Sari direct la conținut

Cum slabeste statul

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

O serie de actiuni politice si institutionale din ultima vreme conduc in ritm accelerat la slabirea si vulnerabilizarea statului. Toate aceste actiuni, deliberate sau intamplatoare, au drept scop protejarea unor infractori sau politicieni corupti. Castrarea ANI si compromiterea a sute de investigatii deschise impotriva unor alesi suspectati de incompatibilitate reprezinta cel mai grav eveniment dupa martea neagra, dar oroarea comisa luni de Parlament a fost inecata intr-o groasa perdea de fum si zgomot. Ecourile interne si externe sunt inca sub asteptari, ceea ce va incuraja actuala majoritate sa forteze si alte modificari legislative. Ploua cu initiative avand drept tinta justitia.

Modificarea legii administratiei publice astfel incat primarii si sefii de consilii judetenesa poata face parte din asa numitele asociatii de dezvoltare regionala reprezinta o dorinta mai veche a baronilor mari si mici, de toate culorile. Aceste asociatii vanate de primari si de sefii de CJ gestioneaza proiecte in valoare de sute de milioane de euro, de unde si dorinta baronilor de a se implica direct.

La insistentele baronilor PSD, premierul Victor Ponta le-a promis inca de anul trecut ca le va implini visul de a participa direct la impartirea bugetelor de sute de milioane de euro si de a-i scoate din incompatibilitatea legala care le interzicea acest lucru pentru a nu-i demobiliza complet pe fondul ancehtelor DNA si ANI. Au existat mai multe incercari pana azi, dar toate au murit la interventia Comisiei Europene.

La un moment dat, Liviu Dragnea reusise sa intoxice Bruxelles-ul, dar oficialii europeni s-au repliat la timp. Acum, insa, PSD a gasit cel mai bun moment pentru a forta nota. Bruxelles-ul se afla in plina tranzitie de putere. Dupa alegerile din 25 mai, toti functionarii sunt mai degraba ocupati sa-si pastreze posturile iar la varf e vid de autoritate. Cum sa rateze momentul Ponta&Dragnea&co.

Ultimele modificari aduse legii administratiei lovesc ANI in plin. Vor fi inchise definitiv cam o suta de dosare aflate in instanta si alte cateva sute in lucru. Astfel, continua operatiunea de castrare pe tacute a institutiilor de forta iar baronii scapa, in fine, de ANI si pot jumuli ceva mai linistiti banii UE. Totul s-a intamplat peste noapte, fara mare tam-tam, dupa o reteta deja patentata in urma cu doua luni.

In aprilie s-au operat primele modificari dubioase tot la legea administratiei publice. Atunci s-a extins numarul persoanelor care pot beneficia de delegare de semnatura, tot spre beneficiul primarilor sau sefilor de CJ pusi pe furat cu mana altora. S-a aflat abia dupa cateva saptamani, cand modificarile intrasera deja in vigoare cu acordul suspect al presedintelui Traian Basescu. Si acum s-a intamplat aproape la fel. S-a stiut abia in ziua votului de modificarile prin care s-a desfiintat incompatibilitatea alesilor pusi pe jefuit fondurile UE. Aterizand din senin pe ordinea de zi, evident ca nu se mai putea face mare lucru.

Ce ghinion, exact ca la prima modificare! Opozitia a dormit in papuci ca de obicei, presedintele are altele pe cap. Am avut parte, asadar, de doua modificari sinistre aduse legii administratiei, care slabesc teribil forta ANI si DNA. Ambele modificari s-au efectuat intr-o lipsa de transparenta totala si intr-o liniste abisala. Am asistat la un nou episod de tip „martea neagra” cu diferenta ca presiunea interna si externa este azi mult diminuata. Probabil ca exista si alte explicatii ale tacerii: s-au saturat toti de problemele Romaniei, in unele ambasade se schimba garda, etc, etc. Pur si simplu i-am scos din minti cu perseverenta noastra in rele.

In Parlament mai plutesc cateva proiecte de legi recent depuse gandite in beneficiul borfasilor. Doua doua exemple.

  • 1. Senatoarea PC Cristiana Anghel a initat un proiect de lege, depus pe 13 iunie la Senat, care prevede gratierea pedepselor cu inchisoarea de pana la doi ani inclusiv,  cu o treime pedepsele cu inchisoarea intre 2 si 5 ani inclusiv, cu o patrime pedepsele cu inchisoarea intre 5 si 8 ani inclusiv, o jumatate pedepsele aplicate persoanelor care au implinit 60 de ani. Numeroase infractiuni ar fi exceptate de viitoarele gratieri, nu si infractiunile de coruptie.
  • 2. Al doilea exemplu descoperit recent de HotNews.ro (somn usor, opozitie!): senatorul UNPR (ex-PSD) Haralambie Vochitoiu propune, printr-un proiect de lege despus la sfarsitul lunii mai, modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat hotararile instantelor sa devina executorii numai dupa redactarea lor. Expertii consultati de HotNews.ro sustin ca initiativa legislativa deschide o portita de fuga infractorilor cu o condamnare definitiva. Intre momentul pronuntarii condamnarii si momentul motivarii deciziei, acestia pot parasi tara oricand fara a putea fi opriti.

Cam prea multe initiatie de slabire a statului, cam prea multe agresiuni la adresa justitiei in ciuda tuturor angajamentelor luate de Romania in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare dar si la Washington, in cadrul intalnirii Ponta-Biden. Unele au reusit, altele au sanse mari sa treaca mai ales ca majoritatea PSD a schimbat tactica dupa tentativa de lovitura de stat din 2012. A renuntat la loviturile de tip blitzkrieg, adoptand in schimb strategia pasilor marunti si a loviturilor aplicate in liniste. In paranteza fie spus, Guvernul Ponta pare gata sa iasa inclusiv din acordul cu FMI, forteaza limitele, face pe scurt tot ce poate se rupa orice fire care ne mai tin legati de lumea occidentala.

In tot contextul de mai sus, pentru premierul Victor Ponta si PSD, afacerea Mircea Basescu – Bercea Mondial plus scandalul anchetarii ginerelui presedintelui izbucnit cateva zile mai tarziu vin manusa si reprezinta o mina de aur. A nu se intelege de aici ca ar fi vreo conspiratie la mijloc. Nimeni nu l-a pus pe Mircea Basescu sa comita trafic de influenta in favoarea unuia condamnat pentru tentativa de omor. Nimeni n-a silit-o pe fiica presedintelui sa se incurce cu un avocat suspectat de invarteli imobiliare ilegale.

Evident ca toate aceste acuzatii si suspiciuni au o baza legitima, motiv pentru care vorbim azi de doua dosare penale, unul deschis impotriva fratelui presedintelui, altul impotriva ginerelui. Dar suntem, trebuie sa admiteti, in zicala romaneasca hotul striga hotii. Cum e posibil ca un Parlament care legifereaza in beneficiul borfasilor mari si mici, cum e posibil ca un Parlament populat cu condamnati definitiv sa ceara demisia presedintelui pentru faptele altora? E posibil, deoarece o armata de borfasi instalati la butoanele puterii isi joaca libertatea, lupta pe viata si pe moarte pentru a-si recupera vechile privilegii si imunitati.

Presedintele, desi nu exista vreo dovada ca este implicat in vreunul din cazurile sinistre avand cu protagonisti membri ai familiei, nu are cum sa iasa bine din toate astea desi nu raspunde pentru faptele altora. Antena 3 duce o campanie virulenta de decredibilizare a DNA-ului, a presedintelui si a tot ce mai functioneaza in tara asta impotriva intereselor lui Dan Voiculescu, aflat la un pas de sentinta in cazul ICA. Procurorul sef, Laura Codruta Kovesi, a reactionat fara precendent, anuntand ca va actiona in instanta, in nume personal, o serie de invitati si angajati ai Antenei 3 acuzati ca i-au adus, prin afirmatiile facute in emisiuni, prejudicii de imagine si i-au afectat demnitatea.Din pacate, iuresul care a cuprins Romania va greva, in final, asupra credibilitatii unor institutii cheie din stat, chiar daca pe nedrept: presedintie, DNA, servicii.

La capatul tuturor acestor actiuni, cel mai periculos efect posibil este amplificarea starii de dezgust si a confuziei in randul unui public tot mai inert. Cu un Parlament lucrand pe fata pentru borfasi, cu un premier la mana baronilor, saltati pe banda rulanta de procurori, cu un presedinte cu fratele arestat si ginerele pus sub acuzare, cu magistrati linsati seara de seara la televizor, cu moguli promovand public toti borfasii si penalii Romaniei, publicul intern dar si cel extern va avea sentimentul ca nu e nimic de aparat intr-o tara cu institutii manjite de sus pana jos, ca totul se rezuma la o lupta intre mafii.

Odata instalata aceasta convingere, putini vor vedea limpede in marea de ceata si fum. Asistam in realitate la razboiul borfasilor cu occidentul, cu democratia si statul de drept. Este lupta unei minoritati corupte cu un intreg popor. Si da, din pacate in aceasta minoritate au intrat si apropiati ai presedintelui, care si-a facut in cele doua mandate un titlu de glorie din apararea justitiei si statului de drept, sporind la maxim deruta. Asaltul din 2012 continua la fel de violent, dar mult mai greu de definit in alb si negru.

Se duce azi o lupta crancena pentru slabirea statului, care abia se mai tine in cateva institutii cheie. Daca vor pica si ele, borfasii castiga razboiul pentru mult timp de acum incolo. Azi ii vedem actionand pe doua directii mari: castrarea institutiilor cheie prin legi votate in Parlament pe tacute si decredibilizarea lor pentru a nu beneficia de sprijinul opiniei publice in momentul capturarii.

Daca si opozitia, daca si publicul intern si Bruxelles-ul sau Washingtonul vor capitula in batalia pentru un stat puternic, cum sa nu slabeasca statul la loc?

De statele slabe si vulnerabile profita in primul rand Rusia, asa cum am vazut in Ucraina si cum tot avertizeaza oficialii americani de cate ori au ocazia. Iar Rusia, simtind importanta momentului, l-a trimis la Bucuresti pe ideologul Kremlinului, Alexandr Dughin, sa puna umarul la mobilizarea Bisericii Ortodoxe si a unor dubiosi in harmalaia generala, poate-poate se vor trezi cumva din nou la viata fortele antioccidentale. Cum tipau ele cu atata vehementa impotriva americanilor cand le intrau banii in cont si cum au amutit cand s-a taiat gazul. Tocmai acum, cand s-a incins iarasi balul?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro