Crimeea 2014 vs. Osetia de sud 2008. Cum a folosit Rusia aceeasi reteta pentru a rupe bucati din tarile care nu-i mai sunt obediente
Analistii politici au facut o paralela intre criza actuala din Ucraina si conflictul armat din mai multe zone din ex- URSS, intre care si Osetia de Sud. Despre asemanarile dintre cele doua situatii din fostul spatiu sovietic, dar si despre personajul care acapareaza scena politica in prezent – Vladimir Putin, am discutat cu un exponent al societatii civile din Tbilisi, Zurab B, economist si analist politic, in varsta de 37 de ani. Zurab ne-a cerut sa nu-i dezvaluim numele de familie, pentru ca tatal si fratele sau lucreaza in Rusia.
In august 2008, Rusia si-a trimis soldatii in Osetia de Sud, un teritoriu al Georgiei autoproclamat autonom. Actiunea militara a Kremlinului a fost declansata ca reactie a guvernului de la Tbilisi, care a trimis armata impotriva separatistilor, provocand moartea a 12 militari rusi.
Rep: Care este situatia actuala in Osetia de Sud?
Zurab: Din 2008 pana azi, majoritatea etnicilor georgieni au parasit Osetia de Sud, in primul rand ca urmare a campaniei de purificare etnica condusa de forte paramilitare filo- ruse. Pe 26 august 2008, Rusia a recunoscut “independența” Osetiei de Sud, urmata de alte cateva state: Venezuela, Nicaragua și Nauru. in prezent, Osetia este complet controlata de Rusia, din punct de vedere economic , politic și militar.
In 2013 militarii rusi au inceput construcția unui gard ghimpat in jurul Osetiei. Fostele sate georgiene sunt in ruine.
Reporter: Care sunt asemanarile dintre cele doua crize?
Zurab: Prima asemanare: in ambele cazuri a avut loc o invazie a trupelor rusesti pe teritoriul altor state recunoscute de ONU. A doua asemanare: pretextul. In ambele cazuri, pretextul a fost de acela de a “proteja” anumite categorii de civili: cetațenii ruși din Osetia de Sud si, respectiv, civilii vorbitori de limba rusa din Crimeea.
O ulterioara asemanare este utilizarea de trupe neregulate: “Voluntarii” din Nordul Caucaziei”, numiti “Dobrovoltsi” și cazacii din Osetia de Sud, iar pe de alta parte, asa numitele “Unitați de autoaparare” și de cazaci in Crimeea.
In plus, invazia a avut loc ca o reacție la o revoluție democratica și pro-occidentala: in Georgia “Revolutia Roz” inceputa in 2003 si miscarea “Maidan” in Ucraina- 2014.
O alta asemanare este implicarea trupelor aflate deja in zona in timp ce beneficiaza de un anumit statut militar. in Osetia de Sud – trupele rusești se aflau in teritoriu ca forte de menținere a pacii, potrivit Acordului de la Sochi. In Crimeea armata rusa e prezenta ca urmare a Pactului de la Harkov. In ambele cazuri, armata rusa a incalcat limitele acordurilor.
Rep: Am vazut ca, in ambele cazuri, propaganda a avut un rol important, atat la nivelul informatiilor, cat si al mesajelor transmise de ambele parti. Asa e?
Zurab: Exact, o a sasea asemanare e legata de modul in care mass-media din Rusia a folosit, atat pe plan intern, cat si pe plan international, instrumente de propaganda pentru a discredita guvernele post-revolutionare, georgian și ucrainean. in ceea ce priveste propaganda interna, cuvantul folosit este “fascist”- in sens de “nazist”, un termen la care, opinia publica este foarte sensibila: revitalizarea amintirii legate de “Marele Razboi pentru Apararea Patriei” . Pentru publicul extern, termenii folositi sunt “naționaliștii extremisti”- ( in cazul Ucrainei ) și” naționaliștii – responsabili de genocid” ( in cazul Georgiei )
Televiziunea de stat din Rusia a trasmis mesaje similare “Osetia de Sud nu face parte din Georgia” și , respectiv, “Crimeea nu poate face parte din Ucraina” . Mediile rusesti sustin ca Osetia de Sud nu a fost niciodata o parte din Georgia. in 1774, ea ar fi devenit o parte a Rusiei, impreuna cu Osetia de Nord. Apoi, ar fi fost anexata Georgiei, ca un “cadou” din partea lui Stalin, care era georgian de origine. Desi e vorba de o legenda, teoria are multi adepti.
In ceea ce priveste Crimeea, potrivit aceleiasi propagande, se subliniaza faptul ca peninsula nu a fost niciodata teritoriu ucrainean, ci ar fi fost facuta cadou Ucrainei de catre Hrusciov, care era ucrainean. Chestiunea este una foarte dureroasa pentru rusi. Exista si o scena intr-un film cult in Rusia- Brother 2, in care un barbat rus impusca un ucrainean zicand: “Aceasta este pentru Ucraina”.
Rep: Sa revenim la comparatie. Care ar fi diferentele intre cele doua crize?
Zurab: In primul rand, dimensiunea celor doua tari: Ucraina are o populatie de 44 de milioane de persoane, in timp Georgia,4,5 milioane. Apoi, e vorba de proximitatea fața de Europa: Ucraina are frontiere comune cu patru state ale UE și NATO – Polonia , Ungaria , Slovacia , Romania – in timp ce singurul stat membru NATO cu care se invecineaza Georgia este Turcia
Apoi, mai sunt diferente intre legaturile dintre tarile implicare in conflict. Desi Georgia este un stat fost membru URSS, Ucraina are legaturi mai puternice cu Rusia: culturale , economice , politice și istorice.
O alta diferenta: spre deosebire de Crimeea, o mare parte a Osetiei de Sud ( circa 60 % din teritoriu ) nu mai era controlata de guvernul central de la Tbilisi inca din 1990. in plus, Rusia a avut mult mai mult timp pentru a pregati invazia in Georgia (din 2004/ 2006) .
Am putea adauga faptul ca (inca) nu au fost inregistrate victime ale invaziei din Crimeea, in timp ce in Osetia de Sud conflictul continua: exista confruntari armate constante, dar de mica intensitate din 2004 pana in prezent, in fiecare vara .
Noul guvern al Ucrainei, dupa ce a luat puterea, incearca cu greu sa mentina ordinea și controlul pe teritoriul national. Pe de alta parte, in termen de cateva luni dupa ce a luat puterea in urma “Revolutiei roz”, guvernul georgian a devenit unul stabil, cu un control efectiv asupra teritoriului, cu excepția regiunilor separatiste. E vorba de cel mai eficient executiv de la declararea independenței in 1991 .
Rep: Ce parere aveti de Vladimir Putin, ca persoana si ca lider?
Zurab: Exista mai multe puncte de vedere, dar in opinia mea, el se comporta ca un vecin agresiv. Ca un vecin care se plimba cu un pistol in mana, fara sa traga. Mai sparge cate un geam sau trage un foc in aer, mai fura. Vecinii lui sunt oameni civilizati, carora le place sa traiasca in pace. Le e frica sa spuna politiei ce se intampla, pentru ca se tem de acte de razbunare. Astfel, pe zi ce trece, vecinul devine din ce in ce mai agresiv: situatia risca sa se inrautateasca si sa degenereze.
De fapt, Putin este bine vazut in Rusia, mai ales de cand economia a crescut, alimentata de majorarea pretului la gaze, spre exemplu. Exista, intr-adevar, o mare diferența fata de Rusia care infrunta foamea in anii 90. in același timp, Putin este apreciat pentru faptul ca a promovat Rusia ca o noua super putere. „Tara [ care ] se ridica din genunchi”, „Marea țara cu petrol si gaze” , „Lumea multipolara”, iata expresiile care sunt cel mai adesea folosite pentru a descrie perioada de cand este el la putere.