Executia bugetara pe februarie: Deficit de 3,1 miliarde lei, adica 0,46% din PIB
Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe luna februarie 2014 s-a incheiat cu un deficit de 3,1 miliarde lei, respectiv 0,46% din PIB, fata de 2,4 miliarde lei, respectiv 0,39% din PIB, inregistrat la aceeasi data a anului 2013, se arata intr-o nota transmisa miercuri de Ministerul Finantelor. Veniturile bugetului general consolidat (30,5 miliarde lei), reprezentand 4,6% din PIB, au fost cu 4,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat (33,6 miliarde lei), au crescut in termeni nominali cu 5,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, mentinandu-se la acelasi nivel respectiv 5,1% ca pondere in PIB.
S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din impozitul pe profit (+129,5 mil lei), TVA (+296,7 mil lei), accize (+171,4 mil lei).
Incasarile din contributiile de asigurari sociale au crescut cu 4,8% datorita cresterii numarului de salariati precum si a castigului salarial mediu brut.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la venituri nefiscale cu 9,9%, impozite si taxe pe proprietate cu 11,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 8%.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 33,6 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 5,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, mentinandu-se la acelasi nivel respectiv 5,1% ca pondere in PIB.
S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+3,9%), in principal ca urmare a platii drepturilor aferente uniformelor si echipamentelor obligatorii pentru personalul din MAI.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 15,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate, datorita platii arieratelor catre furnizorii de medicamente, ca urmare a implementarii Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus in legislatia romaneasca Directiva nr. 7/2011 privind combaterea intarzierilor in efectuarea platilor comerciale, precum si plata serviciilor medicale efectuate de spitale.
S-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul 2013, cu 52,1% la subventii, datorita platiilor anticipate in luna ianuarie a sprijinului acordat fermierilor, in timp ce cheltuielile cu dobanzi s-au redus cu 7,8% datorita scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2084,8 milioane lei, respectiv 0,3% din PIB.