Reportaj AFP: In Republica Moldova, saracia este principala grija si nu o posibila repetare a scenariului ucrainean
Republica Moldova, fosta republica sovietica care se confrunta cu o regiune separatista vorbitoare de limba rusa, este ingrijorata de o posibila repetare a scenariului ucrainean pe teritoriul sau, dar cetatenii moldoveni sunt in principal mai preocupati de posibila agravare a situatiei economice deja dezastruoase, conform AFP. Prinsa intre Romania, membra a Uniunii Europene la vest si Ucraina, Republica Moldova, o tara cu 3,5 milioane de locuitori, este cea mai saraca tara din Europa, avand un PIB pe cap de locuitor de 2.037 dolari in 2012, potrivit Bancii Mondiale.
Un contingent militar rusesc este instalat de la inceputul anilor 1990, in regiunea separatista Transnistria, o zona unde se vorbeste majoritar limba rusa exact ca in peninsula Crimeea din Ucraina. Comandamentul rus deja a declarat vineri ca a efectuat manevre in Transnistria.
In piata centrala a Chisinaului, capitala Moldovei, populatia este mai preocupata de riscul agravarii saraciei decat de scenariul unei posibile destabilizari.
„Pensiile sunt deja mici si insuficiente. O astfel de agitatie va aduce si mai multe pagube”, a declarat pentru AFP, Zenovia, de 58 de ani, care are o pensie de 60 de euro pe luna si este fortata sa vanda paine in piata pentru a supravietui.
Ea se teme, de asemenea, de o posibila reluare a conflictului armat ce a avut loc la inceputul anilor 1990: „Noi nu vrem sa se repete. Au fost morti, am ramas vaduva”, a declarat Zenovia.
Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, a discutat deschis in aceasta saptamana despre riscurile pentru tara sa: „Sunt multe lucruri in comun intre evenimentele din Crimeea si situatia din Transnistria”.
Autoritatile transnistrene se pare ca ar fi reluat conexiunile cu Rusia
Teritoriul cu 550.000 de locuitori s-a separat in 1990 de URSS. Moldova a fost un teritoriu romanesc pana la al doilea razboi mondial. Dupa declararea independentei in 1991, Chisinaul a incercat recuperarea Transnistriei, dar fara succes. A avut loc un razboi scurt incheiat in 1992, iar interventia fortelor ruse a provocat sute de decese.
Rusia mentine trupe in Transnistria impotriva vointei Guvernului Republicii Moldova si in ciuda unui angajament semnat in 1999 ce prevedea retragerea trupelor rusesti din regiune. Dar multi cred ca Moscova are un interes redus fata de Transnistria, nu cum a fost in cazul Crimeei.
„Cred ca rusii nu au motive sa reataseze o zona atat de mica si care este deja ocupata de armata lor, spune economistul Victor Grama.
„Nu cred ca se va intampla la fel ca in Crimeea. Transnistria noastra nu prezinta acelasi interes pentru Rusia”, crede, de asemenea, Nicolae Spanu, un vanzator in piata centrala.
Mai mult decat atat, multi oameni din piata centrala, considera anexarea Crimeei de catre Rusia o reparatie a unei greseli istorice.
„Anexarea Crimeei de catre Ucraina in 1954 a fost o greseala. Vladimir Putin doar a corectat aceasta eroare”, a spus Spanu.
Apropierea de Uniunea Europeana ridica insa sperante
Moldova este una din cele doua tari din fostul bloc sovietic, alaturi de Georgia, care a semnat un acord de asociere la summit-ul Parteneriatului Estic al UE din Vilnius, din noiembrie, in timp ce Ucraina a renuntat brusc la aceasta asociere.
Presedintele Republicii Moldova a cerut UE sa grabeasca semnarea pactului pentru a intra in vigoare cat mai rapid pe fondul evenimentelor din Ucraina.
„Sper ca Moldova va intra in Uniunea Europeana. Si speram ca acest lucru ne va permite sa avem o pensie mai buna si oameni cu mai mult respect”, a spus Zenovia.
Dar domnul Spanu declara ca „noi nu ar trebui sa fortam tara noastra sa alega intre UE si Rusia, care ramane un partener comercial important”.
Prinsa intre Romania, membra a Uniunii Europene la vest si Ucraina, Republica Moldova, o tara cu 3,5 milioane de locuitori, este cea mai saraca tara din Europa, avand un PIB pe cap de locuitor de 2.037 dolari in 2012, potrivit Bancii Mondiale. Comparativ, PIB-ul pe cap de locuitor in Franta este de 40.000 dolari.