lei. Din aceasta suma, circa 2,5 miliarde lei reprezinta energia termica si dobanzile, iar 700 milioane lei reprezinta penalitatile. In decembrie 2008, dupa ce s-a reesalonat datoria de la vremea respectiva – 743 milioane lei – pe 3 ani, eram aproape pe zero. Din aceasta suma au mai ramas de platit 259 milioane lei care nu s-au mai platit deloc. Mai erau si penalitatile de aproape 700 milioane lei, insa acolo trebuia facuta o discutie cu Ministerul de Finante pentru anularea lor. Prcatic, din decembrie 2008 pana in prezent, Primaria Capitalei a platit datoriile vechi de 500 milioane lei si facturile pana in 2012, in rest nimic. Acum avem in executare o decizie judecatoreasca definitiva pentru 250 milioane de lei. Din nefericire nu prea avem ce sa executam acum, fiindca incasarile sunt foarte mici, iar daca punem poprire pe conturi luam circa doua milioane de lei pe luna, plus ca trebuie sa isi plateasca si salariile angajatilor. Dupa ce executam cele 250 milioane lei, vom incerca sa punem in executare si a doua sentinta, de 113 milioane lei”, au declarat reprezentantii ELCEN pentru HotNews.ro.

Acestia spun ca in conditiile in care RADET abia supravietuieste, banii impusi de cele doua sentinte vor putea fi recuperati abia in cativa ani.

RADET a acumulat aceste datorii uriase cu toate ca primeste anual subventie de circa 600 milioane lei de la Primaria Capitalei, pentru subventionarea cu aproape 50% a pretului la gigacalorie pentru cetateni. O posibila explicatie pentru acumularea acestei sume uriase ar fi ca Guvernul nu a mai dat din 2007 pana in 2011, cand s-a sistat de tot, subventia catre RADET – circa 700 milioane lei, insa nu se explica toata suma lipsa.

Totusi, ELCEN fiind in proces de contopire cu RADET, regia ar putea scapa de o parte dintre datoriile catre ELCEN insa raman creditele catre furnizori si cele pentru investitii pe care compania le-a luat in ultimii ani, noua societatea ce ar urma sa vina la Consiliul General al Municipiului Bucuresti nascandu-se cu datorii de 1,4 miliarde lei. Odata cu preluarea acestei societati de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, aceste datorii vor ajunge in „spatele bucurestenilor”.

Mai exact, pentru contopirea cu RADET, ELCEN – care are electrocentrale in Bucuresti si Constanta – este in prezent in proces de divizare, separanu-se in doua: ELCEN Bucuresti si ELCEN Constanta. La Consiliul General al Municipiului Bucuresti va trece ELCEN Bucuresti.

ELCEN Bucuresti, va prelua o datorie de 1,4 miliarde lei, potrivit calculelor facute la finalul anului 2013, iar ELCEN Constanta circa 200 milioane lei.

Potrivit documentelor de pe site-ul ELCEN, ELCEN Bucuresti va prelua mai multe patru credite in valoare de peste 600 milioane lei:

– un credit de 200 milioane lei luat in februarie 2014 de la Alpha Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit nu s-a platit nimic.

– un credit de 150 milioane lei luat in aprile 2011 de la CEC Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 56 milioane lei.

– un credit de 150 milioane lei luat in martie 2012 de la CEC Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 110 milioane lei

– un credit de 50 milioane lei luat in martie 2013 de la Piraeus Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 42 milioane lei.

– un credit de circa 113 milioane euro luat in februarie 2005 de la Societe General pentru extindere CET Vest Bucuresti. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 47 milioane de euro.

– un credit de 18 milioane de euro luat in februarie 2005 de la Societe General pentru extindere CET Vest Bucuresti. Potrivit oficialilor ELCEN, acest credit a fost inchis.

Pe langa aceste credite ELCEN Bucuresti mai are datorii de 80 milioane lei la Ministerul de Finante – fondul de risc, 60 milioane lei la ANAF – impozitul pe profit, 150 milioane lei datorii la furnizorii de gaze.

ELCEN Constanta a preluat datorii de circa 200 milioane lei, potrivit oficialilor ELCEN:

– 180 milioane lei datorii la Ministerul de Finante – fondul de risc;

– 5 milioane lei datorii la ANAF – impozitul pe profit;

– 12 milioane lei datorii catre furnizori;

Ignat este de parere ca fuzionarea ELCEN Bucuresti cu RADET se poate face cel mai rapid in trei luni, insa un termen realist ar fi de sase luni.

Cornel Pieptea, consilier general PNL, spune ca ELCEN Bucuresti a preluat toate creditele desi banii au fost folositi pentru achizitionarea de combustibil si au beneficiat de el si bucurestenii si constantenii. „Din punctul meu de vedere imprumuturile trebuie impartite pe toate centralelele fiindca au asigurat finantarea pentru cumpararea de combustibil. Surprinzator, aceste datorii au fost date doar ELCEN Bucuresti, adica bucurestenilor. Cred ca trebuie sa aiba loc o dezbatere inainte ca in CGMB sa se voteze transferul actiunilor ELECN Bucuresti de la Guvern la Consiliul General al Municipiului Bucuresti”, a explicat Pieptea.

Directorul general ELCEN, Gabriel Ignat, spune ca datoriile au fost impartite corect. „ELCEN Bucuresti are 580.000 de abonati. ELCEN Constanta are 85.000 de abonati. Cifra de afaceri ELCEN Constanta este de 1/10 din cifra ELCEN Bucuresti. Era firesc ca ELCEN Bucuresti sa ia mai multe datorii. Initial, creditul de 50 milioane lei a fost dat catre Constanta insa a fost realocat catre Bucuresti din cauza opozitiei bancii”, a explicat acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro