Subiectele zilei: Linsajul mediatic practicat de "comicii lui Voiculescu" are un pret foarte mic; In prima linie cu trupele speciale loiale Moscovei, la granita Crimeei; Mafia de la Restituirea Proprietatilor. Oamenii lui Felix au cheltuit spagile pe masini de lux
Linsajul mediatic practicat de „comicii lui Voiculescu” are un pret foarte mic. Antena 3 tinde sa fie si in 2014 prima in topul amenzilor de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Semn ca patronului nu-i pasa de bani si ca amenzile sunt mult prea mici. Daca anul 2013 l-a incheiat pe primul loc cu 18 sanctiuni, din care sapte amenzi cu o valoare totala de 295.000 de lei, pana la finalul lunii martie 2014 – postul detinut de familia Voiculescu a cumulat nu mai putin de 100.000 de lei. Suma reprezinta patru amenzi din totalul de cinci sanctiuni primite de la CNA (o amenda a fost luata de Antena 1 pentru reluarea emisiunii „In gura presei”). Amenzile acestea nu opresc insa derapajele, una dintre cauze fiind aceea ca sanctiunile CNA sunt de multe ori blande, iar banii din publicitatea TV sunt mult mai multi cand ratingul, generat de scandal si balacareala, creste, noteaza EVZ.
In prima linie cu trupele speciale loiale Moscovei, la granita Crimeei. Armyanks, un orasel la circa doua ore nord de capitala Crimeei, Simferopol. Patrule si filtre de control impanzesc orasul aflat la granita dintre peninsula si Ucraina continentala. In drumul spre aceasta localitate am putut observa mai multe elicoptere militare ce zburau la altitudine foarte joasa, survoland drumurile de legatura intre principalele orase. Filtrul de control la care ajung prima data nu e cel unde am fost retinut acum cateva zile. Soldatul imi face semn sa opresc masina si pare la fel de mirat ca si mine de intalnirea noastra. Ii arat un bilet scris in rusa ce explica cine sunt, ca il caut pe Rost, unul din colegii lui ce vorbeste romana. A-l cauta pe acest individ intr-o zona de conflict e ca si cum ai cauta acul in carul cu… gloante. Integral in Adevarul.
DW: Alegeri europene prin tragere la sorti. Scandalurile stanjenitoare care insotesc cu regularitate alcatuirea listelor pentru alegerile europene ar trebui sa conduca la o reforma menita sa obiectiveze selectia. Listele pentru europarlamentare sunt viu disputate din motive evidente. Conform Tratatului de la Lisabona, Romania va trimite in PE 31 de deputati, cu doi mai putini decat in legislatura anterioara. Tinand seama de configuratia sistemului politic romanesc foarte faramitat, niciun partid nu va obtine mai mult de 12 mandate. Partidul aflat la limita pragului electoral va obtine un mandat sau cel mult doua, in functie de gradul de participare la urne. Sa mai spunem ca in Romania se aplica un sistem de vot cu lista blocata, ceea ce inseamna ca ordinea candidatilor este stabilita de conducerea partidului. Iata explicatia suficienta a scandalurilor si trivialitatilor care insotesc mereu stabilirea listelor de candidati mai ales in cazul partidelor mici. Am aratat cu alta ocazie ca transferul unor militanti PDL la PMP s-a facut tocmai pentru ca nu incapusera pe listele europene. Faptul ca scandalurile devin publice nu este intamplator, caci fiecare spera sa atraga simpatiile de partea sa, scrie Deutsche Welle.
Mafia de la Restituirea Proprietatilor. Oamenii lui Felix au cheltuit spagile pe masini de lux. Doi membri au Partidului Conservator sunt implicati intr-o ancheta a procurorilor DNA privind despagubirile frauduloase. Este vorba de fostul vicepresedinte al ANRP si fostul consilier al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Retinerea lui Catalin Dumitru (57 de ani), fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), acuzat de primirea unei spagi de un milion de euro, dezvaluie influenta politicului in mafia despagubirilor. Dumitru a activat in politica, a fost lider al Partidului Conservator – filiala Teleorman, este avocat in Baroul Teleorman si judecator la Curtea de Arbitraj Comercial International. Mituitorul demnitarului este controversatul om de afaceri Michael Muresan. Acesta se specilizase in cumpararea unor drepturi litigioase privind retrocedarea unor terenuri, dupa care cerea despagubiri de la stat. In luna mai 2013, Muresan tocmai executa silit ANRP pentru suma de 5.213.222 de euro, dintr-un proces privind drepturi litigioase. Integral in EVZ.
Reportaj Gandul acasa la primul primar din Romania, arestat la domiciliu. Primarul Sorin Bucurescu a intrat, vrand-nevrand, in cateva istorii deodata. Prima dintre ele, si cea mai importanta, este aceea a arestului la domiciliu. Personajul nostru este intaiul edil din tara aflat in aceasta ipostaza. Evident ca, datorita ori din cauza acestui fapt, Bucurescu a devenit, peste noapte, unul dintre cel mai vizitati romani in detentie. Ca sa ajungi la arestul-gospodaresc al edilului te abati in dreapta, la Filiasi, din E 70 – Craiova – Turnu Severin -, treci pe langa „apocalipsa” Turceni si urci molcom vreo 10-15 kilometri, pana cand simti ca ti-a iesit tot fumul galben din nas, inhalat la portile termocentralei. Reportajul integral in gandul.info.
Cum renaste ARO din propria cenusa: prototipul de 80.000 de euro construit in curtea unei case din Iasi. Legendarul automobil de teren romanesc este reconstruit la Iasi de catre un grup de studenti de la Facultatea de Mecanica. In curtea unei case din cartierul iesean Bucium, un grup de patru studenti de la Facultate de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” Iasi lucreaza de cateva luni la realizarea unui model proaspat al legendarului vehicul de teren romanesc ARO. Proiectul a inceput la exact 10 ani distanta de cand ultimul model ARO iesea pe uzina fabricii din Campulung Muscel, condusa spre faliment in mod rusinos prin capusarea sistematica din anii ’90. Chiar si dupa un deceniu de la „decesul” oficial, ARO are mii de admiratori seriosi in Romania, grupati in cluburi care incearca sa conserve traditia autovehicului romanesc, noteaza Adevarul.
Amicii Rusiei din Parlament nu rup prietenia cu Moscova dupa anexarea Crimeii. Deputatul Miron: „Nu rusii au fost agresorii. Poate ati urmarit doar CNN”. Parlamentarii romani din grupul de prietenie cu Federatia Rusa raman fideli prietenilor si dupa interventia lui Putin in Crimeea. Raman in linie: unii dezaproba timid modul in care au evoluat lucrurile, altii nu se sfiesc sa critice pe fata Occidentul care „ar fi agresat” Rusia. „Nu ar trebui sa se strice relatiile cu Rusia, atat timp cat Moldova nu este afectata”, spune pesedistul Leonard Cadar, care are o pretentie: „nu trebuie sa plecam capul precum ghiocelul”. „Iata ca istoria mai joaca si feste din astea!”, comenteaza situatia colegul sau de partid, ex-pepededistul Haralambie Vochitoiu. Mult mai transant, deputatul reprezentant al rusilor lipoveni, Ignat Miron, spune ca „nu serveste gogosi” cu „rusii agresori”. „Poate ati urmarit doar CNN”, incheie el pentru gandul.info.