Sari direct la conținut

Dmitro Kuleba: NATO a decis să renunțe la un mare obstacol din calea aderării Ucrainei la NATO / Ce spune Stoltenberg

HotNews.ro
​Dmitro Kuleba, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
​Dmitro Kuleba, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

NATO a decis să renunțe la cerința ca Ucraina să urmeze un Plan de acțiune pentru aderare (MAP) care stabilește obiectivele ce trebuie îndeplinite înainte de a adera la alianța militară, a declarat luni ministrul ucrainean de externe, potrivit Reuters.

În declarațiile făcute în ajunul unui summit NATO, acesta a spus că o astfel de măsură ar scurta calea Ucrainei spre aderarea la alianță.

„În urma unor discuții intense, aliații NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea de aderare a Ucrainei. Salut această decizie mult așteptată care scurtează calea noastră către NATO”, a scris pe Twitter ministrul de Externe, Dmitro Kuleba.

„Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitația adresată Ucrainei de a deveni membru”, a afirmat Kuleba.

Ce spune șeful NATO

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat luni că statele membre vor examina la summitul care începe marţi la Vilnius reducerea la un singur pas a procesului de aderare a Ucrainei la NATO, respectiv renunţarea la Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO (Membership Action Plan – MAP).

Stoltenberg a spus că una dintre propunerile pe care aliaţii le vor discuta pentru a apropia Ucraina de NATO este suprimarea Planului de Acţiune pentru aderarea la NATO, astfel că în cazul unei viitoare aderări a Ucrainei s-ar trece „de la un proces din doi paşi la un proces cu un singur pas”.

Întrebat dacă există deja o decizie în acest sens, el a răspuns că încă nu a fost luată o decizie definitivă. „Se desfăşoară consultări şi astăzi vor fi alte reuniuni. Dar sunt sigur că toţi aliaţii vor fi de acord asupra unui mesaj foarte clar de asemenea în ce priveşte Ucraina”, a adăugat Stoltenberg.

Aliații „sunt pregătiți” să renunțe la cerința privind planul de acțiune, dar acesta „este doar una dintre etapele procesului de aderare la NATO. „Chiar dacă va fi eliminată, Ucraina va trebui să realizeze în continuare alte reforme înainte de a adera la NATO”, a declarat o sursă AFP.

Liderii NATO, care se reunesc marți și miercuri în capitala lituaniană Vilnius, au ca obiectiv depășirea divergențelor legate de demersul Ucrainei pentru aderare.

Kievul dorește să primească o invitație clară de a adera la Alianță după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia și speră să primească garanții de securitate până atunci.

În perioada premergătoare summitului, un număr din ce în ce mai mare de state membre NATO au susținut o propunere britanică de a permite Kievului să sară peste programul MAP, care stabilește obiectivele politice, economice și militare pe care candidații trebuie să le îndeplinească și pe care alte națiuni din Europa de Est au trebuit să le îndeplinească înainte de a adera la alianță.

Printr-o astfel de măsură, alianța ar putea răspunde solicitărilor de a merge dincolo de declarația adoptată la summitul NATO din 2008 de la București, în care se spunea că Ucraina va deveni membru în cele din urmă, fără a oferi Kievului o invitație sau un calendar real.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro