Subiectele zilei: PSD pregateste o lege privind votul obligatoriu; 5 mituri despre doi romani providentiali: Klaus Iohannis si Raed Arafat; Document secret: De ce trebuia Ceausescu sa taca in ceea ce priveste Basarabia
5 mituri despre doi romani providentiali: Klaus Iohannis si Raed Arafat. Klaus Iohannis, primarul de origine germana al Sibiului, vorbeste molcom, in cuvinte putine. Raed Arafat, medicul de origine palestiniana care a pus bazele SMURD, are un discurs articulat, imperativ. Acesta este insa probabil singura diferenta majora dintre doua personaje care apar pe scena publica in momente cheie pentru Romania. La inceputul acelui deceniu, Raed Arafat ajungea in Romania, dupa ce isi petrecuse copilaria si adolescenta in orasul palestinian Nablus, din Cisiordania. A studiat medicina la Cluj si s-a specializat in Anestezie-Terapie Intensiva la Targu-Mures. In cele trei decenii pe care le-a petrecut in Romania, si-a luat cetatenia romana, a ocupat diverse demnitati, inclusiv pe cea de ministru al Sanatatii, insa numele sau (la propriu) este legat de SMURD. Exista locuri in tara in care oamenilor le e familiar sa spuna „a venit Arafatul”. Integral in Adevarul.
Document secret: De ce trebuia Ceausescu sa taca in ceea ce priveste Basarabia. Ambele parti au renuntat la vechile antagonisme in favoarea apropierii dintre Uniunea Sovietica si Romania. Cu toate acestea, problema Basarabiei ramane una delicata pentru orice sef de stat roman… Unul dintre multele documente secrete „marca” WikiLeaks, publicate anul trecut, se refera si la faptul ca Ceausescu a trecut sub tacere problema Basarabiei pentru a nu prejudicia relatile cu URSS. Astfel, se mentioneaza ca in anii ’70 autoritatile romane trebuiau „sa cedeze” pe problema Basarabiei pentru a nu prejudicia si mai mult relatiile romano-sovietice. In discutiile private cu ambasadorii americani, conducerea PCR se arata oarecum indignata de faptul ca Romania trebuie in permanenta sa treaca sub tacere afinitatile istorice cu Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca (RSSM). In luna septembrie 1973, primul secretar al Comitetului Judetean Iasi al PCR, Ion Iliescu, a spus ambasadorului american ca este oarecum ciudat faptul ca Republica Sovietica Moldoveneasca are legaturi mai stranse cu Bulgaria decat cu Romania, informeaza EVZ.
Cum a fost ratata unirea Romaniei cu Ungaria. O propunere unica in istoria Romaniei si pomenita in putine carti de memorii ar fi putut duce Ungaria sub conducerea autoritatilor de la Bucuresti. La putin timp dupa Unirea de la 1918, contii maghiari i-au cerut Regelui Ferdinand sa domneasca si peste Ungaria. Al carui prim impuls a fost sa dea curs acestei initiative. Mihail Sturdza a detinut, in prima parte a secolului trecut, pozitii inalte in diplomatie la Budapesta, Washington, Riga, Copenhaga, Viena si a fost pentru o scurta perioada de timp intre septembrie 1940 si ianuarie 1941 ministru de Externe. Simpatizant al miscarii legionare, Sturdza – descendent din familia de domnitori ai Sturdzestilor – a plecat in exil dupa 1945 unde a publicat carti despre istoria Romaniei moderne, scrie Romania Libera.
Cum au pus umarul procurorii DNA la prabusirea jocurilor de noroc din Romania. „Ne-au arestat toti clientii VIP din cazinouri: Pe Gigi, pe Giovanni, pe Misu Vlasov! Pe toti!”. Jucatorii de acum abia daca se mai incumeta sa piarda 50 de euro pe seara. Comparativ, in 2008, clientii jucau, in medie, intre 250 si 300 de euro pe seara. Acum, in tara, mai avem opt cazinouri: unul in Timisoara, unul in Brasov si sase in Bucuresti. Comparativ, in 2007, in Romania erau 37 de cazinouri: 17 in Bucuresti si 20 in tara. Romania ramane singura tara din Uniunea Europeana unde singura modalitate de plata acceptata in cazinouri o reprezinta banii „cash”. In restul tarilor UE, e acceptata plata cu cardul, ceea ce in cazul salilor de jocuri din Romania nu este inca posibil. La noi, inca mai sunt valabile scenele cu jucatori care arunca – la propriu – cu bani pe masa. „Asta e o prostie, pentru ca incurajeaza spalarea de bani”, declara pentru Gandul presedintele AOCR. Pe langa aceste lucru, masura face imposibila determinarea castigului unui jucator si, implicit, impozitarea acestui castig.
Neamt: PSD pregateste o lege privind votul obligatoriu. Deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Ioan Munteanu pregateste o initiativa legislativa prin care participarea la vot sa fie obligatorie, in caz contrar fiind prevazute amenzi. Parlamentarul a declarat in exclusivitate pentru Agerpres ca initiativa legislativa va fi supusa dezbaterii comisiilor parlamentare in circa o luna. Modelul dupa care este construit proiectul de lege este cel aplicat de Grecia.
DW: OTV ar putea intra in Guvern. Se teme PSD ca va pierde alegerile prezidentiale din toamna? In orice caz, isi ia de pe acum precautii. Cooptarea PP-DD la guvernare nu poate avea alt sens decat acela de a suplini o eventuala plecare a UDMR; sau de a nu permite maghiarilor sa solicite mai mult decat este guvernul dispus sa ofere. Ministrul Liviu Dragnea a explicat ca PSD a inceput sa creeze majoritati locale cu PP-DD dupa ce despartirea de liberali a devenit ireversibila. Dar nu a reusit sa explice de ce ar fi nevoie de cooptarea gruparii lui Dan Diaconescu la guvernare. Ba mai mult, ministrul Liviu Dragnea a incurcat pistele, declarand ca „majoritatea parlamentara este solida, este stabila”, noteaza Deutsche Welle.
Anchetatorii explica arestarea lui Adamescu. Fragmente din declaratiile avocatului sinucigas, ale denuntatorilor si din interceptari. Declaratia data de avocatul care s-a sinucis, George Dumitru, si ale altor doi martori din dosar, care se coroboreaza cu interceptarile telefonice si inregistrarile ambientale, dar si cu documentele bancare din dosar, dovedesc acuzatiile de dare de mita aduse omului de afaceri Dan Adamescu. Anchetatorii DNA arata, in referatul prin care cer arestarea preventiva a omului de afaceri Dan Adamescu, ca, din probele adunate, „rezulta ca sumele de bani au fost scoase din contul celor doua societati Baumeister Utilaje Echipamente si Baumeister Prestari Servicii, controlate de suspectii Dan Grigore Adamescu si Alexander Bogdan Adamescu, pe baza unor contracte de asistenta juridica fictive incheiate de avocatul George Claudiu Dumitru, scrie Gandul.