FOTOGALERIE Cum a aparut o biserica pe spatiul verde din curtea spitalului Cantacuzino din Bucuresti, unde bolnavii ieseau la aer
In curtea spitalului Ioan Cantacuzino, in zona Piata Spaniei, pe o bucata de spatiu verde folosita de bolnavi pentru recreere, a rasarit o biserica. Lacasul de cult este construit la doar cativa centimetri de ferestrele cladirii vecine, un imobil de birouri, spre nemultumirea chiriasilor care au ramas fara lumina. In plus, persoanele internate mai au la dispozitie doar cativa metri patrati betonati, unde stau inghesuiti pe cele cateva bancute puse de spital. Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca biserica are autorizatie de construire si indeplineste toate criteriiile legale.
Acordul ca aceasta sa fie ridicata in curtea spitalului a fost dat de fosta conducere a spitalului, inainte ca aceasta sa vina in administrarea municipalitatii. In prezent, biserica este aproape gata.
„Asa cum am vazut la fata locului, unde s-a construit bisercica este spatiu verde, iar Legea spune clar ca nu se poate schimba destinatia spatiilor verzi. Noi insa ne-am trezit cu o biserica. Nu stim ce avize au si cum le-au obtinut insa nu este in regula. Bolnavii au ramas sa se inghesuie pe cele 4 bancute si 20 mp de asfalt in timp ce pe spatiul verde a fost construita biserica”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Trifu, vicepresedinte fundatia Ecocivica.
„Hotararea de construire a capelei a fost luata de conducerea anterioara a spitalului, inainte ca acesta sa fie preluat de Primaria Capitalei. Pentru ridicarea lacasului au fost luate toate avizele, autorizatia fiind emisa de Primaria sectorului 2. Proiectul are si aviz de la Ministerul Culturii. La preluarea spitalului de Primaria Capitalei practic se putea incepe constructia, iar reluarea in discutie a oportunitatii unei capele in curtea spitalului era tardiva din moment ce constructia avea toate avizele, inclusiv sfintirea locului de catre Patriarhie. In urma unor reclamatii, Primaria Capitalei a ordonat un control asupra legalitatii proiectului, iar rezultatul a fost ca toate prevederile legale a fost indeplinite”, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Cu toate acestea, reprezentantii municipalitatii spun ca au consultat angajatii spitalului daca acestia doresc ridicarea capelei. „Tot ce s-a putut face a fost o consultare prin vot a personalului spitalului cu urmatoarele intrebari: Sunteti de acord cu construirea capelei ? Sunteti de acord cu actualul proiect ? Rezultatul a fost urmatorul: suntem de acord cu constructia, dorim o reducere a dimensiunilor cladirii. In consecinta, preotul a refacut proiectul reducand, dimensiunile cladirii la minimum”, sustin reprezentantii municipalitatii.
Potrivit raspunsului trimis de Primaria Capitalei, nici municipalitatea si nici spitalul nu au contribuit cu nimic la realizarea proiectului sau a constructiei bisericii: „Preotul a obtinut fondurile necesare. Actuala conducere a refuzat orice implicare in colectarea de fonduri pentru biserica”.