Sari direct la conținut

Avocatul familiei Habsburg, dupa articolul din The Telegraph: Castelul Bran nu este de vanzare

HotNews.ro
The Telegraph despre castelul Bran, Foto: captura ecran
The Telegraph despre castelul Bran, Foto: captura ecran

Castelul Bran nu este de vanzare, a declarat, luni, pentru Mediafax, avocatul familiei Habsburg, Corin Trandafir, care a precizat ca articolul aparut in publicatia britanica The Telegraph este „o compilatie intocmita pe baza unor informatii aparute pe internet cu ani in urma”.

„Articolul este o compilatie intocmita pe baza unor informatii aparute pe internet cu ani in urma. Castelul nu este de vanzare”, a declarat avocatul.

El a precizat ca, in cazul in care candva s-ar pune problema scoaterii la vanzare a Castelului Bran, va fi respectat „dreptul de preemptiune” al statului roman.

„In cazul in care candva s-ar pune problema, oricum trebuie respectat dreptul de preemptiune al statului. Dar, repet, castelul nu este de vanzare”, a mai spus avocatul Corin Trandafir.

Cotidianul britanic The Telegraph a publicat, duminica, un material, potrivit caruia Castelul Bran a fost scos la vanzare de proprietarii sai, Dominic, Maria Magdalena si Elizabeth de Habsburg.

Potrivit publicatiei britanice, aceasta nu va fi o tranzactie imobiliara traditionala, clasica, intrucat reprezentantii firmei imobiliare nu au pus semnul „De vanzare” in fata castelului, iar proprietarii acestuia prefera sa actioneze cu discretie si sa analizeze ofertele primite inainte de a alege ei insisi cumparatorul pe care il considera cel mai potrivit.

„Daca cineva ne va face o oferta rezonabila, vom cerceta cine sunt ei, ce ne propun ei si vom analiza cu seriozitate propunerea”, a declarat Mark Meyer, de la firma de avocatura Herzfeld and Rubin. Aceasta casa de avocatura cu sediul la New York se va ocupa de vanzarea Castelului Bran, relateaza The Telegraph.

Actualii proprietari administreaza castelul si, potrivit publicatiei britanice, o fac destul de bine. In fiecare an, aproximativ 560.000 de persoane platesc aproximativ 5 euro pentru a vizita aceasta fortareata. Problema este ca cei trei proprietari au trecut deja de varsta de 70 de ani si nu mai au nici timpul, nici energia necesara pentru a se ocupa de administrarea si modernizarea Castelului Bran.

Cea mai mare problema este lipsa toaletelor si a salilor de baie. Acestea sunt oferite vizitatorilor intr-o zona aflata langa castel. Baile si toaletele au existat in structura rezidentiala, dar au fost eliminate de regimul comunist. Un drum aglomerat care trece chiar pe langa castel este un alt dezavantaj potential.

„Arhiducele Dominic si surorile sale tin foarte mult la castel, iar acesta se afla acum intr-o forma mult mai buna decat atunci cand era administrat de guvern”, a declarat Mark Meyer. „Scopul este de a duce intregul complex la un nou nivel, de a redirectiona drumul si de a face din Bran o destinatie de vacanta, acel fel de loc in care oamenii pot sa stea pentru doua sau trei zile”, a adaugat Meyer.

„Exista suficient teren in jur pentru a construi si un mic hotel. Acum instalam un ascensor din sticla, care ii va duce pe turisti pana la un tunel sapat in munte, unde vor vedea un spectacol de lumini despre Dracula si despre intreaga istorie a locului”, a mai spus acesta.

„De aceea, ne-ar placea ca oricine va cumpara castelul sa continue sa il utilizeze ca pe o destinatie turistica. Acesta nu este doar un monument national, este cea mai mare si cea mai semnificativa atractie din Romania”, a adaugat Mark Meyer.

Familia Habsburg spera ca proprietatea lor sa atraga investitori care doresc sa transforme incasarile destul de modeste din prezent – care au la baza mitul vampirului Dracula – intr-un flux constant de venituri turistice.

Potrivit The Telegraph, arhiducele Dominic a oferit Guvernului Romaniei posibilitatea de a cumpara Castelul Bran cu 80 milioane de dolari.

Vorbind despre valoarea castelului, Mark Mayer a refuzat sa avanseze o cifra estimativa: „Trebuie sa va amintiti ca acest castel reprezinta istoria adevarata. Nu avem nevoie de oameni care sa mearga pe aici in costume de epoca. Locul vorbeste de la sine. In prezent, el genereaza un profit mic, dar, daca ajunge in mainile potrivite, are potentialul de a genera venituri mult mai mari decat putem sa ne imaginam”.

Pe de alta parte, de la retrocedarea sa, in 2006, Castelul Bran a facut obiectul a numeroase speculatii privind vanzarea sa.

Astfel, in decembrie 2006, familia Habsburg a facut Consiliului Judetean Brasov o oferta de vanzare a castelului, in valoare de 60 de milioane euro. Oferta a fost insa retrasa la sfarsitul lunii ianuarie 2007, intrucat „proprietarii au constatat ca a fost gresit interpretata”, dupa cum a declarat atunci Corin Trandafir, avocatul familiei Habsburg in Romania. In momentul lansarii ofertei, ministrul Culturii a atras atentia ca statul roman are drept de preemtiune si a spus ca suma de 60 de milioane de euro este prea mare.

Pe de alta parte, in 2007, a fost facuta publica informatia ca firma americana de investitii private Baytree Capital Associates a fost aleasa de familia Habsburg pentru a gasi un cumparator pentru Castelul Bran, reprezentantii acesteia declarand atunci ca vor respecta dreptul de preemtiune al statului roman.

„Vom respecta cu strictete acest drept, iar arhiducele Dominic a avut grija ca acest aspect sa fie foarte clar in intelegerea noastra”, a declarat pentru MEDIAFAX Michael Gardner, presedintele Baytree, in iulie 2007.

La momentul respectiv, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca stie de intentia lui Dominic de Habsburg de a vinde Castelul Bran, precizand ca Ministerul Culturii nu a primit o oferta pentru a-si exercita dreptul de preemptiune la cumparare.

Castelul Bran a fost retrocedat in mai 2006 proprietarului de drept, Dominic de Habsburg. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran de la momentul respectiv, Narcis Dorin Ion. Totodata, ministrul Culturii si Cultelor de atunci, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevedea ca acesta va ramane muzeu trei ani.

La momentul respectiv, noul proprietar a spus ca nu stie ce destinatie va da castelului in viitor. „Ma puneti sa privesc in viitor, dar ceea ce se va intampla depinde de foarte multe lucruri. Oricum, vreau sa ma implic in tot ceea ce inseamna Castelul Bran”, a declarat Dominic de Habsburg.

Castelul Bran a trecut oficial in proprietatea lui Dominic de Habsburg in 2009, dupa ce reprezentantii Muzeului Bran si ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic.

Arhiducele Dominic de Habsburg si surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial, pe 1 iunie 2009, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului l-a promovat in continuare ca pe o importanta atractie turistica a Romaniei.

In urma restituirii Castelului Bran mostenitorilor, au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.

Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana, a dobandit Castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand el avea doar zece ani.

Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula – faima ce i se trage de la romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.

In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia ei la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987, castelul a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993.

Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate complexe muzeale din Romania. In 2013, Castelul Bran a inregistrat peste 490.000 de vizitatori, dupa cum a declarat, in decembrie, pentru MEDIAFAX, Alexandru Priscu, directorul Castelului Bran.

Strainii au reprezentat 68% din numarul total al vizitatorilor Castelului Bran, in timp ce vizitatorii romani au reprezentat 32%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro