Sari direct la conținut

Recomandare de lectura: O America fireasca si demna

Contributors.ro
"America povestita unui prieten din Romania", Humanitas in 2012, Foto: Humanitas
"America povestita unui prieten din Romania", Humanitas in 2012, Foto: Humanitas

Generalizarile grabite sunt intotdeauna primejdioase si vitregesc realitatea. Exista o America a intelectualilor din New York si una a stadioanelor de basketball, o America a clasei de mjloc si una a celor inca sub-privilegiati, o America a statului de drept si una a celor care incearca sa i se sustraga. O America mandra de sine, dar nu neaparat trufasa, si una care lasa adeseori impresia ca nu se suporta pe sine. Scrisa cu pasiune, dar si cu sobrietate, cu empatie, dar nu cu necritica evlavie, cartea doctorului Martin S. Martin, plecat din Romania in anii 80, remarcabil cardiolog in Statele Unite, in Tennessee, “America povestita unui prieten din Romania” aparuta la Humanitas in 2012, desfide prejudecatile mioape, alergiile culturale si absolutizarile arogante. L-am cunoscut pe doctorul Martin (se mai numea Stefan Constantinescu) la Philadelphia cu aproape un sfert de veac in urma. Ma bucur sa constat ca ne aflam si acum de aceeasi parte a baricadei in lupta pentru adevar si onoare.

Cartea nu se vrea si nu poate fi exhaustiva. Este America povestita unui prieten din Romania. Mi-am amintit de cartile lui Luigi Barzini care le povestea americanilor despre europeni. In prefata volumului, Gabriel Liiceanu se astepta ca aceste pagini de o ardenta onestitate, “scrise cu iubire si naduf, dar si cu inteligenta, buna-credinta si cu serioasa documentare” sa provoace indignari si contestari vehemente. Am impresia ca, mai degraba, cei care predica mitologiile anti-americane au preferat sa treaca sub tacere cartea. Este si acesta un raspuns simptomatic. In ce ma priveste o recomand tuturor celor care vor sa inteleaga distributia fortelor politice in Statelor Unite, semnificatia ideilor sociale, a constitutionalismului pentru americanii obisnuiti, viata cotidiana in Sud, religiozitatea, geneza fabulatiillor despre un pretins mercantilism dominant, relatiile informale si politetea ca virtute sociala, Parintii Fondatori si drapelul national, formidabila retea a bibliotecilor publice, obieiurile sarbatoresti, inclusiv “Ziua Curcanului” (Thanksgiving). America lui Martin S. Martin este policromatica, polifonica, polivalenta.

Ni se ofera astfel o geografie culturala de o vibranta, incantatoare si mereu proaspata sensibilitate, o cartografie erudita si captivanta, un mini-tratat popular, catusi de putin idilic, dar realist si echilibrat, despre ce este de fapt America zilelor noastre. Recomand cu caldura “Scrisoarea a douasprezecea”, in care descoperim o deconstruire persuasiva a fantasmelor anti-americane. Pe buna dreptate, Martin S, Martin trimite la cartea de o perena actualitate “Obsesia anti-americana” a regretatului ganditor politic Jean-Francois Revel.

Doctorul Martin S. Martin continua sa fie prezent in viata intelectuala romaneasca. Scrie tablete, de fapt eseuri analitice, subtile si incitante in “Viata Medicala”. Face un lucru intr-adevar necesar, util si important. Plutesc in tara tot felul de basme despre America, despre Occident in genere. El scrie din interior, pe baza de experienta reala. Sunt de acord cu analiza sa pe tema Snowden (a avut gentiletea sa-mi trimita textul) si cu accentul pe intentiile esential diferite ale actiunilor de urmarire efectuale de politiile secrete totalitare si cele legate de lupta impotriva terorismului.

Nu spun ca scopul scuza mijloacele, dar ele nu pot fi complet separate. Ne place sau nu, scopul defineste situatia, una este sa aperi cetatenii de teroristi, alta sa terorizezi cetatenii (mi-a placut trimiterea la tulburatoarea carte a lui Gabriel Liiceanu). Democratiile liberale nu sunt amvon de biserica, paradis terestru etc In momentul de fata, ele se gasesc in pericol. Unul, in fond, mortal. A-l ignora este o proba de supiditate si iresponsabilitate.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro