Business Report: Electorata se muta in energie: liberalizarea pietei de gaze a fost blocata din nou; Pretul de vanzare al cladirii de birouri detinuta de Adamescu a fost redus cu 30%; Cauzele recesiunii. De unde vin miliardele pentru reducerea CAS
Tinta lui Ponta la preluarea guvernului: 1 milion de locuri de munca noi. La jumatatea mandatului, rezultatul este de aproape zece ori mai mic. Romania are 4,43 milioane de salariati, la fel ca in urma cu un deceniu. Desfiintarea dramatica a sute de mii de posturi in timpul crizei a fost recuperata intr-o foarte mica masura. Desi premierul Victor Ponta si-a propus sa creeze un milion de locuri de munca noi, in cei doi ani ai mandatului sau au aparut in plus doar 120 mii de salariati. In iunie 2014, efectivul salariatilor era de 4,43 milioane de persoane, potrivit Ministerului Muncii. In urma cu exact doi ani, tot in iunie, cand premierul Ponta a preluat guvernarea erau 4,31 milioane de angajati. Chiar luand in considerare faptul ca tinta de un milion de noi locuri de munca a fost asumata pentru patru ani, rezultatele de la jumatatea mandatului nu dau sanse ca intentia sa se transpuna in realitate. Numarul de salariati din economie este acum la acelasi nivel ca in 2003. Revenirea dupa criza din 2009 si 2010 a fost foarte lenta, incepand din 2011, scrieCapital.ro.
Informatiile despre costurile tranzactiilor cu cardul vor aparea pe monitoarele bancomatelor. Toate informatiile despre costurile pe care le presupune o tranzactie cu cardul ar putea aparea pe monitorul bancomatului, potrivit unui Ordin emis de presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Acesta mentioneaza ca prestatorii de servicii care efectueaza operatiuni de plata prin intermediul cardurilor de debit si a cardurilor de credit la terminalele ATM sunt obligati sa-i informeze pe consumatori asupra tuturor comisioanelor, taxelor si oricaror altor tipuri de costuri pe care trebuie sa le suporte consumatorul in legatura cu contractul de prestari servicii, anuntaBursa.ro.
Pretul de vanzare al cladirii de birouri detinuta de Adamescu in centrul Bucurestiului a fost redus cu 30%. Piraeus Bank a scos la vanzare in luna mai a acestui an cladirea de birouri Omega City Business Center, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu. Pretul anuntat de banca a fost de 14 milioane de euro. La inceputul acestei luni, valoarea de vanzare a fost ajustata, la 10 milioane de euro. In luna martie a acestui an, lichidatorul societatii care detine imobilul scosese la vanzare proprietatea la pretul de 9 milioane de euro. Cladirea de birouri se afla pe strada Nerva Traian, in apropiere de Bulevardul Unirii, a fost construita in 1996 si are 11 etaje. Suprafata inchiriabila este de 12.146 mp, iar printre chiriasi se numara, pe langa firmele lui Adamescu, Astra Asigurari si Romania Libera, UniCredit Tiriac Bank, Citibank, Finansbank, IBM, Libra Bank, informeazaEconomica.net.
Electorata se muta in energie: liberalizarea pietei de gaze a fost blocata din nou. Contrar convingerilor sale de dinainte de a deveni ministru delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu ne anunta cu mare incantare ca gazele pentru populatie nu se vor scumpi de la 1 octombrie (asa cum prevede calendarul de liberalizare al pietei). Dupa ce liberalizarea pentru consumatorii industriali a fost bagata in ceata de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, iata ca si populatia primeste o veste asa zis buna. Normal, in campanie orice masura de acest gen este bine primita. Numai ca, felul in care a fost aranjata nu va aduce nimic bun pietei de gaze si nici macar consumatorilor romani, scrieEnergy-Center.ro.
Cauzele recesiunii. De unde vin miliardele pentru reducerea CAS. Cheltuielile pentru investitii au scazut cu peste trei miliarde de lei, in primele sapte luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2013. Cea mai mare parte a veniturilor suplimentare la buget a provenit din birurile noi impuse mediului de afaceri si populatiei, potrivit datelor privind executia bugetara. Cresterea salariului minim a fost o noua povara care a ajutat statul si a defavorizat mediul de afaceri. Odata cu salariile au crescut si darile aferente acestor venituri, contributiile sociale si impozitul, asa ca oamenii de afaceri au platit mai mult in contul acestor cotizatii. Cresterile de venituri din taxe si scaderile de cheltuieli cu investitiile au permis Guvernului sa afiseze dupa primele sapte luni din an un deficit incredibil de mic, de numai 0,15% din produsul intern brut estimat, in conditiile in care pentru finalul anului deficitul bugetar este estimat la 2,2% din PIB, anuntaEVZ.
Romania are mai putine firme in topul primelor 500 de companii din Europa Centrala si de Est, dar acestea au performante mai bune. Romania este prezenta cu 48 de firme in editia pe 2013 a topului primelor 500 de companii din Europa Centrala si de Est, fata de 54 in editia pe 2012. Cei mai mari jucatori economici ai Romaniei au avut o evolutie pozitiva in ceea ce priveste performanta financiara, rezultatele pentru 2013 indicand o crestere medie de 6,3% a cifrei de afaceri si o rata a profitului net de 3,3%, arata datele Coface, realizatorul topului. „Romania s-a distins in 2013 cu o crestere economica de 3,5%. Desi numarul de firme din Romania aflate in clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est este similar cu cel din anii anteriori (cca 10% din total), este incurajator pentru economia romaneasca faptul ca cei mai mari jucatori economici ai sai au avut o evolutie pozitiva, informeazaAdevarul.
Prime lunare de mii de euro la companiile de stat. In anul alegerilor europarlamentare si prezidentiale, Guvernul si Parlamentul au dat drumul cadourilor pentru sustinatorii din companiile de stat. Mai exact, membrii consiliilor de administratie si ai AGA, persoane numite de cele mai multe ori pe criterii politice, pot primi indemnizatii lunare de cateva mii de euro doar pentru ca participa la o sedinta, informeaza digi24.ro In plus, si directorii societatilor de stat neperformante pot din acest an sa-si renegocieze salariile si sa ajunga la nivelul veniturilor castigate de managerii privati. Desi legea care impune noile reguli a fost trimisa Parlamentului de presedinte spre reexaminare, senatorii si deputatii nu au facut nicio modificare, asa ca documentul este in vigoare in forma initiala. Performanti sau nu, manageri sau membri AGA, sefii companiilor de stat au dreptul, prin Ordonanta Nr 23 din 2013 a Guvernului Ponta, sa castige aceleasi salarii cat ale directorilor din firmele private, scrieCapital.ro.