Sari direct la conținut

Cum evita Academia Romana o condamnare a limbajului folosit de premierul Ponta la adresa oamenilor de cultura Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies: Rolul Academiei poate fi cel de sfatuitor, de consilier, in niciun caz de comentator. Principala preocupare a Academiei este de a veghea la pastrarea unui inalt nivel de exigenta stiintifica, culturala si patriotica

HotNews.ro
Ionel Valentin Vlad, Foto: Academia Romana
Ionel Valentin Vlad, Foto: Academia Romana

Academia Romana a evitat orice pozitionare in scandalul declansat saptamana trecuta de premierul Victor Ponta care i-a calificat pe fostii conducatori ai Institutului Cultural Roman (ICR) drept fascisti. Solicitat de HotNews.ro sa formuleze o pozitie fata de afirmatiile premierului, Ionel Valentin Vlad, presedintele Academiei Romane – cel mai inalt for cultural si stiintific al tarii, a spus ca „rolul nostru, al Academiei, poate fi cel de sfatuitor, de consilier, in niciun caz de comentator. Principala preocupare a Academiei Romane este inainte de toate aceea de a veghea la pastrarea unui inalt nivel de exigenta stiintifica, culturala si patriotica in societatea romaneasca. Sunt convins ca aceste valori pot constitui fundamentul unui stat prosper si respectat”.

„Institutiile statului care au competenta si responsabilitatea de a acorda premii si decoratii unor personalitati publice dispun, in mod legal, de un sistem de evaluare si selectie bazat pe principii si criterii bine stabilite. Academia Romana considera ca acest sistem trebuie sa prevaleze si ca ea nu are drept de imixtiune in deciziile acestor institutii”, a mai spus presedintele Academiei Romane intr-un raspuns trimis pe email redactiei HotNews.ro, via Biroul de presa al Academiei.

Reamintim ca premierul Victor Ponta a declarat miercuri, 7 mai 2014, despre fosta conducere a ICR, ca „erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimat opinii anti-romanesti, chiar fasciste. Nu exagerez, pentru ca daca va uitati la domnul Mihaies, care e de extrema-dreapta, este un fascist batran, asa, ca nu credeam ca mai exista neo-nazisti in Europa, uite exista si in Romania”.

Victor Ponta a facut aceste declaratii atunci cand a fost intrebat de ziaristi cum motiveaza refuzul de a contrasemna un decret de decorare a fostei conduceri a ICR, decret semnat deja de presedintele Traian Basescu. In urma refuzului nemotivat in scris al premierului de a contrasemna decretul, presedintele Basescu a sesizat Curtea Constitutionala.

Reamintim ca fosta conducere a ICR a fost demisa in iunie 2012, imediat dupa ce Victor Ponta a devenit premier. Guvernul Ponta de la acel moment a trecut prin ordonanta de urgenta ICR de la Administratia Prezidentiala in subordinea Senatului. Concomitent, fosta conducere a ICR, in frunte cu Horia Roman Patapievici, a fost supusa unui adevarat linsaj mediatic la trustul Intact, fondat de Dan Voiculescu, unul dintre principalii aliati politici ai lui Victor Ponta.

Ionel Valentin Vlad (n. 1943) a fost ales la 8 aprilie, prin vot secret, in functia de presedinte al Academiei Romane pentru un mandat de patru ani. Inginer electronist, cercetator la Institul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Ionel Valentin Vlad este membru titular al Academiei din 2009 si a fost sustinut de PSD in competitia cu alti doi academicieni pentru a-i succede in functie lui Ionel Haiduc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro