Sari direct la conținut

VIDEO Lingouri de aur, arme și peruci: Ce au găsit procurorii ruși în percheziții făcute acasă la Evgheni Prigojin

HotNews.ro
Evgheni Prigojin (stanga) alaturi de Putin in 2011, Foto: Misha Japaridze / Associated Press / Profimedia Images
Evgheni Prigojin (stanga) alaturi de Putin in 2011, Foto: Misha Japaridze / Associated Press / Profimedia Images

Presa rusă a publicat o înregistrare video care arată perchezițiile efectuate la locuința șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, imaginile arătând luxul în care trăia acesta, dar și aparenta paranoia a fostului „bucătar” al președintelui Vladimir Putin.

Imaginile au fost publicate miercuri seara de către Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia, jurnaliștii de la această publicație scriind doar că au „primit” o filmare cu perchezițiile efectuate în casa lui Prigojin.

Izvestia notează că perchezițiile au avut loc în data de 4 iulie și că la locuința șefului mercenarilor Wagner s-au găsit 10 miliarde de ruble (107 milioane de dolari) în numerar, sumă care ar fi fost „returnată” la centrul Wagner din Sankt Petersburg.

Unele dintre imagini arată doar luxul de la locuința lui Prigojin, surprinzând că aceasta era dotată cu o saună, jacuzzi și piscină interioară.

Altele frizează însă suprarealismul, arătând cum șeful mercenarilor Wagner avea încăperi „tapițate” cu icoane, în timp ce în altele avea ceea ce pare un veritabil arsenal de arme.

Lingouri de aur, titluri de valoare și o infirmerie în casa lui Prigojin

Alte imagini arată lingouri de aur și titluri de valoare ținute în pungi din locuință, uniforma cu toate medaliile primite de Prigojin din partea statului rus, ceea ce pare a fi o infirmerie privată improvizată și, probabil cel mai bizar dintre toate, o colecție de peruci.

Anchetatorii ruși au găsit de asemenea pașapoarte false, cutii cu numerar, arme de asalt și lăzi de muniție în dormitorul șefului mercenarilor Wagner, care s-a refugiat în Belarus după ce a renunțat la rebeliunea militară pe care a declanșat-o în noaptea dintre 23 și 24 iunie.

Nu este exclus însă ca o parte a acestor obiecte să fi fost „plantate” de investigatorii ruși pentru a-l umili pe șeful „wagneriților” în contextul în care acesta a declanșat o provocare fără precedent la adresa puterii președintelui Vladimir Putin

Izvestia nu precizează contextul în care au fost efectuate aceste percheziții în condițiile în care Serviciul de Securitate al Rusiei a anunțat pe 27 iunie că a clasat dosarul de rebeliune armată deschis împotriva lui Prigojin și a grupării Wagner de mercenari pe care a fondat-o în 2014.

Însă în aceeași zi cu anunțul făcut de FSB, Putin a declarat că firma de catering Concordia a șefului mercenarilor Wagner va fi investigată de autoritățile ruse.

Șeful mercenarilor Wagner, anchetat pentru contractele cu armata

Liderul de la Kremlin a spus la momentul respectiv că investigația va fi declanșată după ce s-a descoperit că Prigojin a încasat aproape două miliarde de ruble din partea statului rus în ultimul an.

Vorbind unui grup de soldați ruși invitați la Kremlin pentru a fi decorați pentru înfrângerea revoltei, Putin a declarat că îi respectă pe luptătorii Wagner, dar că realitatea este că gruparea lui Prigojin a fost „finanțată pe deplin” din bugetul de stat al Rusiei.

Putin a mai spus că gruparea Wagner a primit 86 de miliarde de ruble (un miliard de dolari) între mai 2022 și mai 2023, suma fiind alocată de ministerul rus al apărării, adăugând că firma de catering Concordia a lui Prigojin, a obținut 80 de miliarde de ruble sub forma unor contracte de stat pentru furnizarea cu hrană a armatei ruse.

Concordia s-a ocupat timp de ani de zile de catering și pentru Kremlin, fiind cea care i-a adus lui Prigojin porecla de „bucătarul lui Putin”.

„Sper că în cadrul acestei munci nimeni n-a furat nimic sau să spunem că a furat mai puțin. Dar vom investiga desigur toate aceste lucruri”, a declarat Vladimir Putin.

Câteva zile mai târziu, pe 2 iulie, un reprezentant al lui Prigojin a anunțat că acesta își va închide „imperiul” media din Rusia, despre care analiștii occidentali cred că opera mai multe așa-zise „ferme de troli”.

Urmărește ultimele evoluții din a 498-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro