Subiectele zilei: Der Spiegel: Cersetori SRL – afacerea unei familii de romani in Hamburg; Arhiva operativa ICE – Dunarea desecretizata. In anii '80 prin conturile firmei Securitatii s-au plimbat 4 miliarde de dolari; Profilul statistic al romanului in UE: un sarac bine educat, care moare repede. Topul european al calitatii vietii
Patru reporteri EVZ au patruns in sediul PCR si fac dezvaluiri. Secretele unui partid care l-a creat pe Nicolae Ceausescu. PCR n-a murit, PCR functioneaza in ilegalitate intr-un sediu din Gara de Nord, apartinand ceferistilor. Cei mai multi romani sunt siguri ca Partidul Comunist Roman si-a incheiat activitatea o data cu revolutia, dar spre surprinderea tuturor se pare ca nostalgicii nu au abadonat ideea. In anul 2014, PCR e aceeasi Marie, dar cu alta palarie. Membrii noi, practici vechi. Dupa incercarile esuate de a se reconstitui legal, membrii partidului continua sa functioneze impotriva dispozitiilor legale. Comunistii de azi nu difera foarte mult de cei din secolul trecut. Acelasi ton, aceeasi formula de adresare, aceeasi istorie falsificata pe care parintii nostri au invatat-o la scoala. Ei nu se ascund foarte tare si nu le este frica, sunt doar discreti. Ii puteti vedea la televizor cand aduc omagii liderilor comunisti si ii puteti gasi foarte usor pe internet, noteaza EVZ.
25% dintre romani se tem de un conflict cu Rusia. Un sfert dintre romani se tem foarte tare de un posibil conflict al tarii nostre cu Rusia. Concluzia apartine unui studiu realizat pe 26 martie, de Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie, care si-a propus sa evalueze modul in care romanii percep situatia internationala tensionata din ultima perioada. Potrivit studiului realizat de IRES, un sfert dintre respondenti declara ca simt un mare sentiment de teama in legatura cu un posibil conflict intre Romania si Rusia. Alti 24% dintre cei ce au participat la studiu spun ca nu le este frica deloc de un astfel de conflict, informeaza digi24.ro.
DW: Cultul sovietic si pragmatismul din Transnistria. Expertii se tem ca actuala criza din Crimeea va avea efecte si asupra altor zone de conflict de pe teritoriul fostei Uniunii Sovietice, precum in Transnistria. Aici, multi locuitori spera chiar intr-o alipire la Rusia. Tancul sovietic din centrul Tiraspolului are multi prieteni. Pentru un baietel, monumentul de razboi este cum nu se poate mai potrivit pentru catarat. A reusit sa se urce ceva mai sus si priveste acum mandru spre panorama pe care o formeaza blocurile din Capitala Transnistriei. Jos, il asteapta bunica. Tancul pare a intruni insa si acceptul tinerilor. Se fotografiaza pe indelete cu simbolul militar. In imediata apropiere, lucesc in soarele primavaratic turnurile aurite ale unei micute biserici ruso-ortodoxe. Si mai sus de turn, se ridica spre cerul senin statuia lui Lenin. Pe fundal, se zareste Parlamentul, numit „sovietul suprem”, legislativ al unei tari care practic nu exista in dreptul international, scrie Deutsche Welle.
Profilul statistic al romanului in UE: un sarac bine educat, care moare repede. Topul european al calitatii vietii. Romania este a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, insa economia ei pare printre cele mai sigure, cel putin din punct de vedere al indatorarii statului. Romanii au un nivel relativ inalt de educatie, depasind multe alte state din UE, insa speranta lor de viata este printre cele mai mici din Europa, iar riscul de saracie este printre cele mai mari din UE, arata cele mai recente statistici europene. Romania are printre cele mai mici grade de indatorare a statului din UE, iar populatia sa este printre cele mai bine educate, ca nivel de scolarizare. Totusi, romanii sunt pe locul doi la saracie in UE, iar speranta lor de viata este printre cele mai mici din Europa, noteaza gandul.info.
Povestea dramatica a bijuteriei arhitectonice in care celebrul Nottara smulgea aplauze, iar Mihai Eminescu era sufleor. Una dintre cele mai frumoase cladiri din Botosaniul de altadata, veche de 154 de ani, ascunde povesti romantice, dramatice si misterioase cu actori, actrite, tainice iubiri si spectacole de legenda. Casa Sommer a gazduit in cea mai stralucitoare perioada a Botosaniului spectacole de teatru in care jucau renumitul Costache Nottara si trupa Pascaly, unde Mihai Eminescu era angajat ca si sufleur. In anul 1860, Botosaniul era un targ de prim rang in Moldova. Plin cu negustori bogati si boieri de vita veche precum Miclescu sau Ghica, orasul misuna de arhitecti si mesteri austrieci sau francezi care ridicau adevarate bijuterii arhitectonice in stilul romantic sau eclectic. Unul dintre acesti negustori, Hirsch Sommer, evreu la origine, comandase deja unui arhitect francez o locuinta pentru familia sa chiar in buricul targului. Sommer era de altfel o personalitate cu notorietate in Moldova, fiind se spune, cel care l-a intampinat pe Alexandru Ioan Cuza in 1859 la intrarea in Botosani, informeaza Adevarul.
DW: Efectul Crimeea. Anexarea Crimeei si anxietatea generala are reverberatii puternice in politica romaneasca si deschide pentru prima data o discutie serioasa despre Basarabia. Ca niciodata, toata lumea a aniversat joi Declaratia privind unirea Basarabiei cu Romania. Presedintele Traian Basescu a fost in elementul sau, dar premierul Ponta a fost nevoit de context sa emita si el un mesaj. Primul, unionist, al doilea, „europenist”. Primul a vorbit despre „credinta”, „apararea neamului” si „idealul unirii”, in stilul de acum un secol, celalalt despre „fratii nostri de peste Prut”. Este pentru prima data in ultimii 75 de ani cand cineva din afara catedrelor de istorie contemporana isi aminteste ca in data de 27 martie 1918 dupa stil vechi si in 9 aprilie 1918 dupa stil nou, Sfatul Tarii din Chisinau adopta o Declaratie de unire cu Romania. Integral in Deutsche Welle.
Arhiva operativa ICE – Dunarea desecretizata. In anii ’80 prin conturile firmei Securitatii s-au plimbat 4 miliarde de dolari. Laura Stancu, Director Directia Arhiva Centrala CNSAS a declarat la Gandul Live ca datele preliminare culese din analiza primara a arhivei Fondului Operatiuni Valutare Speciale – Dunarea arata ca prin conturile institutiei au rulat, in anii ’80, 4 miliarde de dolari. Arhiva recent desecretizata contine operatiunile financiare cu valuta ale fostei Securitatii din anii ’50 pana in ’89. Laura Stancu a declarat la Gandul LIVE ca, pe langa detalii despre operatiunile Securitatii din anii ’80, arhiva contine si informatii despre operatiunile de „vanzare” ale sasilor si evreilor. In perioada comunista, etnicii germani si cei evrei puteau emigra in Germania, dar numai dupa ce statul german platea o anumita suma. Acelasi lucru se intampla si in cazul etnicilor evrei.
Der Spiegel: Cersetori SRL – afacerea unei familii de romani in Hamburg. O familie de romani scoate bani frumosi in Hamburg pe spezele unor compatrioti, ademeniti sa vina in Germania cu promisiunea unor slujbe si a unei vieti mai bune. In realitate, acestia sunt obligati – in circumstante extrem de dubioase – sa devina cersetori, scrie „Der Spiegel” in editia online de limba engleza. Paradoxal, noteaza publicatia, primaria din Hamburg le plateste transportul public acestor cersetori. Noul recrut a invatat cum sa fie un bun cersetor chiar din prima sa zi in Germania, pe un teren abandonat din apropierea garii centrale. La inceputul lectiei, i s-a spus sa-si puna doua pulovere vechi si i s-a dat o carja pentru a exersa mersul schiopatat, relateaza „Der Spiegel” in debutul unui amplu reportaj. Dupa zece metri, ajunge la un stop, isi apleaca partea superioara a corpului in fata si spune trei cuvinte: bitte (va rog), danke (multumesc) si Entschuldigung (scuzati-ma), scrie digi24.ro.