Romania are sanse sa devina piata emergenta in urmatoarele 12-18 luni. Dragos Neacsu, presedinte AAF: Economia are nevoie de politici publice cu efecte imediate
Reprezentantii industriei administrarii de fonduri, segment al economiei care anul trecut a inregistrat cea mai rapida crestere de la debutul crizei economice, considera ca Romania are sanse mari sa treaca de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta in urmatoarele 12-18 luni. Potrivit International Financial Corporation, membra a World Bank Group, piata emergenta este „piata care creste ca dimensiune si grad de sofisticare, in contrast cu o piata relativ mica, inactiva si care da prea putine semne de schimbare”.
Exista mai multi indicatori favorabili pentru ca dobandirea acestui statut, de piata emergenta, sa se petreaca mai devreme de 2016:
- In luna mai, compania de rating Standard&Poor`s a imbunatatit ratingul de tara al Romaniei. „Credem ca Romania isi va mentine ritmul de crestere, in jurul procentului de 3%, in intervalul 2014-2017”, spun analistii S&P
- Romania are un deficit bugetar sub standardul Uniunii Europene, de 3%;
- Romania are unul dintre cele mai reduse grade de indatorare din UE – aproximativ 40%
Dragos Neacsu, presedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), asociatie care reuneste 28 de membri, cu active totale de 5,5 miliarde euro, a declarat la masa rotunda Challenging Crossroads, din data de 13 iunie, ca economia romaneasca are nevoie de „politici publice cu efecte imediate”. „Acum este momentul sa actionam”, a fost mesajul presedintelui AAF pentru reprezentantii mediului de business si decidentii politici prezenti la masa rotunda organizata de AAF.
Impreuna cu pensiile private, reprezentam peste 10% din datoria publica a Romaniei. Nu intamplator, ponderea detinuta de institutionalii locali in capitalizarea bursiera din Romania se afla in jurul aceluiasi prag semnificativ, de 10%, cu o tendinta clara de crestere in anii ce vin. Vom fi unul din pilonii finantarii sustenabile, pe termen mediu si lung, a economiei reale si a politicilor publice angajate prin alocari de la bugetul de stat”, a declarat Dragos Neacsu.
Masa rotunda Challenging Crossroads este prima initiativa a AAF de a mijloci un dialog intre reprezentantii de top ai mediului de afaceri autohton si decidentii politici. Directiile strategice de actiune ale AAF sunt constructia institutionala a unei Romanii europene moderne si educatia financiara a romanilor.
Activele gestionate de membrii AAF si fondurile de pensii administrate privat totalizeaza peste 9,2 miliarde euro, la care se adauga cele peste 3 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea. Valoarea cumulata a acestor investitii echivaleaza cu 10% din PIB-ul Romaniei.
La prima sesiune a Romanian Roundtable: Challenging Crossroads au fost prezenti: Misu Negritoiu – presedinte ASF, Stefan Nanu – director general al Trezoreriei Statului, Ludwik Sobolewski – CEO al Bursei de Valori Bucuresti, Mihai Marcu – presedinte CA MedLife, Mihai Ionescu – seful reprezentantei Deutsche Bank in Romania, Horia Braun-Erdei – director general & director de investitii la ING Investment Management Romania, Radu Craciun – economist sef BCR. Piata fondurilor de pensii administrate privat, singurul segment financiar care a inregistrat cresteri in perioada crizei, a fost reprezentata de Crinu Andanut, CEO Allianz-Tiriac Pensii Private si vicepresedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
AAF a avut initiativa de a pune pe agenda publica castigarea statutului de piata emergenta pentru Romania pornind de la principalele sale prioritati: participarea activa la crearea si implementarea de politici publice cu efecte imediate si sustenabile in economia romaneasca si contribuirea la crearea unei culturi antreprenoriale autohtone