Sari direct la conținut

Blocul National Sindical a inregistrat la Senat un proiect de modificare a Codului Muncii. Sindicatele cer reducerea perioadei de proba in cazul muncitorilor necalificati si contracte pe durata determinata de cinci ani

HotNews.ro

Blocul National Sindical (BNS) a strans peste 150.000 de semnaturi pentru schimbarea Codului muncii, iar un Comitet de initiativa a inregistrat miercuri, la Senat, proiectul de modificare a legislatiei muncii, care vizeaza, printre altele, contractele pe perioada determinata si perioadele de proba, informeaza Mediafax. Initiatorii proiectului de modificare a Codului muncii doresc reducerea perioadei de proba in cazul muncitorilor necalificati, marirea perioadei maxime pentru care se pot incheia contractele pe durata determinata de la trei la cinci ani, abrogarea dispozitiei care permite angajatorului sa poata dispune suspendarea contractului individual de munca in cazul reducerii temporare a activitatii, dar si reglementarea clauzei de obiectiv de performanta, in sensul in care aceasta nu va putea constitui motiv de concediere.

BNS sustine ca documentul elaborat de o echipa de experti, coordonata de Alexandru Athanasiu, urmareste sa corecteze erorile din actualul Cod al muncii si sa echilibreze relatia dintre angajat si angajator.

„Obiectivele de performanta fac obiectul negocierii colective, fiind stabilite, pe categorii de salariati, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, dupa caz. Indeplinirea obiectivelor de performanta constituie conditii de majorare a salariului sau de promovare in cariera. Neatingerea obiectivelor de performanta nu poate constitui motiv de concediere pentru necorespundere profesionala, in baza art. 61 lit. d).”, se arata in proiectul de modificare propus de BNS.

Documentul urmareste si o noua viziune in selectarea personalului, initiatorii precizand ca, in Romania, selectia se face pe criterii ce tin de afinitati, de gradul de rudenie sau chiar pe criterii oneroase.

Potrivit lui Alexandru Athanasiu, se solicita si modificarea termenului de 45 de zile prevazut in prezent pentru ca reincadrarea angajatilor in cazul unor concedieri colective, precizand ca aceasta perioada a fost redusa de la noua luni, iar in Franta este de un an.

Daca in 45 de zile firma nu isi revine, nu mai este obligata sa ii angajeze pe fostii angajati. In 45 de zile, o firma care a avut probleme serioase nu are cum sa-si reia activitatea.

Proiectul de modificare vizeaza si prevederile privind munca prin agent de munca temporara. Astfel, se solicita reglementarea cazurilor in care un utilizator poate apela la agenti de munca temporara, stabilirea unei reguli potrivit careia contractul de munca temporara se incheie pe durata nedeterminata, dar si ca salariul primit de angajatul temporar pentru fiecare misiune sa nu fie inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca saun una similara cu cea a salariatului temporar.

Documentul elaborat de BNS mai prevede modificarea dispozitiilor privind salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in sensul raportarii cuantumului net al acestuia la cuantumul salariului mediu net la nivel national comunicat de Institutul National de Statistica si avut in vedere la fundamentarea bugetului de stat. Se doreste, de asemenea, modificarea prevederilor ce privesc dialogul social, in sensul acordarii somerilor si pensionarilor a posibilitatii de a adera la sindicatele constituite si al extinderii interdictiei de concediere a reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor, precum si a reprezentantilor salariatilor pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate si pe o perioada de doi ani de la incetarea mandatului.

Proiectul de modificarea al Codului muncii include si schimbari ale jurisdictiei muncii, in sensul introducerii distinctiei intre conflictele de drepturi si conflicte de interese, dar si a obligatiei instantei de a incerca stingerea conflictului de dreptueri prin impacarea partilor.

Tot in modificarile jurisdictiei muncii se propune introducerea prevederii potrivit careia hotararile prin care se solutioneaza fondul cauzei se pronunta in ziua in care au luat sfarsit dezbaterile.

BNS a anuntat ca initiativa legislativa cetateneasca a fost inregistrata la Senat de catre un comitet alcatuit din reprezentanti ai confederatiei sindicale.

„Proiectul depus de BNS are sanse sa devina lege si sa modifice astfel actualul Cod al Muncii, un act normativ care afecteaza negativ drepturile si interesele lucratorilor si pe care negocierile cu partidele aflate pe rand la putere si in opozitie nu au reusit sa il clinteasca si sa il puna in acord cu normele europene si internationale”, precizeaza BNS.

Initiativa legislativa poate apartine unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot, provenind din cel putin un sfert din judetele tarii. O conditie cumulativa este ca in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul initiativei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro